Grote koeken

Berliner bollen

Al langer had ik de behoefte om weer even met gist te spelen. Dat is best bijzonder want ik blijf gist een uitdaging vinden. Voor sommige baksels heb je het echter gewoon keihard nodig. Een Berliner bol is daar een goed voorbeeld van. Omdat die hier in huis erg geliefd zijn neem ik af en toe de moeite om ze te maken. Vooral Steven is erg gek op. Het kost alleen aardig wat tijd. Eerst het kneden, daarna het rijzen (oké dan kan je andere dingen doen), het vormen en dan ook nog het bakken. Dat staat dan echter weer niet in verhouding tot wat het je overlevert: Deze Berliner bollen zijn een stuk lekkerder en verser dan die in de supermarkt. Je kan je eigen vulling kiezen: Geen aardbeienjam in huis? Wel frambozenjam? Of toch liever banketbakkersroom? Of Nutella? En dan levert het mij hier ook nog een dikke knuffel en een enthousiaste jongen op. Daar doe ik het misschien nog wel het meeste voor. Zeg nou zelf: Van waardering worden we toch allemaal blij?

Dit heb je nodig voor ongeveer 20 berliner bollen:

500 gram bloem

1 m ei

80 gram suiker+ extra om door te rollen na het frituren

5 gram zout

1 zakje gist

100 ml melk

100 ml water

25 gram boter

3 eetlepels jam naar keuze

halve liter zonnebloemolie

En verder:

Pan

Flinke bak om het deeg te laten rijzen.

Kleine bakje

Keukenpapier

Deegschrapper of mes

Hapjespan of andere pan geschikt voor frituren

Schuimspa

Vergiet

Spuitzak met een vul spuitmondje

 

 

Zo ga je te werk:

Verwarm de melk, water en roomboter in een pannetje tot de roomboter gesmolten is. Laat het daarna afkoelen tot lauwwarm.

Giet de bloem op een hoop op je aanrechtblad. Verdeel de hoop denkbeelding is drieën. Op de eerste punt giet je de suiker, bij de tweede het zout en bij de derde de gist.

Maak een kuiltje in het midden. Giet daar het ei in en vervolgens de lauwwarme melk in.

Roer nu met één hand de natte en droge ingrediënten door elkaar. Begin op de scheidingslijn en werk steeds verder naar buiten.

Kneed het deeg 20 minuten flink door. Kijk na 20 minuten of je een vliesje van het deeg kunt trekken. Als dit kan is het kneden klaar. Kneed anders net zo lang door tot dit wel mogelijk is.

Vet de (rijs)bak in met wat olie.

Leg het deeg in de bak, leg er een theedoek over en zet het deeg op een warme, tochtvrije plek tot het in volume verdubbeld is. (Het is afhankelelijk van o.a. de omgevingstemperatuur hoe lang dit duurt, reken op een half uur tot ander half uur.)

Weeg stukken deeg van 40 gram af.

Draai balletjes van het deeg.

Dek het deeg af en laat het nogmaals rijzen tot het bijna in voluwe verdubbeld is, dit duurt wat korter dan de eerste rijs.

Doe de zonnebloemolie in een hapjespan en verwarm het tot 175 graden. Je hebt een laagje van ongeveer 2 a 3 cm olie nodig.

Bedek de vergiet met keukenrol.

Doe wat suiker in een bakje.

Bak de Berliner bollen ongeveer drie minuten aan één kant, tot ze goudbruin zijn.

Draai ze voorzichtig om met bijvoorbeeld een vork.

Bak ze nogmaals ongeveer 3 minuten tot ze goudbruin zijn.

Haal de bollen met de schuimspa uit de olie, leg ze in de vergiet zodat de olie er uit kan zakken.

Laat ze zo 2-4 minuten liggen, rol ze dan door de suiker.

Leg ze weer op keukenrol en laat ze zo afkoelen tot kamertemperatuur.

Pureer eventueel de jam, doe het in een spuitzak met het vulspuitmondje.

Spuit in iedere Berliner bol wat jam.

Tip: Vind je 20 te veel dan kan je het recept prima delen. Zelf vind ik het prettig om een deel in te vriezer. Dan stop ik er soms eentje bij Steven in zijn broodtrommel als verrassing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *