Voor en met kinderen

5x zoete patat, 1x hartige

     Vandaag het eerste artikel in de serie ‘Kindertraktaties’.
Wat voor de één een reden is om het zo makkelijk mogelijk te doen, is voor de ander een reden om er flink wat werk van te maken. Zelf hoor ik tot de laatste categorie. Ik vind het leuk om mijn kinderen een onvergetelijke verjaardag te bezorgen, ieder jaar opnieuw. Eén dagje per jaar is er niemand belangrijker dan zij 😉 Dat wil ieder kind toch? Bij zo’n onvergetelijke verjaardag hoort natuurlijk taart. Vorig jaar juni hoorde daar (voor het eerst voor ons) ook een traktatie en een kinderfeestje bij. Ik vind het leuk om mij daar creatief op uit te leven. Het liefst aan de hand van een thema. Het thema bij Steven zijn vijfde verjaardag was ‘Fast food’ dus patat, hamburgers en snacks. Als traktatie voor in de klas maakte ik mini hamburger cupcakes en koekpatat. Voor de meesters en juffen was er cakepatat en cakebitterballen. Het kwam er alleen niet van om de recepten hier met jullie te delen. Maar ik nam me voor dat het op een goede dag wel echt zover zou komen 😉 Vandaag maak ik een beginnetje en deel met jullie 5 manieren om zelf zoete patat te maken. Daarnaast deel ik ook een hartige variant.

1: (Zachte) patat van cake:
Dit is de meest simpele en snelste manier om zelf zoete patat te maken. Bijna ieder kindje lust cake, hierdoor is je werk niet voor niets en zal er flink gesmuld worden.

Dit heb je nodig voor ongeveer 12 traktaties:
800 gram cake
slagroom

Zo ga je te werk:
Snij de cake horizontaal in plakken van maximaal 1 cm dik. Snij iedere plak cake in de lengte in repen van eveneens maximaal 1 cm breed. Snij de cakerepen in kleinere, onregelmatige lengtes waardoor frites ontstaan. Reken op ongeveer 60 gram cake per traktatie.

Tip:
De lekkerste cake bak jezelf. Gebruik hiervoor het basisrecept voor cake.

2: Krokante frites van cake:
Bij deze frites gebruik je dezelfde basis als bij de eerstgenoemde frites. Omdat patat normaal lekker krokant is mag deze niet ontbreken. Qua kleur komen ze ook mooi dicht bij echte frieten. Zelf vind ik dit misschien wel de lekkerste die er tussen zit. Steven en Rosalie waren er ook fan van. Kortom: Dat iets meer werk is het zeker waard!

Dit heb je nodig voor ongeveer 12 traktaties:
800 gram cake
3 eiwitten
fijne kristalsuiker

En verder:
Bakplaten bekleed met bakpapier
Bakkwast

Zo ga je te werk:
Verwarm de oven voor op 140 graden.
Snij de cake op dezelfde wijze als bij de zachte cake patat is beschreven. Leg de cakefrieten op de bakplaat. Smeer, met hulp van de bakkwast alle frieten in met eiwit. Strooi her en der wat fijne kristalsuiker over de frieten. Bak de frieten in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en krokant. Eventueel kan je de frieten na een minuut of 12 even omkeren zodat ook de onderkant goed krokant wordt.

3: Patat van koekjes
Deze patatjes trakteerde Steven aan de kinderen in de klas. En dat was een groot succes! Het zijn simpele vormvaste vanillekoekjes die in een McDonalds style frietbakje ineens in frietjes veranderen.

Dit heb je nodig voor ongeveer 12 traktaties:
1/2 recept vormvaste vanillekoekjes

En verder:
Bakplaat bekleed met bakpapier
Liniaal

Zo ga je te werk:
Maak het deeg volgens de beschrijving in het recept.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Snij met hulp van de liniaal rechte lange horizontale stoken van ongeveer 1 cm breed.
Snij frieten door het deeg in diverse lengtes verticaal te snijden.
Leg de koekjes frieten over op de bakplaat.
Bestrooi ze her en der met nog wat fijne kristalsuiker.
Bak de frieten in ongeveer 10 – 15 minuten lichtbruin.
Verwijder de koekjes direct na het bakken van de bakplaat en laat ze afkoelen op een (taart)rooster

4: Marshmallow frietjes
Voor de kindjes die thuis op Steven zijn verjaardag kwam was er een puntzak met spekpatatjes. Ik liep daar destijds toevallig tegenaan bij de Big Bazar. Helaas zijn ze daar nu niet meer te koop. Maar gelukkig kunnen we ook zelf marshmallow maken. En dus maken we ook zelf spekpatatjes…

Dit heb je nodig voor ongeveer 20 traktaties:
1x het recept voor vanille marshmallow
Gele (poeder)kleurstof

En verder:
Bakplaat bekleed met bakpapier
Bakring van ongeveer 30×30 cm
Kookthermometer

Zo ga je te werk:
Maak de marshmallow zoals beschreven in het bovengenoemde recept. Voeg gele kleurstof toe tijdens de 10 -15 minuten opkloppen van de marshmallow massa.
Meng de poedersuiker met de maïzena en een klein beetje poederkleurstof in een bakje tot het goed gemengd is en licht geel van kleur.
Vet een scherp mes een beetje in met de olie, haal de marshmallow los van de randen.
Til de marshmallow uit het bakblik.
Vet zo nodig het mes opnieuw in. Snij de marshmallow  horizontaal in reepjes van ongeveer 1cm breed. Snij ze daarna in de breedte in diverse lengtes.
Doe de marshmallow frietjes, in kleine porties, in het bakje met het poedersuikermengsel en zorg dat er rondom van het mengsel zit.
Schud het overtollige poedersuiker-maïzena mengsel er af met hulp van een zeef.

5: Mango frites
Op sommige scholen is gezond trakteren een must. Soms zijn ouders hier, zonder de verplichting van school een voorstander van. En vaak vinden kindjes een gezonde traktatie ook gewoon een lekkere traktatie. Wist je dat je ook gezonde frites kan maken? Van mango bijvoorbeeld

Dit heb je nodig voor ongeveer 12 traktaties:
3 rijpe mango’s

Zo ga je te werk:
Schil de mango’s af en verwijder het vruchtvlees van de pit.
Snij het vruchtvlees in plakken van ongeveer 1 cm dik. Snij iedere plak in repen van eveneens ongeveer 1 cm dik.
Lange repen kan je eventueel een keer door de helft snijden.

6: Patat kaas
Dat een patattraktatie ook hartig kan zijn bewijzen deze kaas frieten. Hoe simpel kan een lekkere traktatie zijn.

Dit heb je nodig voor ongeveer 12 kindjes:
600 gram kaas naar keuze

Zo ga je te werk:
Snij de kaas in plakken van ongeveer 1 cm dik
Snij ieder plak in repen van ongeveer 1 cm breed.
Snij de repen in onregelmatige lengtes tot frites.

Algemene tips:
Een sausje bij de zoete patat serveren? Klop slagroom dik lobbig of gebruik witte chocoladepasta als mayonaise. Bruine chocoladepasta kan gebruikt worden als satésaus. Aardbeien-, kersen of frambozenjam wordt ketchup en/of curry. Een uitje erbij? Knip witte marshmallows in kleine stukjes of hak een reep witte chocolade fijn.
Bij de hartige patat kan eventueel smeerkaas dienst doen als mayonaise.

Bakjes en puntzakken:
Om de traktatie makkelijk te kunnen trakteren is het leuk om ze in patatbakjes te doen. Je kan hiervoor aan de plaatselijke snackbar vragen of je een aantal bakjes over kan nemen. De snackbars in onze buurt gebruiken helaas allemaal zwarte bakjes. Dat vond ik niet zo leuk. Daarom ging ik aan de slag om zelf een aantal verschillende frietbakjes in elkaar te knutselen. Zo tekende ik een template voor een frietbakje zoals je die bij McDonalds krijgt. Daarna volgde er een bakje voor patat waar ook een sausbakje aan vast zit. Deze templates stel ik ook beschikbaar voor jullie. Vanaf november 2019 is het ook mogelijk de bakjes vanaf de site te downloaden. Je vind deze downloads onder de uitleg van de puntzakken.

Puntzakken:
Wat betreft de puntzakken, deze kan je het makkelijkst maken van een vouwblaadje. Leg een vouwblaadje voor je, zodat het een vierkant is. 1: Vouw een strook van ongeveer 1cm breed aan de onderkant dubbel. Plak deze aan de binnenzijde vast. Vouw aan de rechterkant eveneens een strook van 1 cm breed dubbel, deze plak je niet vast. Smeer lijm op de dubbelgevouwen strook (dus aan de buitenzijde). 2: Plak de dubbelgevouwen stroken nu stevig op elkaar. Maak een vouw in de punt van ongeveer 3 – 5 cm lang. Steek voorzichtig een pen of schaar in de puntzak om hem goed open te kunnen vouwen. 3: Leg nu de puntzak zo voor je dat de punt recht naar boven wijst.  Zorg dat de lijmstrook in het midden is. Vouw een punt van ongeveer 3 -5 cm lang aan de onderzijde van de puntzak.

Patat bakje
Wil jij alleen patat trakteren? Of de mayonaise gewoon lekker op de patat serveren? Dan moet je deze template hebben. Lekker basic en snel klaar.

Frites met saus bakje
Met deze PDF knutsel je zelf de leukste patatbakjes in elkaar. Er is niet alleen plaats voor frites maar ook voor saus. Zo is jouw traktatie helemaal af!

Patatbakje Mc Donalds style
Met deze PDF lukt het jou om te trakteren in Mc Donalds style. Want wat is er nu leuker, lekkerder en echter dan de patat ook in zo’n bakje te trakteren? En dat kan, zonder al te veel moeite met deze PDF.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *