Vorige week was mijn drukte bakweek van het jaar. Mijn man was jarig en hij trakteert ( bijna traditioneel 😉 ) zijn 75 collega’s op door mij gemaakte taartjes. Inmiddels voor het 5e of 6e jaar. Zijn collega’s beginnen in januari al te vragen wat ze kunnen verwachten. Dat vind ik altijd een mooi compliment. Daarnaast kreeg de verjaardagvisite thuis ook een zelfgemaakt taartje. Dit jaar koos ik voor wat kleinere taarten voor 8 personen i.p.v. 12. Kon ik er mooi een paar extra maken 😉 Ik ga de komende weken flink aan de slag om alle recepten uit te werken en met jullie te delen. De eerste is inmiddels klaar. Dat is deze heerlijk frisse abrikoos perzik yoghurt taart.
Dit heb je nodig voor een bakvorm van 18 cm:
2 eieren
40 gram suiker
35 gram bloem
10 gram custard
1/2 zakje vanillesuiker
citroenrasp
ongeveer 150 gram lange vingers
2 blikken abrikoos (ongeveer 500 gram per blik)
1 blik perzik (ongeveer 500 gram per blik)
250 gram slagroom
6 blaadjes gelatine
250 gram yoghurt
30 gram suiker
muntblaadjes
citroensap
En verder:
2 mixerkommen
bakje met koud water
bakpapier
Zo ga je te werk:
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Maak één van de twee kommen vetvrij.
Bekleed de bodem en de rand van de springvorm met bakpapier.
Week de gelatine in het koude water.
Splits de eieren.
Doe de eiwitten in een vetvrije kom.
Klop het eigeel met de citroenrasp, de vanillesuiker en de helft van de gewone suiker licht en luchtig.
Klop het eiwit met de overige suiker stijf.
Voeg het eigeel toe aan het eiwit en spatel het door elkaar.
Zeef de bloem en de custard boven de kom.
Spatel het voorzichtig door het eimengsel.
Schep het biscuitbeslag over in de springvorm.
Bak het biscuit in ongeveer 25 minuten gaar.
Laat het ongeveer 10 minuten afkoelen in het bakblik. Verwijder daarna de rand van de springvorm en de rand bakpapier.
Laat het biscuit volledig afkoelen.
Haal de yoghurt uit de koelkast.
Laat de perziken en abrikozen uitlekken. Bewaar het vocht.
Snij een biscuitplak van ongeveer 1 – 1,5 cm dik af van het biscuit.
Leg de biscuitplak op de bodem van de springvorm.
De plak moet ongeveer 1 cm vrij liggen van de springvorm rand. Is dat niet zo knip of snij dan een dun randje biscuit af.
Zet lange vingers rechtop tussen de rand van de springvorm en het biscuit. (De eerste zijn frustrerend maar uiteindelijk gaat het steeds beter)
Weeg 50 gram uitgelekte siroop af.
Knijp 2 blaadjes gelatine uit en smelt ze op een laag vuur.
Vermeng de gesmolten gelatine met de uitgelekte siroop.
Klop de slagroom stijf en ze het zo nodig even terug in de koelkast tot je het gebruikt.
Schep een paar eetlepels yoghurt bij het gelatinemengsel. Meng dit goed door elkaar.
Voeg nog een paar eetlepels yoghurt toe en roer nogmaals goed door.
Voeg de overige yoghurt toe en roer tot de yoghurt en gelatine goed vermengd zijn.
Schep wat slagroom erbij en roer weer tot het goed gemengd is.
Voeg de overige slagroom toe en roer nogmaals tot alles goed gemengd is.
Schep of giet een dunne laag yoghurt bavaroise op het biscuit.
Leg hierop 7 halve abrikozen, 1 in het midden en de rest er omheen.
Druk ze een beetje aan op het biscuit.
Giet de overige yoghurt bavaroise er op.
Zet de taart ongeveer 2 a 3 uur in de koelkast om op te stijven.
Snij ongeveer 250 gram abrikoos en perzik (gemixt) helften in kleine blokjes van ongeveer 1×1 cm.
Pureer de overige abrikoos en perzik helften met een staafmixer of blender. Voeg er ook 100 gram siroop aan toe.
Weeg nogmaals 50 gram siroop af.
Smelt de overige 4 blaadjes gelatine en meng deze voorzichtig met de siroop.
Meng er wat gepureerde abrikoos/perzik door heen.
Voeg de overige abrikoos / perzik puree toe en meng tot het een geheel is.
Giet voorzichtig de abrikoos / perzik puree op de bavaroise. Laat het opstijven in de koelkast.
Verdeel de fijngesneden abrikozen en perziken in een rand lang de lange vingers.
Garneer hier en daar met een kleine muntblaadje.
Bewaar de taart tot serveren in de koelkast.
Verwijder de springvormrand na opstijven en doe een vrolijk gekleurd lintje op de taart.
Zoo,dat ziet er heerlijk uit zeg.
M’n complimenten.
gr Hilda
Dankjewel, Hilda! Er komen nog meer van dit soort mooie taartjes online. De keer eens een verjaardag dat het (bijna) allemaal zo ging als ik bedacht had.
Bedoel je met de blikken het uitlekgewicht of het nettogewicht?
Hoi Marjolein,
Het vocht wordt later ook (gedeeltelijk) in het recept gebruikt. Het gaat dus om een nettogewicht.
Groetjes,
Adrienne