In december vorig jaar maakte ik een heerlijke gevulde speculaasboterkoek. Vorige week maakte ik voor de verjaardag van mijn man een gewone boterkoek. Dit recept deel ik vandaag met jullie. Omdat je met boterkoek heerlijk kunt variëren, denk maar aan die speculaas variant, deel ik dit recept als een basisrecept met jullie.
Het belang van basisrecepten
Als je bakt zijn basisrecepten onmisbaar. Je voegt iets aan het recept toe, haal er ergens anders wat af en je hebt een nieuw recept. De komende tijd zullen er af en toe van deze basisrecepten op de blog verschijnen. En zoals je al merkt is boterkoek het eerste basisrecept dat online gekomen is.
Variaties
In de loop van de tijd zullen er diverse variaties op dit recept online komen. Niet dat ik daar een lijstje voor hebt liggen hoor maar het gebeurd mij regelmatig: Ploep! Idee 102385 van die dag. En dat is dan ineens een idee waar ik niet alleen vluchtig aan denk. Nee, dat is dan vaak een idee dat blijft hangen. Net zo lang tot het gemaakt is. En daar komen soms toppertjes uit!
Het recept voor gevulde speculaasboterkoek is daar al een goed voorbeeld van. Een heerlijke variatie voor in het najaar. Zeker als Sinterklaas voor de deur staat.
Ook heel lekker is boterkoek waar een laagje amandelspijs tussen meegebakken is. Deze variatie is verwerk in het recept voor gevulde boterkoek.
September is de maand van de appel- en perenoogst. Door appel, kaneel en een laagje amandelspijs op het boterkoekdeeg te liggen komt deze heerlijke appel-boterkoek te voorschijn.
Abrikozenkruimel is een favoriete taart bij velen. Varieer de abrikozen en een kruimeldeeg met boterkoek en maak een over lekkere abrikozenkruimel boterkoek
Mag het wat pittiger? Wat denk je van een mokkaboterkoek met chocolade en hazelnoten? Het recept daarvoor vind je hier.
Koemelkvrij
In januari 2020, 5 jaar na het publiceren van dit bericht, kwam ik er achter dat ik een koemelkallergie heb. Om deze reden bak ik boterkoek niet meer met roomboter maar met FloraPlant. Dat is, net als roomboter een harde boter. Deze boter komt qua smaak dicht bij het resultaat van roomboter.
Boterkoek
Ingrediënten
- Wat heb je nodig:
- 350 gram bloem
- 250 gram roomboter
- 100 gram witte basterd suiker
- 100 gram fijne kristal suiker
- 2 eieren
- Snuf zout
- 1 theelepel citroensap
- 1 theelepel citroenrasp
- 2 eetlepels melk
- En verder:
- Springvorm van 20 of 22 cm.
- Bakpapier
- Vork
- Lepel
Instructies
- Zo ga je te werk:
- Mix de boter met de beide suiker soorten goed door elkaar.
- Voeg 1 ei en de citroensap toe en mix dit door elkaar tot het vocht volledig opgenomen is.
- Voeg de bloem en het zout toe en mix tot er een egale deegmassa ontstaat.
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en klem de rand om de bodem.
- Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem.
- Maak een lepel nat en strijk met de achterkant het deeg vlak. Ieder keer dat de lepel aan het deeg blijft plakken maak je hem opnieuw nat.
- Klop het overgebleven ei los met de melk.
- Bestrijk het deeg dun met eimengsel.
- Zet de springvorm een half uur weg in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 155 graden hetelucht.
- Trek met een vork strepen op de bovenkant van het deeg zodat er een ruitpatroon ontstaat.
- Bestrijk het ei nogmaals met het eimengsel.
- Bak de koek in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Met onderstaande foto kan je deze receptpagina altijd makkelijk terug vinden.
3 gedachten over “Boterkoek”