Grote koeken

Amandel-Kokoskoek

De combinatie van amandel en kokos is er eentje die tot mijn favorieten hoort. Persoonlijk vind ik dat ze elkaar goed aanvullen mits ze ook in evenwicht zijn. De ene keer kan deze balans naar links doorslaan, de andere keer naar rechts. Deze keer slaat de balans door naar de amandel. Dat is in dit geval de dominante smaak. En denk nu maar niet dat de kokos helemaal wegvalt want die proef je ook!

IMG_0876 met watermerk[1]

Dit heb je nodig:

100 gram roomboter + extra voor in te vetten
175 gram witte basterd suiker
50 gram melk
10 gram amandelaroma
1 L ei
200 gram kokos
250 tarwebloem
150 gram amandelspijs
2 eetlepels heet water
 
En verder:
Springvorm van 22 cm
bakje
vork
lepel
DSC05077 met watermerk[1]

Zo ga je te werk:

Verwarm de oven voor op 170 graden.
Smelt de roomboter.
Meng de basterdsuiker met 50 gram ei, de amandelaroma en de melk tot een egale massa.
Doe de roomboter erbij en meng dit tot de roomboter goed opgenomen is.
Voeg de bloem toe en roer dit eveneens goed door de massa heen.
Voeg de kokos toe en roer / kneed dit ook door het deeg heen.
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier
Vet de randen van de vorm in.
Verdeel het deeg in 3 gelijke delen.
Spreid 2 delen uit over de bodem van de springvorm.
Strijk het glad met de bolle kant van de lepel. Als dit te erg plakt maak de lepel dan een beetje nat.
Verkruimel de amandelspijs in een bakje.
Voeg het ei en de water er aan toe en meng het met de vork tot het klontvrij is.
Verdeel de spijs over het deeg heen en strijk ook dit glad met de bolle kant van de lepel.
Verkruimel het overgebleven deeg en verdeel het gelijkmatig over de spijs.
Druk het hier en daar iets aan.
Bak de koek in ci. 30 minuten in het midden van de oven gaar en goudbruin.
IMG_0845 met watermerk[1]
IMG_0873 met watermerk[1]
Deze foto is gemaakt van een koek met de dubbele hoeveelheid amandelspijs. Lekker, maar wel een hele hap amandelspijs. Hou jij daar erg van dan vind je dat zeker geen probleem!
DSC05080 met watermerk[1]
IMG_0840 met watermerk[1]

3 gedachten over “Amandel-Kokoskoek

    1. Hoi Mirjam

      Dat vind ik altijd lastig om te bepalen. Amandelmeel heeft andere bakeigenschappen dan gewone bloem. Voeg het toe aan havermoutkoekjes, dan worden ze krokanter. Voeg het toe aan muffinbeslag dan wordt het smeuïger. Ik vermoed eigenlijk dat het in dit recept droger / krokant wordt. Ik kan het niet met zekerheid zeggen omdat ik dit nog nooit gedaan hebt, sorry.

      Groetjes,

      Adriënne

      1. Dank je wel voor je antwoord. Ik heb inmiddels een site gevonden met soorten meel die je kunt gebruiken ipv bloem. Dus ik ga “gewoon” wat uitproberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *