Kleine koekjes

Vlaardingse IJzerkoekjes

Aan het einde van dit jaar werk ik 12,5 jaar bij mijn huidige werkgever. Nooit verwacht dat ik dat ooit zal halen maar toch wel trots dat het bijna zover is. Eerst een keer of 5 per week, nu nog maar 2 keer per week sjees ik vanuit de Alblasserwaard naar Vlaardingen. Inmiddels ken ik de geschiedenis van Vlaardingen beter dan die van mijn geboortedorp, Hardinxveld of van mijn huidige woonplaats, Groot-Ammers. Als activiteiten begeleider (in de ouderenzorg) moest ik er al snel aan geloven: Dé Vlaardingse ijzerkoekjes bakken. Tijdens de koffie met een ijzerkoekje kwam de hele geschiedenis van het koekje aanbod. Want waar komt die naam nu vandaan? En hoe is dat koekje eigen ontstaan? En niet onbelangrijk: Welke bakker bakt de lekkerste? Over dat laatste zijn de bewoners het altijd eens. Voor de lekkerste ijzerkoekjes moet je bij banketbakkerij Boer zijn. En hoewel ik mijn bewoners daar nog steeds volmondig gelijk in geef ben ik de kunst van het ijzerkoekjesdeeg maken (en bakken) zelf inmiddels ook machtig. Zoals ik ze gemaakt heb zien ze er traditioneel ook echt uit. Ben je geen echte Vlaardinger dan is de aanschaf van een ijzerkoekjesijzer en uitsteker niet het eerste wat je doet. Het deeg laat zich echter ook makkelijk in een koekenpan op het gas bakken. En met een ronde uitsteker kom je ook een heel eind.

 

 

Dit heb je nodig voor ongeveer 24 koekjes:

450 gram tarwebloem

150 gram witte basterdsuiker

250 gram roomboter

1 ei

8 gram kaneel

snuf zout

En verder:

Uitrollatjes van 7-9 mm dikte

deegroller

Uitsteekvorm ijzerkoekje

IJzerkoekjesplaat

Paletmes

 

Zo ga je te werk:

Kneed van alle ingrediënten een soepel deeg.

Rol het deeg uit met hulp van de uitrollatjes.

Leg het deeg een nacht in de koelkast zodat de smaken goed in elkaar kunnen trekken.

Zet de ijzerkoekjes plaat op een matig warm gas. Zorg dat hij alvast goed voorverwarmt.

Steek zoveel mogelijk koekjes uit met de ijzerkoekjes uitsteker. Bewaar ze tot het bakken in de koelkast.

Rol het overgebleven deeg opnieuw uit, steek nogmaals koekjes uit. Herhaal dit tot al het deeg op is.

Leg het deeg op de ijzerkoekjesplaat en bak ze goudbruin aan één kant.

Draai ze met hulp van het paletmes op en bak ook de andere zijde goudbruin.

Haal de koekjes van de plaat en laat ze plat op een bord of bakplaat afkoelen.

tip:

De koekjes blijven aan de binnenkant ‘rauw’. Liever geen ei gebruikten? Probeer het deeg eerst zo te kneden. Blijft het erg kruimelig maak dan je handen nat met water en kneed het deeg zo nog een keer kort door.

 

 

Een gedachte over “Vlaardingse IJzerkoekjes

  1. Hoi Adrienne, in de.lift van Uitzicht hing weer een plaatje van een taart. De site van Bakkriebels opgezocht en nu zien we dat het jouw eigen site is. Het ziet er allemaal geweldig uit, ik ga zeker eens een recept van je proberen, mijn schoonmoeder heeft al goede ervaringen opgedaan met je baksels en anders Geerlof wel. Die liet me een foto van de gebakjes op Jasper zijn verjaardag zien, wat waren ze mooi!!! Groetjes van Geerlof en van zijn moeder en van mij, ook aan Jasper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *