Onlangs stelde ik de Bakkriebels Facebook volgers een vraagje: Wat voor smaak in een lange vingertaart willen jullie nog graag zien? Er kwam van alles langs, waaronder framboos, limoen, citroen, iets fris, iets zomers. Ineens realiseerde ik mij dat er een taart was van Jasper zijn verjaardag die aan deze omschrijving voldeed maar dat ik die helemaal vergeten was! Dat is namelijk deze mooie en frisse framboos-limoen Charlotte. Ik dook mijn foto-archief in voor een fotocheck. Daarna mijn 1000 losse flodders kladblaadjes archief. Maar daar vond ik niets… Niet gek natuurlijk! Ik werk er aan om mijn 1000 losse blaadjes archief op te heffen… Of te wel: Ik pak nu één van de vijf kladblokken die ergens in de keuken of bij de computer slingeren 😀 Een hele verbetering hoor! En gelukkig vond ik in de eerste wat ik zocht: De juiste benodigdheden voor deze taart! Dus hiep hiep hoera… Ik ga het recept met jullie delen!
Niet helemaal no bake, maar dat is hij wel te maken door de biscuit lagen te vervangen door nog meer lange vingers. Voor de bodem zou je ook beschuiten kunnen gebruiken maar hou er dan wel rekening mee dat die zacht en misschien zelfs wat papperig kunnen worden. Deze taart bestaat uit maar liefst 8 laagjes die je één voor één maakt. Ik kan me voorstellen dat je daar even van terug schrikt. Zelf vond ik het erg leuk om een keer een taart op deze manier te maken. Mocht jij dat niet zien zitten dan kan je dit ook terug brengen naar 6 lagen. Dit betekend dat je geen 4x maar 2x een bavaroise maak. Het maken van de taart is een ontspannend klusje waar best veel tijd in ga zitten. Het voordeel van de vele laagjes, die telkens op moeten stijven is dus dat je het maken over een hele dag uit kan smeren. Wil je het liever wat sneller laten gaan dan kan je de taart in de diepvries op laten stijven.
Dit heb je nodig:
Voor de biscuits:
2 M eieren
40 gram suiker
3 gram citroenrasp
10 gram custard
35 gram bloem
1/2 zakje vanillesuiker
Voor de frambozen bavaroise:
2 x 125 gram frambozen
2 x 50 gram suiker
2 x 2 blaadje gelatine
2 x 65 gram slagroom
Voor de limoen bavaroise:
1 limoen
2 x 30 gram suiker
2x 125 gram yoghurt
2 x 125 gram slagroom
2 x 2 blaadje gelatine
Voor de frambozengelei:
2x 125 gram frambozen
2x 30 gram suiker
2 x 25 gram water
2 x 2 blaadjes gelatine
Voor de afwerking:
1 limoen
125 gram frambozen
ongeveer 200 gram lange vingers
En verder:
springvorm 18 cm doorsnee
citroensap
keukenpapier
bakpapier
huishoudfolie
garde
Zo ga je te werk:
Begin met het maken van de biscuit:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed de bodem van de springvorm en de rand met bakpapier.
Maak de mixerkom en gardes schoon met keukenpapier en citroensap.
Ontvet ook je handen met citroensap.
Splits de eieren. Doe de eiwitten in de ontvette kom.
Mix de eiwitten tot ze schuimig zijn.
Voeg al kloppend voorzichtig de helft van de suiker toe.
Klop door tot je stijve pieken eiwit heb.
Klop nu de eigelen met een snufje zout, de citroenrasp, de rest van de suiker en de vanille suiker tot het licht en luchtig is.
Meng het eigeelmengsel voorzichtig met het eiwitmengsel door elkaar.
Zeef de bloem en custard boven de kom en spatel ook dit er voorzichtig door.
Doe het biscuitmengsel in de bakvorm en bak het ongeveer 15 minuten tot het gaar is.
Laat het even afkoelen in de bakvorm.
Verwijder dan de springvormrand en laat de biscuit verder afkoelen.
Bekleed de springvorm bodem opnieuw met bakpapier.
Snij de biscuitplak door de helft.
Knip een dun randje van de biscuitplak af.
Leg de biscuitplak in de bakvorm.
Zet de lange vingers rechtop in de kier tussen de plak biscuit en de springvormrand.
Dek het af met huishoudfolie tot verder gebruik.
Week alle gelatineblaadjes alvast in koud water.
Maak de eerste frambozenbavaroiselaag:
Pureer 125 gram frambozen en zeef ze om de pitjes er uit te halen.
Voeg 50 gram suiker toe.
Klop de slagroom stijf, bewaar deze in de koelkast tot gebruikt.
Smelt 2 blaadjes gelatine op een matig warme hittebron.
Voeg wat frambozenpuree toe en roer het goed door elkaar.
Voeg nog wat frambozenpuree toe en roer het weer goed door elkaar.
Voeg nu de gelatine toe aan de overige frambozenpuree en roer het door tot alles met elkaar vermengd is.
Meng wat frambozenpuree met de slagroom.
Voeg dan alle slagroom toe aan de puree en klop het met een garde door elkaar.
Stort de frambozenbavaroise op de biscuitplak. Laat het opstijven in de koelkast.
Maak de eerste limoen-yoghurtlaag:
Zorg dat de yoghurt niet meer zo koud is door het wat eerder uit de koelkast te halen.
Rasp de schil van een halve limoen en pers het sap eruit.
Meng de yoghurt met de suiker, het sap en de schil van de halve limoen.
Klop de slagroom stijf en bewaar deze in de koelkast.
Smelt 2 blaadjes gelatine op een matig warme hittebron.
Meng wat yoghurt met de gelatine.
Voeg nog een keer wat yoghurt toe en roer het nog een keer goed door elkaar.
Voeg de overige yoghurt aan de gelatine toe en roer tot alles goed gemengd is.
Voeg een paar eetlepel slagroom toe en roer dit met de garde goed door.
Voeg de overige slagroom toe en roer weer met de garde tot alles gemengd is.
Stort de yoghurtbavaroise op de frambozenbavaroise.
Laat de yoghurtlaag opstijven in de koelkast.
Maak de eerste frambozengelei laag:
Pureer 125 gram frambozen met 30 gram suiker en 25 gram water. Zeef de pitjes uit de frambozenpuree.
Smelt de gelatine op een matig warme hittebron.
Voeg wat frambozenpuree toe aan de gelatine en meng het goed door elkaar.
Voeg de overige frambozenpuree al roerend toe. Roer nog even goed na.
Stort de frambozengelei op de yoghurtlaag.
Laat de frambozengelei opstijven in de koelkast.
Leg de tweede biscuitplak er op.
Maak de tweede laag frambozenbavaroise:
Volg hiervoor alle stappen die bij de bereidingswijze voor de eerste laag frambozenbavroise beschreven zijn.
Maak de tweede laag limoen-yoghurtbavaroise:
Volg hiervoor alle stappen die bij de bereidinswijze voor de eerste laag limoen-yoghurtbavaroise beschreven zijn.
Maak de tweede frambozengelei laag:
Herhaal hiervoor alle stappen die bij de eerste laag voor de frambozengelei beschreven zijn.
Laat de taart nu verder opstijven in de koelkast.
Werk de taart, naar eigen inzicht net voor serveren af met de overige frambozen en limoen.
Verwijder de springvormrand en maak de taart af met een leuk lint en een mooie strik er in.
Bewaar de taart tot serveren in de koelkast.
Kan ik ook bevroren frambozen gebruiken?
Hoi Sara,
Een late reactie, sorry! Jouw berichtje is er tussendoor gepiept… Het is ook mogelijk om diepvries frambozen te gebruiken alleen moet je ze voor gebruik wel laten ontdooien.
Hoi,
Bij het maken van de 1e frambozen bavarois moet de gelatine op een matig hittebron verwarmt worden. Moet dit gebeuren met de frambozenpuree er al bij of alleen gelatine in een pannetje?
Brandt de gelatine dan niet aan als je het alleen in een pannetje doet?
Hoor graag van je!
Groetjes,
Ps. Erg leuke recepten! Misschien een tip wat ik zelf altijd erg fijn vind: Even bovenaan de tijdsduur voor het maken van de taart vermelden. Bedankt voor de lekkere recepten!
Hoi Lydia,
Ik knijp de gelatine niet helemaal uit. Als je het dan zonder vruchtenpuree of extra water, voorzichtig smelt dan brand het niet aan. Het is binnen een paar seconden gebeurd. De gelatine hoeft ook nog niet helemaal opgelost te zijn als je de pan van het vuur haal, dit gebeurd dan verder nog door de warmte van de pan.
Dankjewel voor je tip. Ik ga er even over nadenken. Zelf vind ik het maar lastig om een tijd te bepalen. De een doet het meer op zijn gemakje dan de ander. Zelf ben ik de ene keer ook een stuk sneller dan de andere keer 😉 Dan is het lastig om een goede tijdsinschatting te maken. Overigens zie ik er de voordelen ook van in. Het kan je net over de streep trekken (of niet 😉 )
Hallo! Wat een leuk recept! Ik heb dit recept samen met mijn dochter van 7 gemaakt, voor een taartenbakwedstrijd voor het goede doel. En we hebben gewonnen! Dus heel erg bedankt, ik ga hem zeker nog een keer maken! Groetjes, Ellen en Sarah uit Leusden.
Hoi Ellen,
Wauw! Gefeliciteerd met jullie winst! Super leuk om te horen. Heb je ook een foto van jullie winnende taart? Zou ik die op de facebook / instagrampagina van de blog mogen delen?
Als je dat goed vind mag je hem opsturen naar info @ bakkriebels . nl
Groetjes,
Adrienne
Wat lijkt deze mij heerlijk om te maken! Hoe lang moeten de verschillende lagen opstijven?
Hoi Jessica,
Dat hangt er een beetje van af hoe dik of dun het is en hoe koud de koelkast staat. Zelf heb ik het in de diepvries gedaan, dat duurde maximaal een half uurt. In de koelkast schat ik een uurt.
Is het mogelijk om deze taart een dag ben te voren te Maarn? Of worden de lange vingers misschien dan erg zacht…
Een dag van te voren te maken… bril niet op
Ha Ilone,
Ja hoor dat kan zeker. Ik zou het zelfs adviseren om dit te doen. De lange vingers worden inderdaad wat zachter maar niet papperig.
groetjes, Adriënne
Hoi, het lijkt mij super leuk om deze taart te maken, maar frambozen zijn een beetje duur. Kan het ook met aarbeien, die hebben we namelijk genoeg uit eigen tuin
Hoi Mathilde,
Frambozen zijn inderdaad een stuk duurder dan aardbeien, zeker als je aardbeien in de tuin hebt staan. Volgens Kokswereld zijn aardbeien en limoen een goede smaakcombinatie. Zelf heb ik het nog nooit geprobeerd, maar zij hebben er vast verstand van 😉
Oké super, dan weet ik dat 🙂
Hij was echt superlekker!! Heb je nog tips zodat de vulling minder door de lange vingers loopt?
Hoi Patricia,
Dat is inderdaad de uitdaging van het recept. Je kan er op letten dat er niet te grote kieren tussen de lange vingers zitten. Ze lijken allemaal hetzelfde maar bij sommige merken, merk ik dat er toch verschil in de vorm zit. Je kan ook de vulling wat verder op laten stijven. Nadeel is dan dat je misschien minder strakke lagen krijgt.
Groetjes,
Adriënne
Ons idee was inmiddels om zelf de lange vingers te maken en ze dan aan elkaar te spuiten .
Oeps… Ik lees je reactie nu pas! Sorry! Dat is wel een goed idee, zeg! Hier staan ze ook nog op het lijstje om zelf te maken. Had een recept ontwikkeld zonder gluten, maar heb domweg een keer het blaadje weggegooid.
Ik vond het super leuk om de taart te maken, alleen elke keer veel afwas tussen de lagen door.
Zou het een optie zijn om de bavarois (zowel de framboos als de limoenbavarois) onmiddellijk in 2 porties te maken (dus voor de 2 lagen samen)? En dan telkens 1 portie opzij te houden op kamertemperatuur vooraleer het tijd is om ze in de taart te gieten? Of is dit geen goed plan?
Hoi Adeline,
Oeps… Jouw reacties is er tussendoor gegelipt. Sorry! Wat jij beschrijft is op een hele warme dag wel te doen, als de temperatuur in huis rond de 26/27 graden is. Dan geleert de gelatine namelijk niet. Daaronder is het wat lastiger omdat gelatine dan wel geleert. Zelf zou ik ervoor kiezen om alle vruchtenpuree in één keer te maken en de slagroom in twee delen stijf te kloppen. De vruchtenpuree met de gelatine erbij kan je dan eventueel in een kommetje warm water zetten.
Groetjes,
Adriënne
Hej! Wat een lekker recept. Had alleen veel te veel vulling voor een 18cm springvorm. Had er zo 2 taarten mee kunnen maken . Had een dikkere laag biscuit, maar ook de andere lagen leken bij mij veel dikker.
Zou je deze taart misschien ook kunnen invriezen? Heb je daar ervaring mee?
Hoi Nienke,
Dankjewel voor je reactie. Het is natuurlijk al even geleden dat ik dit bericht publiceerde en het recept ontwikkelde maar voor zover ik me kan herinneren heb ik alle vulling gebruikt die in het recept staat.
De taart is eventueel in te vriezen alleen kan het is gaan met ontdooien, dat de lagen dun worden. Zelf heb ik dat nog nooit gehad, maar ik hoor het weleens van anderen bij taarten met slagroom/ gelatine.
Groetjes Adriënne
ik vind dit recpten toppie voor al bij koffie klets zondags
Oh wat leuk om te horen! Dankjewel!
Wat ziet dit er geweldig uit!!
Mag ik vragen wat voor lange vingers je hebt gebruikt? Gewoon van de supermarkt of de wat grotere italiaanse? De charlotte lijkt mij namelijk zo hoog voor de gewone lange vingers.
Ha Judith,
dankjewel! Natuurlijk mag je dat vragen. ik heb de gewone lange vingers gebruikt. de springvorm is maar 18 cm doorsnede, daardoor is de verhouding anders dan bij een taart met een doorsnede van 24 cm
Groetjes, Adriënne
Super, dankjewel voor je snelle antwoord. Ik ga hem deze week zeker maken.