Grote koeken

Appelbollen

Wist jij dat je de mooie appelbollen die bij de bakker in de vitrine naar je liggen te staren (koop me… Eet me.. koop me… eet me…) ook zelf kunt maken? Dit lukt ook iemand die weinig ervaring met bakken heeft. Echt ik weet het zeker! Iedereen kan deze super lekkere bollen zelf maken. Jullie denken natuurlijk: Alles is makkelijk zelf te maken volgens jou…! Maar het is echt appeltje eitje.

 

Dit heb je nodig per appelbol:

1 plakje bladerdeeg
1 kleine appel van ci. 5 cm
1 eetlepel fijne kristal suiker
15 gram amandelspijs
snuf kaneel
 
En verder:
Keukenpapier
bakplaat bekleed met bakpapier
appelboor

Zo ga je te werk:

Ontdooi het bladerdeeg.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng het amandelspijs met een flinke snuf kaneel.
Schil de appel en verwijder het klokhuis met de appelboor.
Strooi een beetje amandelschaafsel in het midden van de bladerdeeg.
Zet de appel met het gat rechtop in het midden.
Vul het gat de kaneelspijs.
Vouw het bladerdeeg om de appel heen. Zorg dat het bladerdeeg goed dicht geplakt zit. Eventueel kan je met een klein beetje water de naadjes dichtplakken.
Meng suiker met kaneel, naar smaak.
Rol de appelbol door het kaneelsuiker mengsel heen.
Zet de bol met de dichtgevouwen kant naar beneden op de bakplaat.
Bak hem in ongeveer 25 minuten gaar en lichtbruin.

Tip:

Bak je meerder appelbollen? Dan heb je in verhouding waarschijnlijk minder kristalsuiker / kaneel nodig.
Bak de bollen liever op een iets lagere temperatuur en langer dan op hogere temperatuur en korter. Dit gaat namelijk ten kostte van de knapperigheid van het bladerdeeg. Zeker naar mate je ze langer wilt bewaren.

Het allerlekkerst zijn ze als ze nog warm zijn.

Bak ze daarom zo kort mogelijk voor je ze gaat eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *