Basisrecepten

Basisrecepten: Chocolade zandtaartdeeg

Als een hele tijd staat er een recept voor zandtaartdeeg op de blog. Dat recept gebruik ik heel regelmatig. Daarom is het hoog tijd om er een variant op te plaatsen. Eén die net zo lekker en makkelijk te maken is. Ja ik heb het over de chocolade versie! Onlangs heb ik er een aantal heerlijke variaties meegemaakt en ik verwacht dat er nog meer aan komen. Vandaag deel ik eerst de basis met jullie. De variaties komen later online.

Dit heb je nodig voor een vlaaivorm van 24-28 cm of 8-10 vlaaivormpjes van 10 cm doorsnee, of heel veel kleinere vormpjes:
120 gram koude roomboter
120 gram witte basterd
10 gram koud water
3 gram zout
25 gram ei
225 gram bloem
25 gram cacao
5 gram bakpoeder  

En verder:
1 grote of meerdere kleine vlaaivormpjes 10 cm doorsnede
blindbakvulling
maatkan
deegroller
huishoudfolie
uitrollatjes 3 mm
bakpapier

Zo ga je te werk:
Meng de boter met de suiker, het ei, het zout en het water tot een samenhangend deeg.
Voeg de bloem, de cacao en het bakpoeder toe en kneed het kort door.
Leg het deeg op het huishoudfolie en druk het uit tot een plak van circa 1,5 cm dik.
Verpak het deeg in het folie en laat het minimaal 3 uur rusten in de koelkast.
Beboter en bebloem de vormpjes goed.
Rol het deeg met hulp van de uitrollatjes uit tot 3 mm dikte. Laat het gewoon in het huishoudfolie zitten. Dat werkt het handigst 😉
Bekleed de vorm met het deeg.
Druk het deeg aan in de opstaande rand.
Prik met een vork gaatjes is de bodem.
Zet de vorm terug in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
Knip bakpapier op hetzelfde formaat als de bakvorm.
Leg het bakpapier in de vorm en vul op met de  blindbakvulling.
Bak het deeg 15 (voor de kleine vormen) – 20 minuten (voor de grote vormen). Verwijder de blindbakvulling.
Is het nog niet helemaal gaar? Bak de bodem dan nog ongeveer 5-10. (dit is afhankelijk van de grootte van de vorm)

Tip: Gebruik de restjes die bij een grote vlaaivorm overblijven om kleine bodempjes te maken.

Dit bericht opslaan op Pinterest? Gebruik onderstaande afbeelding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *