Aan het begin van het jaar zag ik op Instagram een aantal keer een fantastisch filmpje langs komen met de making off van hele gave bonbons. Dat filmpje is de inspiratie geweest voor deze gold chocolade bonbon met Dulce de Leche. Niet dat deze bonbons ook maar iets lijken op die van het filmpje trouwens. Het idee is echter wel hetzelfde: een soort chocoladesandwich met noten en een vulling. In dit geval een goldchocolade met hazelnoten en een vulling van Dulce de Leche.
Wat is gold chocolade?
Een aantal jaren geleden introduceerde Callebaut een nieuwe chocolade. Er werd een hoop reclame gemaakt voor de Ruby Chocolade, met zijn roze kleur en zijn fruitige smaak. Veel minder opmerkzaam was de Gold chocolade die ongeveer een jaar daarvoor zijn entree maakte. Persoonlijk is dit mijn favoriet, als ik uit Ruby en Gold moet kiezen. Maar wat is die Gold chocolade nu precies? Gold chocolade is eigenlijk een gekarameliseerde witte chocolade. Hierdoor krijgt deze chocolade niet alleen een karamelachtige kleur maar ook een lichte karamelsmaak. Die combineert dus echt fantastisch met hazelnoten en nog meer karamel.
Waar koop je deze chocolade?
De Gold chocolade vind je niet zoveel in de gewone supermarkt. Er zijn volgens mij geen kitkat’s of iets dergelijks met Gold chocolade te koop. Je vind Gold chocolade wel af en toe bij de beter gesorteerde chocolatier. Maar om deze bonbons te kunnen maken heb je couverture, smeltchocolade nodig. Dit is een chocolade die nog verwerkt moet worden tot een eind product. Deze Gold chocolade koop je online bij bijv. Bouwhuis Baktotoaal. Het is alleen een beetje jammer als je alleen daarvoor een bestelling moet plaatsen, vind je niet? Gelukkig weet Jumbo hier raad mee! Zij hebben namelijk niet 3 maar wel 5 soorten smeltchocolade / couverture in het assortiment. Vanwege de kleine hoeveelheid in de verpakking is het uiteraard wel wat duurder dan online. Je vind deze karamelchocolade hier.
Dulce de Leche
Voor deze Goldchocolade bonbon gebruikte ik Dulce de Leche als vulling. Weet je de tompouces nog die ik in februari voor Jasper zijn verjaardag gemaakt heb? Daar zat onder andere ook een karamel – koffietompouce bij. Als vulling in die tompouce zit er een streep Dulce de Leche. Dit kan je niet kant en klaar in de supermarkt kopen maar kan je wel makkelijk zelf maken. Makkelijk hé… Niet snel 😉 Om Dulce de Leche te maken heb je namelijk gecondenseerde melk nodig. Deze blikjes kook je in 3 à 4 uur tot een heerlijke dikke karamel. Zorg dat de blikjes (of het blik) al die tijd goed onder water staan, doe een deksel op de pan, leg de blikjes op hun zijkant zodat je dat irritante geklepper niet hoor en zorg dat het water constant kookt, succes gegarandeerd!
Mini cupcake bakblik
In het filmpje waar ik dit idee op gedaan hebt, gebruikte de maker een bolvormige vorm. Eerst dacht ik: ‘Die wil ik ook!’ Daarna dacht ik: ‘Doei… Die staat daarna weer jaren ongebruikt in de kast’. Gevolgde door de: ‘Heb ik een alternatief?’- gedachte en toen: ‘Jaah, natuurlijk! Een mini cupcake bakblik’. Heb jij ook een mini cupcake bakblik dan kan je die uiteraard gebruiken, maar ik kan me ook voorstellen dat je die niet in huis hebt. Een ander idee om te gebruiken is bijvoorbeeld een eierrekje of mini bakringen, mocht je die toevalling wel hebben. Nog een ander idee is om er ‘flikken’ van te spuiten en dan de hazelnoten er over te strooien. Flikken…, zo noem ik ze zelf ook maar.
Koemelkvrij
Voor dit recept heb ik, op de hazelnoten na, alleen maar koemelkrijke ingrediënten gebruikt. Het is dan ook niet mogelijk om dit recept exact na te maken. Wel is het mogelijk om dit recept totaal anders te maken en je eigen fantasie daarvoor te gebruiken.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik
Goldchocolade bonbon met Dulce de Leche
Ingrediënten
- 300 gram Gold chocolade
- 75 gram geroosterde en fijngehakte hazelnoten
- 125 gram Dulce de Leche
- 20 gram witte chocolade
- sprinkels naar keuze
- cupcake bakblik
- spuitzakjes met een klein spuitmondje / boterhamzakjes
Instructies
- Mocht je nog geen Dulce de Leche hebben, leg dan een potje gecondenseerde melk in een pan met water.
- Breng het water aan de kook en kook de gecondenseerde melk in ci. 4u tot Dulce de Leche.
- Laat de Dulce de Leche volledig afkoelen voor je het blikje opent.
- Rooster zonodig de hazelnoten en hak deze fijn.
- Smelt 150 gram gold chocolade en tempereer dit.
- Doe de chocolade in een spuitzakje.
- Spuit in iedere dop van het mini cupcakebakblik wat chocolade.
- Tik een aantal keer met het bakblik op je werkbank.
- Bestrooi ruim met de hazelnoten.
- Zet het bakblik in de koelkast en laat het ongeveer 20 minuten uitharden.
- Tik de chocolade uit het bakblik.
- Herhaal deze stappen met de andere 150 gram chocolade.
- Doe de Dulce de leche in een spuitzakje en spuit op de helft van de chocolade ‘flikken’ wat karamel.
- Druk een tweede ‘flik’ erop.
- Smelt de witte chocolade, doe dit in een spuitzakje en drizzle het over de bonbons.
- Bestrooi met de sprinkels.
- Laat de chocolade uitharden.