Gekonfijte sinaasappelschillen, niet echt mijn meest favoriete smaak. En stiekem vind ik ze een beetje retro. Het doet mij aan mijn oma denken. Echter is het nog steeds een product dat met enige regelmaat gebruikt wordt in de patisserie en chocolaterie. Ook ik gebruik ze af en toe als decoratie op een taart. De chocolade – sinaasappeltaart die ik vorige jaar maart plaatste is daar een voorbeeld van. Binnenkort voeg ik nog een ander mooi en lekker voorbeeld er aan toe. Tel daarbij op dat er om dit recept gevraagd wordt, dan weet je dat het echt tijd is om dit met jullie te delen 😉 Hoewel het een simpel en niet echt tijdrovend recept is, houd het je wel even bezig. En dat vooral omdat het verschillende dagen in beslag neemt. Ik volg hiermee de bereidingswijze van Cees Holtkamp, de bekende Amsterdamse banketbakker. Zijn jullie al bekend met zijn bakfilmpjes op foodtube? Samen met kleindochter Stella bakt hij diverse recepten. Ook schreef hij 3 boeken, ‘De banketbakker’, onmisbaar in de boekenkast van elke hobbybakker. Het boekje ‘koekjes’ schreef hij met Kees Raalt. Ook dit boekje is enhet aanrader als je van klassieke en fantasie koekjes houdt. Als laatste is er nog een boekje over oranje desserts onder de naam ‘Oranje Toetjes’, met dit boekje ben ik niet bekend.
Dit heb je nodig:
2,5 dl water
schil van 1 sinaasappel
75 gram water
200 gram suiker
En verder:
Pan
Zo ga je te werk:
Snij de sinaasappelschillen in dunne reepjes die ongeveer 5 cm lang zijn.
Verwijder eventueel zoveel mogelijk wit van de schillen. Hierdoor is de gekonijfte schil uiteindelijk minder bitter.
Breng 2,5dl water aan de kook. Kook de sinaasappelschillen hier ongeveer 3 minuten in. Giet het water af, bewaar alleen de schillen.
Doe 75 gram water met 200 gram suiker in de pan en breng dit aan de kook.
Voeg de sinaasappelschillen toe en laat het 2 minuten koken.
Laat het 24 uur staan.
Schep de sinaasappelschillen uit de siroop. Breng de siroop opnieuw aan de kook.
Voeg de sinaasappelschillen weer toe en kook ze nogmaals 2 minten.
Laat het nogmaals 24 uur staan. Herhaal de voorgaande stappen dan nog één keer.
Laat de sinaasappelschillen afkoelen tot kamertemperatuur.
Bewaar de gekonfijte schil in een luchtdichte pot in de siroop.
Wil de de gekonfijte schil gebruiken?
Laat het dan 2u uitlekken.
Daarna kan je de schil in getempereerde chocolade dopen of door de suiker rollen.