Taarten

Bramen monchoutaart

Daar is weer een ouwetje in de herhaling… De laatste tijd is monchou een ware hit geworden. In 2013 heb ik al eens een monchoutaart met bramen gemaakt. Destijds nog weinig bakervaring en gebruik gemaakt van een pak voor monchou. Niets mis mee hoor. Alleen wist ik toen nog niet hoe makkelijk en lekker een monchoutaart zonder┬á pak te maken is. Omdat deze variant weer omhoog kwam in de statistieken vond ik het wel tijd voor een re-make. En dan eentje met het recept. Hiermee los ik trouwens ook gelijk een belofte in aan de Bakkriebels Facebookvolgers. Het is al maanden geleden dat ik het beloofde dus hoog tijd om het waar te maken.

Dit heb je nodig voor een taart van 24 cm doorsnee:

Voor de bodem:

1 pak theebiscuits

150 gram roomboter

Voor de monchoulaag:

 

400 gram (2 doosjes) Monchou zacht en luchtig

500 ml slagroom

2 zakjes klopfix

2 zakjes vanille suiker

1 eetlepel poedersuiker

Voor de bramengelei:

 

3 blaadjes gelatine

 

250 gram bramen

50 gram water

50 gram suiker

Voor de afwerking:

 

125 gram slagroom

50 gram mascarpone

1 zakje vanillesuiker

1 eetlepel poedersuiker (naar smaak)

125 gram bramen

 

 

 

Zo ga je te werk:

Begin met de taartbodem: Verkruimel de theebiscuits tot fijne kruimels.

Smelt de roomboter in de magnetron of in een pannetje.

Meng de koekkruimels met de roomboter.

Doe dit mengsel in de springvorm en spreid het gelijkmatig uit.

Zet de vorm ongeveer 10 – 15 minuten in de koelkast.

Ga verder met de monchoulaag: Klop de slagroom voor de monchoulaag met de beide suikersoorten en de klop-fix stijf.

Klop in een andere kom de monchou los.

Meng de slagroom en de monchou door elkaar.

Verdeel de monchou gelijkmatig over de taartbodem.

Zet de taart in de koelkast om op te stijven.

Ga verder met de geleilaag: Week de gelatine in ruim koude water.

Pureer de bramen met het water en de suiker. Druk de bramenpuree door een zeef.

Smelt de gelatine in een pannetje op het vuur.

Meng wat bramenpuree door de gelatine.

Meng nog wat bramenpuree door de gelatine.

Voeg de gelatine dan toe aan de bramenpuree en roer het goed door elkaar.

Laat het zonodig nog wat geleren.

 

Giet voorzichtig de gelei uit over de monchoutaart.

Laat de gelei opstijven in de koelkast.

Ga verder met de afwerking:

Klop de slagroom met de mascarpone en beide suikersoorten stijf.

Doe de slagroom in een spuitzak. Spuit slagroomtoeven op de taart.

Verdeel de bramen over de taart.

Bewaar de taart tot serveren in de koelkast.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *