Pasen·Taarten

Advocaat slagroomtaart

Snel naar recept
Er staat hier regelmatig slagroomtaart op het (taart)menu. Hopelijk bij jullie ook. Want ik heb nog wel een paar ideetjes om te maken. De ene keer maak ik een klassieke slagroomtaart, dan weer een lekkere variatie. Deze keer is het een hele lekkere variatie, namelijk een advocaat slagroomtaart. De advocaat ging door de gele room en op het biscuit. Zo overheerst het niet maar is het wel een hele smakelijke toevoeging. Deze taart is niet alleen leuk en lekker om de komende Paasdagen te maken, maar kan het hele jaar door geserveerd worden op feestjes.
Voorliefde voor slagroomtaarten

Jasper vraagt af en toe of ik een taartje wil maken voor één van de klanten waar hij die dag zit. Deze keer was hij maar liefst 2 weken bij een klant bezig voor een groter IT project. Een klant die zich maar een paar kilometer van ons huis bevindt, waardoor ik de taart rond koffie tijd zelf kon komen bezorgen. En dat was reuze gezellig! Jasper is zelf niet zo gek op taart, maar ik weet dat hij slagroomtaart niet kan laten staan. Speciaal voor Jasper en zijn klant dus een slagroomtaart, maar dan advocaat slagroomtaart. Nee, niet weer een gewone, want die komt mijn makersneus zo ongeveer uit. En toch ook weer niet teveel afwijkend. Dus gewoon gevuld met slagroom en gele room.

Advocaat gele room

Nou ja… Gewoon gele room? Deze gele room is eigenlijk helemaal niet zo gewoon. Het is een advocaat gele room. Hiervoor heb ik eerst een standaard gele room gemaakt met hele eieren, dat heeft na al die jaren nog steeds mijn voorkeur. Zo voorkom ik een stuk voedselverspilling. Want wat gebeurt er snel met de overgebleven eiwitten als je niet oppast? Daar worden echt niet altijd macarons, bokkenpootjes enzovoorts van gemaakt. Hele eieren dus, dat kan ook prima! Wanneer de gele room wat afgekoeld is roer je er advocaat doorheen. Afhankelijk van de sterkte van de gebruikte advocaat proef je dit sterker of minder sterk terug in de gele room. Ik gebruikte tokkelroom, daardoor was de smaak niet heel sterk. Eerder zijdezacht. Ook wat betreft de structuur van de gele room.

Wil je dit recept opslaan op je Pinterestpagina? Onderstaande foto helpt je om het recept makkelijk en snel te herkennen en terug te vinden.
Slagroom met…

Slagroom voor een slagroomtaart kan je op verschillende manieren maken. Allereerst is daar de hele bekende manier om gewoon slagroom op te kloppen met suiker en klop-fix voor de stevigheid. Kies trouwens altijd voor een slagroom van minstens 35 procent vet, deze kan je steviger opkloppen en blijft ook langer stijf. Lekkerder dan klop-fix gebruiken is aangevette slagroom maken. Aangevette slagroom is slagroom waar mascarpone aan toegevoegd is. De slagroom krijgt hierdoor een romigere smaak en blijft ook mooier opgeklopt. Reden genoeg dus om het echt te gebruiken!

Koemelkvrij

Het biscuit is koemelkvrij en daarmee ben je al een eindje op weg voor een koemelkvrij advocaat slagroomtaart. Ook de gele room met advocaat kan koemelkvrij gemaakt worden door de melk 1:1 te vervangen voor havermelk. Maar dan kom je bij het lastige, zo niet onmogelijke punt uit: de slagroom. Soya Whipping is het meest bekende en gangbare alternatief voor slagroom. Naast dat het echt anders smaakt, heeft het ook hele andere eigenschappen. Zo klopt het minder makkelijk goed stijf en zijn de structuur en het mondgevoel totaal anders. En heb je het eenmaal op de taart zitten, dan moet je er ook rekening mee houden dat de slagroom alternatieven veel sneller weer inzakken. Al met al zal ik zelf om deze redenen deze taart niet koemelkvrij maken. Maar onmogelijk is het niet.

5 gedachten over “Advocaat slagroomtaart

  1. hoi hoi. kan ik de banketbakkersroom ook in een pan(netje) koken tot de gewenste dikte i plaats van de magnetron? (nummer 13).

    vr gr

    1. Ha Samantha,

      Ja hoor, dat kan altijd! Lange tijd was de magnetron mijn favoriete manier omdat het dan minder snel aanbrand. Tegenwoordig wissel ik een beetje af. Dus doe gewoon wat jij het fijnste vind. Ik vraag me oprecht af wat je nu met nummer 13 bedoeld, haha! Toch niet dat het vraag nummer 13 is? En of ik dat dan vervelend ga vinden ofzo, he?! Want dat is echt niets zo hoor!

      Veel bakplezier weer.

      Groetjes,

      Adriënne

      1. hoi hoi
        hahaha nee hoor dat bedoelde ik niet kwa vraag 13 hihi. ik bedoelde daarmee stap 13 kwa de banketbakkersroom in de magnetron . helaas mislukt bij mij steeds het maken van biscuit ook bij andere recepten die ik heb geprobeerd . soms lijkt hij mooi gelukt te zijn op goed rijzen na maar is de onderkant gewoon net rubber. ik kan maar niks vinden op internet met wat de oorzaak daarvan kan zijn weet jij dat misschien?

        vr gr

        1. Oh Samantha, Haha! Ik moet hier toch wel om lachen hoor. Dat linkje heb ik echt even niet gelegd.
          Wat vervelend dat je biscuit telkens mislukt! Ik vind het altijd erg lastig om te achterhalen waar zoiets aan ligt. Dan moet je eigenlijk zien wat iemand doet en bij het hele bakproces blijven en misschien is het zelfs dan nog lastig te achterhalen. Waar bak jij je biscuit in? Als je in een siliconenvorm bakt is het misschien beter om eens een springvorm te proberen. Siliconen geleid de warmte namelijk anders.

          Groetjes,

          Adriënne

          1. hoi hoi
            ik gebruik een springvorm ik vind de silicone vormen maar niks op dan die kleine na zoals de savarinvorm.

            vr gr

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *