Gebak en Tartelettes

Eenpersoons aardbeiensloffen

Midden in de lekkerste tijd van het jaar komt dan eindelijk weer een slof recept van Jasper zijn verjaardag te voorschijn. Nu de aardbeien op hun lekkerst zijn is de eenpersoons aardbeienslof het perfecte recept voor vandaag. Door het bolletje bavaroise maak je slof een luxe indruk. Niet verder vertellen dat dat nu helemaal niet zo moeilijk is, he? šŸ˜‰ En de gelei er over maakt het af. Ga je snel mee op bakavontuur om te ontdekken dat ook jij, zelfs met weinig bakervaring deze luxe slof kan maken?

Dit heb je nodig voor ongeveer 10 sloffen:

Voor de sloffenbodems:

135 gram koude roomboter

150 gram witte basterdsuiker

1,5 gram zout

37 gram ei

110 gram patentbloem

115 gram Zeeuwse bloem

7,5 gram bakpoeder

Voor de frangipane:

100 gram spijs

25 gram roomboter

25 gram ei

10 gram bloem

Voor de banketbakkersroom:Ā 

1 m ei

2 zakjes vanille suiker

5 gram kristal suiker

125 gram melk

10 gram custard

Voor de aardbeienbavaroise:

4 blaadjes gelatine

400 gram verse aardbeien (ontkroond)

1 mespuntje witte peper

300 gram slagroom

80 gram suiker

Voor de aardbeiengelei:

300 gram aardbei gewassen en ontkroont

scheutje citroensap

50 gram water

30 gram suiker

4 blaadjes gelatine

Voor de decoratie:

200 gram aardbeien

munt

En verder:

2x silikomart 8-vaks ronde bakvorm (5 cm doorsnee)

Uitrollatjes 6 mm dikte

10 bakringen / rondoringen 8 cm doorsnede

Ronde uitsteker 8 cm doorsnee

Bakplaat bekleed met bakpapier

Bakplaat

Afkoellrooster

Garde

Stafmixer o.i.d.

Magnetron bestendige bak

siliconen spatel

 

Zo ga je te werk:

Als eerste maak je de aardbeienbavaroise:

Week de gelatine minimaal 5 minuten in ruim koud water.

Pureer de aardbeien met de suiker, het citroensap en de peper.

Klop de slagroom stijf.

Bewaar de slagroom tot verder gebruik in de koelkast.

Smelt de gelatine, (je hoeft het niet helemaal uit te knijpen) in een pannetje op een laag vuur.

Zet het vuur uit zodra de gelatine bijna helemaal gesmolten is. Roer het door met een siliconen spatel.

Voeg wat aardbeienpuree er aan toe en meng het goed met elkaar.

Voeg nogmaals van aardbeienpuree toe en roer het weer goed door elkaar.

Voeg de overige aardbeienpuree toe en meng alles door elkaar tot het goed gemengd is.

Laat het staan tot het iets begint te geleren.

Meng wat aardbeienpuree door de slagroom.

Meng nogmaals wat aardbeienpuree door de slagroom.

Voeg dan alles slagroom toe aan de overige aardbeienpuree.

Roer het met de garde goed door elkaar.

Verdeel de aardbeienbavaroise over 10 halve bollen.

Zet de bavaroise in de diepvries tot het helemaal bevroren is.

(Niet iedereen heeft 2 dezelfde van deze bakvormen. Heb je er Ć©Ć©n maak de bavaroise dan in 2 delen. Maak het 2e deel pas als de eerste helft bevroren is en uit de silikonenvorm gehaald kan worden. Bewaar ze wel in de diepvries tot verder gebruik)

Maak nu het sloffendeeg:

Mix de roomboter met de witte basterd, het zout en het ei tot het goed gemengd is met elkaar.

Zeef de beide bloemsoorten en de bakpoeder.

Voeg ze toe aan het boter-suiker mengsel en kneed er een deegbal van.

Druk het deeg wat plat, verpak het in huishoudfolie en leg het 1 uur te rusten in de koelkast.

Maak intussen de frangipane:

Mix de amandelspijs met de boter tot er geen klontjes meer in zitten.

Voeg het ei toe en mix tot het ei opgenomen is in de amandelspijs.

Voeg de bloem toe en mix tot ook dit goed er door gemengd is.

Doe de frangipane inĀ een spuitzakĀ en zet het weg tot gebruik.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Vet de ringen in met boter en bestuif ze daarna licht met bloem.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet hier de bakringen op.

Ga verder met het deeg:

RolĀ met hulp van de uitrollatjes het deegĀ uit tot ongeveer 6 mm dik.

Steek rondjes van 8 cm uit met hulp van de uitsteekvorm.

Leg in ieder bakvormpje een plakje deeg.

Spuit de frangipane op het deeg. Zorg dat je ongeveer 1,5 ā€“ 2 cmĀ van de vormĀ blijf

Bak de sloffen in ongeveer 20 minuten gaar.

Verwijder deĀ bakringen direct nadat je de bakplaat uit de oven gehaald heb.

Laat de bodems volledig afkoelen.

Maak de banketbakkersroom:

Meng het ei met de beide suikersoorten in een magnetronbestendige kom.

Voeg 100 gram melk toe.

Roer in een ander kommetje de overige melk met de custard tot alle klontjes custard opgelost zijn.

Kook de banketbakkersroom tot de gewenste dikte in de magnetron. Dit duurt ongeveer 4 minuten. Roer tussentijd 1 of 2 keer goed door.

Mix de banketbakkersroom tot alle klontjes eruit zijn.

Leg een velletje vershoudfolie op de banketbakkersroom en laat het zo afkoelen tot kamertemperatuur.

Is de banketbakkersroom op kamertemperatuur zet hem dan in de koelkast tot gebruikt.

Ga verder met de aardbeiengelei:

Week de gelatine in ruim koud water voor minimaal 5 minuten.

Pureer de aardbeien met de suiker en het water.

Zeef de aardbeienpuree minimaal 3 keer door een fijne zeef.

Smelt de gelatine in een pannetje op het vuur.

Voeg wat aardbeienpuree toe aan de gelatine en roer het goed door elkaar.

Herhaal dit nogmaals.

Voeg al roerend het gelatine mengsel toe aan de aardbeienpuree.

Roer het goed door elkaar.

Zeef de aardbeienpuree nogmaals.

Laat de aardbeienpuree geleren. Hij moet echt al wat dikker worden.

Zet de bakplaat klaar. Leg het afkoelrooster er op.

Ga verder met de afwerking:

Verdeel op iedere sloffenbodem een dun laagje banketbakkersroom.

Snij de aardbeien in stukjes van ongeveer 1×1 cm.

Haal de aardbeienbavaroise uit de diepvries zodra de gelei klaar is.

Giet de aardbeiengelei over de aardbeienbavaroise.

Herhaal dit eventueel nog een keertje voor een wat dikkere geleilaag.

De gelei die er af loopt op de bakplaat kan je terug doen in het bakje en nogmaals gebruiken.

Wordt de gelei te dik dan kan je hem voorzichtig en kort in een bakje met heel water zetten en roeren tot hij wat dunner is.

Is de gelei te dun wacht dan nog even tot hij wat dikker wordt.

Zet in het midden van iedere sloffenbodem een bavaroisebolletjes.

Verdeel wat aardbeien stukjes op de rand van de sloffenbodems.

Garneer de aardbeiensloffen met de muntblaadjes.

Bewaar de sloffen in de koelkast tot serveren.

4 gedachten over “Eenpersoons aardbeiensloffen

  1. Moet er echt witte peper in de aardbeienbavaroise? Ik heb dat nog nooit gedaan, wat doet het met de smaak? Ben benieuwd, ga zaterdag deze taartjes maken.
    Groetjes Hetty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *