Kleine koekjes

Kleurplaat koekjes

Vandaag heb ik echt een super leuk en lekker idee. Vorige week hebben Steven en Rosalie kleurplaat koekjes voor oma gemaakt. Mijn oma is 85 jaar en we gaan nu maar even niet bij haar langs. Steven en Rosalie vonden het echt super leuk dat je op de koekjes mocht kleuren! En het was maar gek dat je het daarna toch gewoon op kan eten. Lang leve de eetbare stifen! Doordat het aardig wat stappen zijn die je maakt (denk aan het bakken van de koekjes, dan de royal icing er op en als laatste de tekeningen / kleurplaten er op maken), heb je een leuk project in deze gekke tijd. Over het geheel genomen neemt het project 2 dagen in beslag. Dit komt vooral door de wachttijd die je hebt, voor het glazuur uitgehard is. Uiteraad kan je er ook voor kiezen om het bakken en glazuren zelf te doen. Maar laat het kleuren wel aan je kinderen over hoor 😉 En delen jullie ze daarna ook uit aan de eenzamen in jullie omgeving?

Dit heb je nodig:
Voor circa 12 koeken:
200 gram half koude (room)boter
150 gram poedersuiker
2 zakjes vanille suiker
1 L ei
375 gram Zeeuwse bloem of tarwe bloem
100 gram custard
snufje zout
150 gram suikersprinkels
Voor de afwerking:
1 Eiwit M ei
250 gram poedersuiker
kneep citroensap
water


En verder:
Uitrollatjes 7 mm
Huishoudfolie
Bakplaten bekleed met bakpapier 
Uitsteekvormpjes naar keuze. Ik gebruikte een vierkante van 7 cm
Deegroller
Zeef
Diverse kommetjes
Diverse spuitzakken
Spuitmondjes no. 2
adaptersets voor de spuitmondjes / spuitzakken
evt. dopjes en elastiekjes voor de spuitzakken
Eetbare gekleurde stiften naar keuze

Zo ga je te werk:
Bak eerste de koekjes:
Mix de (room)boter met de beide suikersoorten en het zout ongeveer 2 minuten tot ze lichter kleurt.
Voeg het ei toe en mix tot deze goed door de boter en suiker gemengd is.
Zeef de bloem boven de kom en mix tot het goed gemengd is.
Zeef de custard boven de kom en kneed deze met de hand door het deeg.
Kneed als laaste de sprinkels er kort doorheen, zorg dat ze gelijkmatig door het deeg verdeeld zijn.
Leg een laag huishoudfolie op het aanrecht neer.
Leg de deegbal hierop.
Leg een laag huishoudfolie over het deeg.
Plaats de uitrollatjes verticaal langs het deeg.
Rol het deeg gelijkmatig uit.
Leg het deeg ongeveer 1 uur in de koelkast.
Steek vormpjes uit het deeg en leg deze op de met bakpapier bekleedde bakplaten.
Rol de restjes van het deeg uit op dezelfde manier als hierboven beschreven. Koel het deeg zo nodig opnieuw.
Zet de bakplaat met de uitgestoken deegvormpjes ongeveer 1 uur in de koelkast. Vergeet het deeg niet af te dekken met huishoudfolie.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bak de koekjes in ongeveer 17 minuten lichtbruin.
Verwijder de koekjes direct na het bakken van de bakplaat en laat ze afkoelen op een (taart)rooster.
Maak het eiwitglazuur:
Doe het eiwit in een mixerkom.
Voeg een flinke kneep citroensap toe. Roer dit door elkaar.
Zeef 1/2 van de poedersuiker boven de kom.
Mix de poedersuiker voorzichting door het eiwit.
Zeef nogmaals de helft van de overige poedersuiker boven de kom en mix ook dit door het eiwit.
Voeg nu in kleine beetjes de overige poedersuiker toe. Maak een stevige icing.
Verdun de icing met water tot 20-seconden icing.
Doe de icing in een spuitzak met spuitmondje no.2.
Glazuur de koekjes allemaal met een laag witte icing.
Laat de icing volledig uitharden, dit duurt 12-24 uur.
Versier de koekjes met de eetbare inkt stiften.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *