Basisrecepten

Kruimelkoekjesbodem

Soms zijn dingen zo makkelijk te maken dat het bijna de naam recept niet waard is. Vaak zijn het dan ook weer net van die basisdingen die je wel moet weten! De kruimelkoekjesbodem valt wat mij betreft in die categorie. Ik help je vandaag op weg met het maken van deze veelzijdige bodem. In principe kan je van ieder koekje een kruimeldeegbodem maken.

Of je nu kiest voor speculaasjes, mariakaakjes, volkorenbiscuits of Bastogne koeken er zijn een paar basishandigheidjes die jij moet weten om een goede bodem te kunnen maken. Ik begin daarom gewoon met het delen van ‘het recept’ en geef je daarna nog wat tips.

Dit is de goede verhouding koekjes / boter:

100 gram koekjes naar keuze

25 gram roomboter

Zo maak je het:

Verkruimel de koekjes.

Smelt de roomboter.

Voor de kruimels toe aan de gesmolten roomboter.

Roer de kruimels door de boter heen. Zorg dat het goed mengt met elkaar.

Stort de kruimels in de vorm, verdeel ze gelijkmatig over de bodem en druk ze goed aan.

Laat de bodem minimaal 10 minuten opstijven voor je er verder mee ga.

Tips:

Het verkruimelen van de koekjes kan uiteraard met een deegroller hier krijg je de kruimels waarschijnlijk niet echt heel erg fijn mee.

Voor echte fijne kruimels gebruik je een blender, keukenmachine of de hakmolen van je staafmixer set.

Voor het mengen van de kruimels en roomboter is een stevige siliconenspatel het handigst.

Vergeet niet om de randjes van de pan goed mee te nemen, hier blijft de roomboter makkelijk plakken.

Zorg van te voren dat je de springvorm bekleed heb met bakpapier.

Het stevig aandrukken van de kruimels doe je niet met een lepel (krijg je putten van) maar met een glas of bakje dat helemaal glad is aan de onderkant. Ideaal!

100 gram kruimels zijn voldoende voor een dunne bodem van 18 cm doorsnee.

200 gram kruimels zijn voldoende voor een dunne bodem van 24 cm doorsnee.

Liever een dikke(re) bodem? Hou dan het recept x 1,5 of 2 aan.

Gebruik je liever bokkenpootjes, café noir  of oreokoekjes?

De verhoudingen daarvan zijn iets anders. Deze koekjes hebben wat meer boter nodig. Helaas heb ik daar de juiste verhoudingen (nog) niet van.

Welke koekjes zijn jouw favoriet?

4 gedachten over “Kruimelkoekjesbodem

  1. Ik gebruik meestal bastognekoeken en voeg er nog wat gewone mariakaakjes aan toe. Ik gebruik meestal iets meer boter omdat ik dan de bodem wat steviger vind en niet zo kruimelig.

    1. Ik heb er nog nooit aan gedacht om 2 soorten koekjes te combineren maar dat kan inderdaad een idee zijn. Heb je hier een andere reden voor dan dat je het lekkerder vindt? Weet je zeker dat je de bodem dan stevig genoeg aangedrukt heb? Mijn ervaring is dat het met dat kruimelige wel meevalt.

    1. Hoi Ranni,

      Wil je de bodem meebakken in bijvoorbeeld een cheesecake? Dat zou kunnen! Het voordeel is dat het niet perse nodig is wanneer je een no bake taart maakt.

      Groetjes,

      Adrienne

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *