Geboorte·Kleine koekjes

Anijskoekjes voor aanstaande papa en mama

Vind jij het ook zo leuk om iemand die zwanger is een cadeautje te geven? Ik wel! Inmiddels heb ik geleerd dat ik nooit een knuffeltje, hoe lief of schattig die ook is cadeau geef. Er zijn genoeg mensen die dat wel doen en als je als moeder niet oppast nemen de knuffels de plaats van je kind in bed in beslag. Gelukkig zijn er zat andere leuke cadeautjes te verzinnen. Zeker bij een eerste zwangerschap. Naarmate het bijv. een derde of vijfde kindje is vind ik het lastiger om een leuk cadeautje te verzinnen. Toen onze buurvrouw en tevens de oppas van onze kindjes vertelde dat ze zwanger is zocht ik een origineel cadeautje. De meeste spullen die ze straks nodig heeft zijn er al. Deze bedacht ik dat een ‘cadeautje’ voor papa, mama, grote zus en broer ook wel leuk was. Ze kregen van ons een bonnenboekje met daarin voor iedere 5 weken een bon. Iedere 5 weken verwennen we ze met iets lekkers. Inmiddels is de eerste bon ‘verzilverd’. Samen met Rosalie verraste ik hen met deze stempelkoekjes:

Dit heb je nodig voor 10 dubbele koekjes:

Voor het deeg:

25 gram ei

65 gram half koude roomboter

50 gram gestampte muisjes

snuf zout

125 gram Zeeuwse of tarwe bloem

30 gram maïzena

3 gram gemalen anijszaad

Voor de vulling:

20 gram pure chocolade

75 gram poedersuiker

15 gram roomboter

6 gram kokend water

Voor de afwerking:

1/2  pot chocodip Dr. Oetker

discospikkels in blauw/wit en roze/wit

 

En verder:

Ronde gekarteld/gladde uitstekerset 6/st

letterstempels (het setje dat ik hier gebruikt kocht ik 2 jaar terug bij de hema en is helaas niet meer verkrijgbaar)

knopspeld

hartjesmold FI of uitsteker voor hartjes van ongeveer 1 cm groot

Patchwork cutter baby lion en nursey

Deegroller

Pannetjes voor au-bain-marie smelten of magnetronbestendige bak

spuitzak

Zo ga je te werk:

Mix de roomboter met de gestampte muisjes en het zout ongeveer 2 minuten tot de boter lichter begint te kleuren.

Voeg het ei toe en mix tot deze goed opgenomen is.

Voeg de bloem in 3 delen toe. Mix ieder deel er goed door voor je het volgende deel toevoegt.

Kneed als laatste de maïzena er door.

Rol het deeg tussen 2 velletjes huishoudfolie uit tot ongeveer 3 mm dikte.

Leg het deeg, 2 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden

Zoek de woorden baby, boy en girl tussen je letterstempels en hou deze alvast apart.

Zodra het deeg genoeg gekoeld is kan het stempelen beginnen.

Begin voor ieder koek met het midden dus de tekst, de voetjes, de speld o.i.d.

Druk daarna de kleinste ronde uitsteker met de gekartelde rand voorzichtig in het koekje. Zorg dat je het deeg niet helemaal doordrukt.

Met de achterkant van de knopspeld maak je nu putjes in iedere ‘kartel’.

Steek met grotere gladde, ronde uitsteker het koekje uit.

Leg het op een met bakpapier bekleedde bakplaat.

Steek voor ieder koekje dat je stempelt nog een tweede koekje uit met dezelfde gladde ronde uitsteker.

Bak de koekjes in ongeveer 12 minuten lichtgekleurd en gaar.

Laat de koekjes volledig afkoelen op een rooster. Maak intussen de vulling

Smelt de chocolade voor de vulling au-bain-marie of in de magnetron. Het hoeft niet getempereerd te worden. Laat de chocolade iets afkoelen.

Meng voor de vulling de roomboter met de poedersuiker en het kokende water goed door elkaar tot alle klontjes boter opgelost zijn.

Voeg de gesmolten chocolade toe en roer dit er goed door.

Doe de vulling in de spuitzak en spuit op de achterkant van de gestempelde koekjes een dop chocolade crème.

Druk voorzichtig een tweede koekje, zonder stempels er tegen.

Smelt de chocodip in de magnetron.

Leg een bakplaat met bakpapier klaar.

Mix de blauw/witte en de roze/witte discospikkels door elkaar in een klein, ondiep bakje.

Zorg dat je schone handen heb, maak ze tussendoor ook telkens schoon.

Pak een dubbelkoekje tussen duim en wijsvinger vast en dip hem met de gestempelde kant naar boven in de chocodip. Leg het terug op het bakpapier.

Maak je vingers schoon, pak het koekje weer met duim en wijsvinger op. Pak hem daarna met de duim en wijsvinger van je andere hand op de gestempelde en achterkant in het midden vast.

Rol nu de zijkanten door de discodip. Pak het koekje weer terug in je andere hand en leg het weer terug op het bakpapier.

Maak roze en blauwe hartjes met hulp van de FI mold of uitstekertjes. Plak deze voorzichtig met een ieniemienie beetje chocolade bovenop de koekjes.

Laat de chocolade opstijven op het bakpapier. Bewaar ze daarna luchtdicht afgesloten in een bakje.

Tip:

Liever vanillekoekjes? Gebruik het recept voor vormvaste vanillekoekjes

Liever chocoladekoekjes? Gebruik het recept voor vormvaste chocoladekoekjes

Meerder koekjes tegelijk stempelen? Zorg dat je voldoende afstand houd.

Laat je niet afschrikken door het dippen en rollen van de koekjes. Het lijkt ingewikkeld maar het valt best mee. Belangrijkste is dat je zorgt dat je handen telkens heel schoon zijn!

 

Hier nog even een knipseltje van de voorkant van het bonnenboekje en van de bon die inmiddels ingewisseld is:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *