chocolade

Gold chocolade bonbon met Dulce de Leche

Snel naar recept

Aan het begin van het jaar zag ik op Instagram een aantal keer een fantastisch filmpje langs komen met de making off van hele gave bonbons. Dat filmpje is de inspiratie geweest voor deze gold chocolade bonbon met Dulce de Leche. Niet dat deze bonbons ook maar iets lijken op die van het filmpje trouwens. Het idee is echter wel hetzelfde: een soort chocoladesandwich met noten en een vulling. In dit geval een goldchocolade met hazelnoten en een vulling van Dulce de Leche.

Wat is gold chocolade?

Een aantal jaren geleden introduceerde Callebaut een nieuwe chocolade. Er werd een hoop reclame gemaakt voor de Ruby Chocolade, met zijn roze kleur en zijn fruitige smaak. Veel minder opmerkzaam was de Gold chocolade die ongeveer een jaar daarvoor zijn entree maakte. Persoonlijk is dit mijn favoriet, als ik uit Ruby en Gold moet kiezen. Maar wat is die Gold chocolade nu precies? Gold chocolade is eigenlijk een gekarameliseerde witte chocolade. Hierdoor krijgt deze chocolade niet alleen een karamelachtige kleur maar ook een lichte karamelsmaak. Die combineert dus echt fantastisch met hazelnoten en nog meer karamel.

Waar koop je deze chocolade?

De Gold chocolade vind je niet zoveel in de gewone supermarkt. Er zijn volgens mij geen kitkat’s of iets dergelijks met Gold chocolade te koop. Je vind Gold chocolade wel af en toe bij de beter gesorteerde chocolatier. Maar om deze bonbons te kunnen maken heb je couverture, smeltchocolade nodig. Dit is een chocolade die nog verwerkt moet worden tot een eind product. Deze Gold chocolade koop je online bij bijv. Bouwhuis Baktotoaal. Het is alleen een beetje jammer als je alleen daarvoor een bestelling moet plaatsen, vind je niet? Gelukkig weet Jumbo hier raad mee! Zij hebben namelijk niet 3 maar wel 5 soorten smeltchocolade / couverture in het assortiment. Vanwege de kleine hoeveelheid in de verpakking is het uiteraard wel wat duurder dan online. Je vind deze karamelchocolade hier.

Dulce de Leche

Voor deze Goldchocolade bonbon gebruikte ik Dulce de Leche als vulling. Weet je de tompouces nog die ik in februari voor Jasper zijn verjaardag gemaakt heb? Daar zat onder andere ook een karamel – koffietompouce bij. Als vulling in die tompouce zit er een streep Dulce de Leche. Dit kan je niet kant en klaar in de supermarkt kopen maar kan je wel makkelijk zelf maken. Makkelijk hé… Niet snel 😉 Om Dulce de Leche te maken heb je namelijk gecondenseerde melk nodig. Deze blikjes kook je in 3 à 4 uur tot een heerlijke dikke karamel. Zorg dat de blikjes (of het blik) al die tijd goed onder water staan, doe een deksel op de pan, leg de blikjes op hun zijkant zodat je dat irritante geklepper niet hoor en zorg dat het water constant kookt, succes gegarandeerd!

Mini cupcake bakblik

In het filmpje waar ik dit idee op gedaan hebt, gebruikte de maker een bolvormige vorm. Eerst dacht ik: ‘Die wil ik ook!’ Daarna dacht ik: ‘Doei… Die staat daarna weer jaren ongebruikt in de kast’. Gevolgde door de: ‘Heb ik een alternatief?’- gedachte en toen: ‘Jaah, natuurlijk! Een mini cupcake bakblik’. Heb jij ook een mini cupcake bakblik dan kan je die uiteraard gebruiken, maar ik kan me ook voorstellen dat je die niet in huis hebt. Een ander idee om te gebruiken is bijvoorbeeld een eierrekje of mini bakringen, mocht je die toevalling wel hebben. Nog een ander idee is om er ‘flikken’ van te spuiten en dan de hazelnoten er over te strooien. Flikken…, zo noem ik ze zelf ook maar.

Koemelkvrij

Voor dit recept heb ik, op de hazelnoten na, alleen maar koemelkrijke ingrediënten gebruikt. Het is dan ook niet mogelijk om dit recept exact na te maken. Wel is het mogelijk om dit recept totaal anders te maken en je eigen fantasie daarvoor te gebruiken.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *