Grote koeken

Appel-kaneel-custardcake

Eindelijk heb ik weer eens een berichtje voor jullie. Ik heb voor de (fondant)taarten een zomerstop en ook wat bloggen betreft doe ik het rustiger aan. Bakken doe ik nog steeds maar ik laat op de warme dagen mijn oventje heel graag uit.

Past op een mid zomerdag een recept met appel en kaneel eigenlijk wel? Tja… Waarom eigenlijk niet? De combi van appel en kaneel is altijd heerlijk! Het extra lekkere aan deze cake vind ik dat de lichte cake als extra toevoeging custard heeft. Dat geeft een heerlijke smaak.
Zijn jullie klaar voor dit heerlijke recept? Het is een recept voor de grote trek: een XXL recept voor een XXL cake. Wat… XXL? Ja, zeker weten! Het is namelijk voldoende voor een bakplaat met een inhoud van 3 liter. Dat is bij mijn bakblik ongeveer 30 x 38 cm. Omdat niet iedereen zoveel cake in 1x bakt geef ik je ook de hoeveelheden voor een normaal cakeblik. De cake wordt dan alleen hoger dan dat de cake op de foto’s is.
IMG_1806 met watermerk[1]

Dit heb je nodig:

Voor de kaneelcake:
6 eieren M
300 gram fijne kristalsuiker
300 gram zelfrijzend bakmeel
snufje zout
300 gram roomboter
5 gram kaneel
60 gram grove kaneelsuiker
 
Voor de custardcake:
6 eieren M
300 gram fijne kristalsuiker
300 gram zelfrijzend bakmeel
snufje zout
300 gram roomboter
1 zakje vanillesuiker
150 gram custard
 
Voor de appelvulling /-topping:
5 a 6 grote Jonagold appels
3 gram kaneel
30 gram custard
45 gram suiker
 
En verder:
Appelboor
Bakplaat met een inhoud van ci. 3 liter
bakje
IMG_1782 met watermerk[1]

Zo ga je te werk:

Verwarm de oven voor op 150 graden.
Schil de appels. Haal uit 2 appels het klokhuis met een appelboor en snij 1,5 appel in dunne ringen.
Snij de rest van de appels in kleine vierkante stukjes en doe dit in een bak. Voeg de kaneel hier ook aan toe en meng de appel en kaneel met elkaar.
Mix de boter en de suiker voor de kaneelcake in circa 5 minuten licht en luchtig. 
Voeg de eieren 1 voor 1 toe. Voeg het volgende ei pas toe als het ei volledig opgenomen is.
Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom.
Voeg ook de kaneel en het zout toe. Mix het, op een lage snelheid, goed door het beslag maar mix niet te lang.
Voeg de grove kaneelsuiker toe en mix ook dit op een lage snelheid snel door het beslag.
Verdeel het beslag over bodem van het bakblik.
Verdeel de appelringen over het beslag.
Mix de boter, de suiker en de vanillesuiker voor de custardcake in circa 5 minuten licht en luchtig.
Voor 1 voor 1 de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het ei volledig opgenomen is.
Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de mixerkom en voeg ook de custard toe.
Mix het op een lage stand door tot het net gemengd is.
Verdeel het custardbeslag over de appelringen.
Voeg de suiker en de custard toe aan de appelblokjes en meng ze door elkaar.
Verdeel de appelblokjes met een eetlepel over de bakplaat.
Bak de cake in ci. 90 minuten gaar.
IMG_1787 met watermerk[1]

Hou de volgende hoeveelheden aan voor een cakeblik:

 
2 eieren M
100 gram fijne kristalsuiker
100 gram zelfrijzend bakmeel
snufje zout
100 gram roomboter
2 gram kaneel
20 gram grove kaneelsuiker
 
Voor de custardcake:
2 eieren M
100 gram fijne kristalsuiker
100 gram zelfrijzend bakmeel
snufje zout
100 gram roomboter
1/2 zakje vanillesuiker
50 gram custard
 
Voor de appelvulling /-topping:
2 grote Jonagold appels
1 gram kaneel
10 gram custard
15 gram suiker
IMG_1804 met watermerk[1]
Wat betreft de bereidingswijze kan je de hierboven beschreven wijze hanteren. De cake zal in ongeveer 1 uur gaar zijn.
IMG_1784 met watermerk[1]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *