Taarten

Amarula – Tiramisu vlaai

Wat is het beste idee van dit jaar, tot nu toe? Deze! Absoluut deze taart. Jongens… Jongens wat een heerlijkheid. Ik ben zo blij dat ik, op het laatste moment weer eens één of ander idee briljant idee kreeg. Deze tiramisu vlaai is daar echt zo lekker door geworden. Het geheim? Geen TiaMaria, maar Amarula. Wil jij je visite echt iets lekkers voorzetten? Kies dan voor deze. Dit is perfectie.

Dit heb je nodig voor een vlaaivorm van ongeveer 25 cm vierkant:
Voor het chocolade zandtaartdeeg:
60 gram koude roomboter
60 gram witte basterd
5 gram koud water
1,5 gram zout
15 gram ei
115 gram bloem
12 gram cacao
2,5 gram bakpoeder  

Voor de karamelroom:
175 ml slagroom,
1 zakje caramel latte Douwe Egberts
20 gram caramelstroop
1 dop amarula
1/2 zakje klopfix

Voor de lange vingers:
2/3 pak lange vingers
5 gram espressopoeder
50 gram heet water
2 dopjes amarula
10 gram karamelstroop

Voor de macrarpone-room laag
250 gram mascarpone
65 slagroom
2 eidooiers
30 gram suiker

Voor de topping:
1/2 zakje caramel latte
5 gram cacao

En verder:
1 grote of meerdere kleine vlaaivormpjes 10 cm doorsnede
blindbakvulling
deegroller
huishoudfolie
uitrollatjes 3 mm
bakpapier
theezeef
spuitzak met spuitmond
bakje

Zo ga je te werk:
Begin met het maken van de bodem:
Meng de boter met de suiker, het ei, het zout en het water tot een samenhangend deeg.
Voeg de bloem, de cacao en het bakpoeder toe en kneed het kort door.
Leg het deeg op het huishoudfolie en druk het uit tot een plak van circa 1,5 cm dik.
Verpak het deeg in het folie en laat het minimaal 3 uur rusten in de koelkast.
Beboter en bebloem de vorm goed.
Rol het deeg met hulp van de uitrollatjes uit tot 3 mm dikte. Laat het gewoon in het huishoudfolie zitten. Dat werkt het handigst 😉
Bekleed de vorm met het deeg.
Druk het deeg aan in de opstaande rand.
Prik met een vork gaatjes is de bodem.
Zet de vorm terug in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
Knip bakpapier op hetzelfde formaat als de bakvorm.
Leg het bakpapier in de vorm en vul op met de  blindbakvulling.
Bak het deeg 20 minuten. Verwijder de blindbakvulling.
Is het nog niet helemaal gaar? Bak de bodem dan nog ongeveer 10 minuten.
Laat de bodem volledig afkoelen.
Ga verder met de vullingen
Doe alle ingrediënten van de karamelroom in een mixerkom en klop het stijf.
Verspreid de karamelroom over de bodem.
Meng 50 gram heet water, met het espressopoeder, de amarula en de karamelstroop tot een gladde massa.
Doop de lange vingers één voor één er in en leg ze op de karamelroom.
Klop de eidooiers met de suiker tot ze wit en luchtig zijn.
Klop in een andere kom de mascarpone los.
Meng de luchtige eidooiers met de mascarpone.
Klop de slagroom stijf en spatel ook deze er door.
Doe de mascarpone room in een spuitzak met gladde spuitmond en spuit dopjes op de lange vingers.
Laat de taart een nacht opstijven.
Meng de caramel latte en cacao voor de topping door elkaar. Zeef dit, met een koffiezeefje er over.

Wil je dit recept pinnen op Pinterest o.i.d.? Gebruik dan onderstaande afbeelding

11 gedachten over “Amarula – Tiramisu vlaai

  1. Bedankt voor dit recept het ziet er zeer smakelijk uit. Ik ga van het weekend uitproberen dan heb ik extra mankracht beschikbaar handig kinderen die dol op koken zijn

  2. Hallo, dit recept lijkt me heerlijk, en ga het binnenkort maken, ik vroeg me alleen af wat die karamelstroop is en waar ik die koop…kun je me verder helpen hiermee?
    Alvast hartelijk bedankt, groeten van Tirza Katsma

    1. Hoi Thirza, oeps… meestal zet ik een linkje erbij. Dat heb ik deze keer niet gedaan, sorry! Je vind Karamelstroop in iedere supermarkt, bij de pannenkoeken. Het is schenkstroop van Van Gilse. De normale heeft een gele dop, deze heeft een rode dop.
      Groetjes, Adriënne

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *