Er is een Engelstalige uitspraak die zegt dat als het leven je citroenen geeft, dat je er limonade van moet maken. Op dit moment geeft het leven mij aardbeien. Dagelijks pluk ik er vele uit de paar planten die nu voor het derde jaar vruchten geven. Nog nooit hadden we er zoveel, zo groot en zo mooi als nu. Ik heb er nog geen limonade mee gemaakt maar wel vruchtensaus. Die vruchtensaus vormt één van de belangrijkste ingrediënten van de aardbeiencrème voor deze cupcakes. Cupcakes zijn altijd lekker, maar nog lekkerder als je ze op smaak brengt en vult met custard. Het is vast geen verrassing als ik je zeg dat deze cupcakes waanzinnig lekker zijn!
Een aardbeien overvloed
Dit jaar hebben we echt een overvloed aan aardbeien uit eigen tuin. Twee jaar geleden kocht ik 6 aardbeienplantjes. Het was leuk om op die manier aan de kinderen te laten zien hoe aardbeien groeien. Veel vruchten gaf het dat jaar niet. Vorig jaar werden we verrast door de hoeveelheid die we er toen vanaf konden plukken. Maar dat valt weer in het niet bij de overvloed van dit jaar. Of het door de overvloedige regen komt? Zeker weten doe ik het niet, maar vermoeden doe ik het wel. Een paar weken geleden hadden we een grote witte bloemenzee. De bloemen waren flink wat groter dan de bloemen van vorig jaar, meestal is dat een voorbode voor grote aardbeien. En kijk… Hoe mooi en groot ze zijn.
Van aardbei naar saus tot crème
We weten wel raad met die aardbeien overvloed. De kinderen zijn er gek op en eten ze dagelijks als tussendoortje of op brood. Daarnaast heb ik nog genoeg over voor een aantal recepten. Zo maakte ik er pas al ijs mee en was nu een heerlijke crème aan de beurt. De basis van de crème is een meringue. Hierdoor krijgt de crème een zijdezachte smaak. Om er een aardbeiensmaak aan te geven voeg je aan de crème wat aardbeiensaus toe. Het toevoegen van de saus doe je lepel voor lepen terwijl je goed in de gaten houd hoe de crème er op reageert. In het recept geef ik de hoeveelheid aan die ik gebruikt hebt. Het zou alleen zo kunnen zijn dat jouw aardbeiensaus wat meer vocht bevat, waardoor de crème eerder gaat schiften.
Custard cupcakes met aardbeiencrème
Ingrediënten
- voor 12 cupcakes
- 150 gram FloraPlant of roomboter
- 140 gram suiker
- 1 zakje vanille suiker
- 3 m eieren
- snuf zout
- 15 gram custard
- 3 gram bakpoeder
- 115 gram bloem
- voor de custard
- 125 ml soya room of volle melk
- 7,5 gram custard
- 10 gram suiker
- voor de aardbeiencrème
- 35 gram eiwit
- 70 gram + 1 eetlepel suiker
- 105 gram FloraPlant of roomboter
- 125 gram aardbeien + extra voor de decoratie
Instructies
- Maak als eerst de aardbeienpuree voor de crème:
- Ontkroon 125 gram aardbeien en doe deze met een eetlepel suiker en een klein beetje water in een steelpan.
- Breng het aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten doorkoken.
- Pureer de aardbeien met een staafmixer.
- Doe de saus terug in de pan en laat het, op een laag vuur inkoken tot het gewenste dikte heeft.
- Haal de pan van de hittebron en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
- Maak ook alvast de custard: Breng de room / melk aan de kook. Hou een klein beetje achter om de custard en suiker mee aan te maken.
- Meng de custard en de suiker met de achtergehouden melk.
- Voeg het custard mengsel toe aan de kokende melk.
- Laat de custard, al roerend ongeveer 2 minuten inkoken.
- Schep de custard over op een schotel en dek deze af met een laagje verhoudfolie. Laat de custard afkoelen tot kamertemperatuur.
- Maak intussen de cupcakes: Zet 12 baking cups in de cupcakevorm.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Mix de boter met de beide suikersoorten en een snuf zout in ongeveer 10 minuten licht en luchtig.
- Voeg één voor één de eieren toe en mix het goed door elkaar. Voeg altijd pas een volgend ei toe als het ei volledig opgenomen is.
- Meng de bloem met de bakpoeder en de custard door elkaar.
- Zeef het boven het cakebeslag en spatel het er voorzichtig door.
- Verdeel het beslag over de 12 vormpjes.
- Bak de cupcakes, in het midden van de oven in ongeveer 22 minuten gaar.
- Laat de cupcakes volledig afkoelen.
- Maak intussen de aardbeiencrème: Doe hiervoor de suiker in een steelpan en breng dit met een klein beetje water aan de kook.
- Kook de siroop tot het een temperatuur van 116 graden bereikt heeft.
- Zodra te siroop 112 graden is klop je het eiwit stijf.
- Voeg de siroop toe aan het eiwit, zodra het 116 graden is.
- Klop de meringue tot hij op kamertemperatuur is.
- Voeg de boter eetlepel na eetlepel toe.
- Mix tot het een luchtige crème geworden is.
- Weeg 75 gram aardbeiensaus af en voeg dit eetlepel na eetlepel toe.
- Mix dit door de crème tot er een mooie gladde en luchtige aardbeien crème ontstaan is.
- Doe de aardbeiencrème in een spuitzak met een stervormig spuitmondje.
- zo werk je de cupcakes af
- Haal met een appelboor uit elke cupcakes het middenstukje er uit.
- Vul dit op met custard.
- Spuit op iedere cupcake een toef crème.
- Garneer de cupcakes met de overgebleven aardbeien.