Taarten

Advocaat schuimtaart

Op een dag had ik een idee. Zomaar een gedachtenspinsel. Het liet me niet meer los. Het was niet meer dan een idee, ik had geen vast omlijnt plan. Ervaring leert mij dat dit, de beste plannen zijn. De lekkerste ook. Zo gebeurde het ook met deze advocaat schuimtaart, het resultaa(r)t van de gedachtenspinsel die mij niet loslieten. Afgelopen zaterdag gemaakt voor Jasper zijn verjaardag. Hij viel enorm in de smaak. Als Jasper drie stukjes taart op één dag eet, dan is het echt lekker! Misschien een lekker makkelijk taartje om alvast op je baklijst te zetten voor de Pasen?

Dit heb je nodig:
Voor het schuim:
citroensap
3 M eiwitten (ongeveer 105 gram)
150 gram fijne kristalsuiker
100 gram poedersuiker
Voor de slagroom:
500 ml slagroom
200 gram mascarpone
3 zakjes vanille suiker
fijne kristalsuiker naar smaak
Voor de advocaat slagroom:
250 ml slaagrom
50 gram mascarpone
2 zakjes vanillesuiker
50 gram advocaat (evt. meer of minder naar smaak)
Voor de afwerking:
75 + 50 gram advocaat
extra pure chocolade chunks ‘De Ruijter’
decoratie naar keuze

En verder:
Keukenpapier
Bakpapier
Pen
Bord of bakvorm van 20 cm rond
1 of 2 bakpla(a)t(en)
Spuitzak
Evt. spuitmondje

Zo ga je te werk:
Verwarm de oven voor op 130 graden hetelucht.
Teken met de pen en het bord of de bakvorm 2 circels van 20 cm op bakpapier.
Leg het bakpapier met de pennenstreep naar beneden op de bakplaat.
Maak de mixer met het keukenpapier en het citroensap vetvrij.
Doe het eiwit in de mixerkom.
Klop het eiwit op tot het begint te schuimen.
Blijf door kloppen en voeg eetlepel na eetlepel de fijne kristalsuiker toe.
Klop door tot de suiker opgelost is in het eiwit.
Zet de mixer even uit om de poedersuiker toe te voegen.
Zet de mixer op de laagste snelheid, steeds een standje hoger tot de hoogste snelheid.
Klop zo het eiwit volledig stijf. (Je moet de mixer uit de kom kunnen halen zonder dat de schuimpieken omvallen)
Doe het eiwit in een spuitzak en spuit 2 circels schuim, zo groot als de getekende circels op het bakpapier.
Bak de meringue in ongeveer 50 minuten gaar.
Haal de meringue van het bakpapier af en laat het volledig afkoelen.

Maak de vullingen en werk de taart af:
Klop intussen de slagroom met de mascarpone, vanille suiker en fijne kristalsuiker naar smaak stijf.
Doe de slagroom in de een spuitzak, bewaar eventueel tot gebruik in de koelkast.
Klop ook de slagroom met de mascarpone, vanillesuiker er kristalsuiker voor de advocaatslagroom stijf. Spatel de advocaat voorzicht door de stijfgeslagen slagroom.
Doe ook deze slagroom in de koelkast en bewaar ook deze zo nodig in de koelkast tot gebruikt.
Leg de eerste meringue plak op een bord of schaal.
Verdeel hier 75 gram advocaat over en smeer het uit.
Spuit de advocaat slagroom op de advocaat. Hou wat achter om toefjes op de bovenkant te kunnen spuiten.
Leg de tweede plak meringue op de taart, met de gladde kant naar boven.
Spuit slagroom aan de zijkanten en bovenkant van de taart.
Smeer de slagroom aan de zijkant en bovenkant glad.
Verdeel de overige 50 gram advocaat over de bovenkant van de taart. Zorg dat je ongeveer 1,5 – 2 cm van de rand afblijft.
Spuit toefjes met de overgebleven slagroom op de taart.
Werk de taart af met chocolade chunks en decoratie naar keuze.
Zet de taart een paar uur in de koelkast.

Wil je dit recept bewaren op Pinterest? Gebruik dan onderstaande afbeelding

16 gedachten over “Advocaat schuimtaart

  1. Ohhhh, wat lijkt me deze ook heerlijk zeg ,
    Ik wil zoveel dingen bakken , maar soms gewoon geen tijd,puf en zin, maar deze wordt geprint .
    Afgelopen vrijdag kregen we visite en voor t gemak sneeuwster gemaakt, maar ondanks dat het simpel was, was tie heerlijk.( en ook nog 2 soorten koekjes gebakken , en als ze in de weckpotten zitten, voel ik me gewoon rijk )
    Had hem nog een extra doorgesneden en daarop gele room gedaan.
    Zondag de laatste puntjes op.
    En weet je als je samen bent,moet je soms ook kijken wat ga ik bakken wat in de vriezer kan.
    Ik ben een liefhebber van taart, maar t moet wel leuk blijven, anders groei ik dicht .

    Groetjes Hilda

    1. Hoi Hilda,
      Zo herkenbaar jouw reactie! Wij zijn dan wel met ons viertjes maar met veel dingen is er allicht één, maar nog veel vaker twee of drie, in huis die het niet lusten. Ik bak dus alleen nog taarten voor verjaardagen en visite. En als er wat overblijft zet ik het vaak in een kleine whatsapp groep om door derden opgehaald te worden. En de simpelste dingen, zijn vaak de meest gewaardeerde dingen, is mijn ervaring.

  2. Waarvoor doe jij mascarpone bij de slagroom ? Is dit voor smaak of om de slagroom Steviger te maken?

    1. Hoi Victor,

      Mascarpone door slagroom heeft verschillende voordelen. Je noemt inderdaad al twee van de voordelen. Mascarpone bevat veel vet. Slagroom in de Nederlandse supermarkten bevat ‘maar’ 35% vet. Om een slagroom goed op te kunnen kloppen en stijf te houden, zonder het toevoegen van klop-fix is een vettere slagroom beter. Dit bereik je dus heel makkelijk door mascarpone toe te voegen aan slagroom. Daarnaast wordt de smaak ook echt anders. Wij vinden het veel lekkerder, maar dat ik persoonlijk.

      Groetjes,

      Adriënne

      1. Dank je. Dat is duidelijk. Ik maak nogal veel glutenvrij taarten en haalde de 40% slagroom hiervoor bij Makro of Hanos maar daar kan natuurlijk ook niet iedereen kopen. Maar ben blij met deze oplossing hoef ik niet altijd naar Amsterdam. Ga zeker de advocaat schuimtaart maken. Ziet er erg lekker uit. Groetjes Victor Streekstra

  3. Deze taart met Pasen gemaakt. Hij was superlekker tot de laatste kruimel. Bedankt voor weer een heerlijk recept

    1. Beste Marianne,

      Het is eigenlijk hetzelfde als met een hazelnootschuimtaart. De advocaat maakt het schuim niet eerder zacht dat dat slagroom dat doet. Het wordt wel zacht(er), waardoor het schuim na 24uur zeker niet meer knapperig is.

      Groetjes,

      Adriënne

  4. Ik heb de taart afgelopen weekend gemaakt. De smaak was heerlijk, maar de room bleef niet goed op de plek. Het zakte naar beneden. Wat kan er verkeerd zijn gegaan?

    1. Hoi Hilda,

      Oeh… Zulke vragen vind ik altijd erg lastig om te beantwoorden. Er kunnen zoveel dingen meespelen. Het meest voor de hand liggende is dat de room niet koud genoeg of stijf genoeg geklopt is.

      Groetjes,

      Adriënne

  5. Dit lijkt mij een heerlijke taart om het weekend te gaan maken. Ik heb een vraagje. Bij de ingrediënten voor de afwerking staat 75+ 50 gram advocaat. Waar gebruik je de 50 gram voor?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *