Wat maakt Koningsdag voor jouw tot een feestdag? Denk je op die dag speciaal aan de verjaardag van koning Willem-Alexander? Ik zal gelijk maar vertellen dat dit bij mij niet het geval is. Toch blijft het voor mij één van de feestelijkste dagen van het jaar. Koningsdag draait voor mij meer om gezelligheid; tijd en plaats maken voor leuke en lekkere dingen. Dat is al een stukje dat ik in mijn jeugd meegekregen heb en wat ik onze kinderen ook graag mee wil geven. Zelfgemaakt lekkers hoort er dan ook zeker bij! Dit jaar zijn we meer thuis dan we gewend waren, daarom heb ik er deze keer voor gekozen om iets lekkers te maken waar je de hele dag door van wil blijven snoepen. In deze blog deel ik maar liefst 5 kleine lekkernijen van chocolade en/of marsepein die jij speciaal voor koningsdag kan maken.
Eén van de herinneringen aan Koninginnedag is dat mijn moeder altijd haar lepeltjes, wilhelminapepermuntblikken en andere lege blikken te voorschijn haalde en ze ergens in huis neerzette. Niet op koninginnedag zelf, maar al een dag of 10 daarvoor. Ook gingen we altijd op jacht naar oranje snoepjes en chocolade. In mijn beleving konden wie die altijd overal vinden. Iets wat ik nu weleens mis. Er zijn genoeg koeken te vinden in de winkels maar bonbons, musketflikken, appeltjes van oranje… Daarvoor moet je naar de chocolaterie. Voor mijn oma, van wie mijn moeder deze gewoonte overgenomen heeft, is dat onmogelijk. Daarom breng ik dit jaar maar wat lekkers bij haar. En ik laat jullie er ook in meedelen. Oma krijgt het kant en klaar aangeleverd, jullie mogen zelf aan de bak.
Oranje mergpijpjes
Ken jij mergpijpjes van marsepein? Ze zijn super lekker, mits je een goede marsepein gebruikt. Het allerliefst maak je de marsepein natuurlijk zelf. Je verdeeld de marsepein in gelijke stukjes die je vervolgens uitrolt tot staafjes. Deze staafjes doop je aan beide uiteinde in de gesmolten chocolade en daar heb je de mergpijpjes. Ik maakte ze af met een klein rood-wit-blauw-vlaggetje en een kroontjes sprinkel. Deze sprinkels kocht ik in de supermarkt. Ze zijn van Dr. Oetker. Ennuh… Zorg dat je de chocolade beter tempereert dan ik deze keer 😉
Chocolade truffels
Een snel en makkelijk recept voor chocoladetruffels. Met slechts een handje vol ingrediënten maak je deze heerlijkheden zelf. En dat met niet al te veel moeite. Naast gecondenseerde melk en pure chocolade heb ik ook wat cacao en een klontje boter toegevoegd. Het mengsel moet wel goed afkoelen zodat de chocolade weer wat opstijft voordat je er truffels van kan vormen. Daarna rol je ze door rood-wit-blauwe sprinkels. Ik kocht deze bij BAKD.nl, één van mijn favoriete webshops als het om sprinkels gaat. Het huismerk G’woon verkoopt op de broodafdeling bij o.a. Coop ook chocolade hagel in rood-wit-blauw. Deze kan je ook gebruiken. De oranje schildjes zou je dan kunnen gebruiken in plaats van de goudkleurige kroontjes van dr. Oetker.
Musketflikken
Musketflikken zijn niet eens zo heel ingewikkeld om zelf te maken. Het meest lastige is het goed tempereren van chocolade. Iets waar ik nog altijd niet voldoende zin en tijd voor vrij maakt. Gelukkig zijn deze flikken wel heel mooi gelukt. Zorg dat je voldoende rood-wit-blauw musketzaad heb, je gebruikt echt veel voor deze flikken. Ook dit musketzaad kocht ik bij BAKD.nl. En zien jullie mijn andere nieuwe aanwinst? Speciaal voor koningsdag vroeg ik aan Marlies van Partycupcakes om een stamp met een kroon. Marlies heeft de stamp nog op voorraad, je shopt hem via deze link. Naast deze stamp heb ik ook de Koningsdag stamp in mijn bezit en gebruikt voor deze flikken. De één is iets groter dan de ander maar door de afdrukken met dezelfde ronde uitsteker uit te steken zijn de schildjes even groot. Voor deze schildjes heb ik trouwens fondant gebruikt, maar marsepein is ook lekker.
Oranje tompouce van marsepein
Zei iemand daar oranjetompouce? Ik sla even over vanwege de koemelk die de echte bevat. Maar deze versie van marsepein laat ik niet aan mijn neus voorbijgaan. Van bijna een 750 gram marsepein maak je er al snel een stuk of 25. Je zou het nog wat dunner uit kunnen roller en wat kleiner kunnen snijden dan ik gedaan heb, om er een kleinere hap van te maken. Deze tompoucen heb ik met dank aan twee buurvrouwen gemaakt. Een gevalletje Bakkriebels. Ik heb iets in mijn hoofd en geen tijd om naar de supermarkt, dan heb ik daar twee reddende buurvrouwen die vaak net dat ene ontbrekende ingrediënt voor me hebben. Zo ging het deze keer met de poedersuiker voor de marspein. Zijn ze niet super cute geworden?
Pinda M&M’s Cookie dough – fudge
Oh hoe lekker klinkt dit: Pinda M&M’s, cookie dough en fudge in één hap? Oh please! Mag ik nog een stukje? Echt zo lekker deze laagjes op elkaar! Het kostte mij twee pogingen om het te maken zoals ik wilde. De eerste keer draaide ik de lagen om, wat geen succes bleek te zijn. Vooral heel jammer van de sprinkels bovenop 😉 Want ik had niet meer voldoende voor deze versie. Maar met M&M’s en andere sprinkels zijn ze net zo lekker als de eerste versie. Het is dus echt belangrijk dat je eerst de cookie dough maakt, dan de fudge en als laatste de M&M’s en sprinkels er op strooit. Met dat laatste moet je wel snel zijn, want de bovenste laag van de fugde is snel uitgehard en dan plakken de sprinkels niet meer.
Koemelkvrij
Een groot deel van deze lekkernijen heb ik koemelkvrij gemaakt. Hieronder geef ik per lekkernij aan waar je rekening mee moet houden.
Mergpijpjes: Marsepein bevat geen koemelk, zeker niet als je het zelf maakt. Hou wel rekening met de allergie voor de chocolade. Zelf heb ik smeltchocolade van de Coop gebruikt. Deze bevat geen koemelk.
Truffels: Door het gebruik van gecondeerde kokosmelk in plaats van gewone gecondenceerde kokosmelk en het gebruik van een koemelkvrij pure chocolade is het mogelijk om deze lekkernij koemelkvrij te maken. Is een koemelkallergie niet aan de orde dan kan je ook gebruik van melk of witte chocolade. Voor melk gebruik je 250 gram chocolade en cacao en voor witte chocolade gebruik je 350 gram chocolade en geen cacao.
Musketflikken: Ook voor de flikken geldt dat je gebruik moet maken van een koemelkvrije chocolade. Is een koemelkallergie niet aan de orde dan kan je ook witte of melk chocolade gebruiken.
Tompouces: Voor de tompoucen geldt dat marsepein geen koemelk bevat. De tompouces zijn dus koemelkvrij.
Pinda M&M Cookie Dough Fudge: De cookie dough en fudge zijn koemelkvrij te maken door gebruik te maken van FloraPlant, gecondenseerde kokosmelk en koemelkvrije pure chocolade. De M&M’s bevatten wel melk. Deze kan je achterwege laten en vervangen door andere spinkels.
Ben je op zoek naar nog meer inspiratie voor koningsdag? Kijk eens in de categorie Koningsdag. Hier vind je recepten voor o.a. taarten, koekjes en cupcakes.
5x kleine lekkernijen van chocola en marspein voor Koningsdag
Ingrediënten
- Mergpijpjes
- 125 gram gemalen amandelen
- 125 gram poedersuiker
- paar druppels water
- oranje, rode en blauwe voedingskleurstof
- 100 gram chocolade naar keuze
- 50 gram witte rolfondant
- kroontjes sprinkels Dr. Oetker
- Truffels
- 1/2 blikje gecondenseerde (kokos)melk
- 3 eetlepels cacao
- 1 eetlepel FloraPlant of roomboter
- 200 gram pure chocolade
- rood-wit-blauwe sprinkels of de Rood-wit-blauw Hagelslag van G’woon
- Musketflikken
- 250 gram chocolade naar keuze
- 150 gram musketzaad
- 50 gram witte rolfondant
- oranje voedingskleurstof
- Koningsdag en/of kroonstamp
- Tompoucen
- 375 gram gemalen amandelen
- 375 gram poedersuiker
- beetje water
- geel, oranje en bruin, rood en blauw
- 100 gram witte rolfondant
- Pinda *M*&*M* Cookie Dough *Fudge*
- 50 gram FloraPlant of roomboter
- 30 gram poedersuiker
- 25 gram licht bruine basterdsuiker
- 80 gram pindakaas naar keuze
- 100 gram Heattreated Flour
- 15 – 20 gram water of melk
- 60 gram pure chocolade druppels
- 1/2 blikje gecondenseerde (kokos)melk
- 200 gram pure chocolade
- M&M Pinda en Choco
- Sprinkels naar keuze
Instructies
- Mergpijpjes
- Doe de amandelen en poedersuiker in een keukenmachine en meng het tot het goed door elkaar zit.
- Voeg wat water toe en meng weer tot het goed door elkaar zit. (voeg het water in kleine beetjes toe, toevoegen is makkelijker dan er uithalen ;))
- Haal de marsepein uit de keukenmachine en kleur het met oranje kleurstof.
- Weeg stukjes van 15 gram af.
- Rol een balletje van de stukjes en rol het daarna uit tot staafjes van ongeveer 4 cm lang.
- Smelt en tempereer de chocolade.
- Dip beide uiteinden in de chocolade en laat het uitharden op een velletje bakpapier.
- Maak kleine bolletjes rode en blauwe fondant
- Rol witte fondant dun uit.
- Rol een sliert rode en blauwe fondant dun uit. Leg deze op de witte fondant en druk het licht aan.
- Rol de fondant nogmaals dun uit.
- Snij het overtollige fondant aan de boven en onderkant weg. Zorg dat de verhoudingen tussen rood, wit en blauw kloppen.
- Snij het op maat voor vlaggetjes.
- Doe een beetje overgebleven chocolade in een boterhamzakje en plak op elk mergpijpje een vlaggetje. Plak op elk vlaggetje een kroontjes sprinkel.
- Truffels
- Breek de chocolade in stukken.
- Doe alle ingrediënten, op de sprinkels na in een steelpannentje en verwarm het al roerend.
- Als de chocolade en boter gesmolten zijn haal je de pan van de hittebron af en laat je het rusten tot het afgekoeld is en dikker is geworden.
- Schep met een ijsschep van 30mm gelijke porties op een velletje bakpapier.
- Loopt het nog iets uit? Laat het dan nog even liggen om verder uit te harden.
- Rol ronde truffels tussen je handen.
- Rol ze daarna door de rood-wit-blauw spinkels of hagelslag.
- Laat ze uitharden op bakpapier.
- Doe 1 stukje chocolade in een boterhamzakje en leg het in een glas heet water.
- Knip een klein puntje van het zakje af.
- Plak op iedere truffel een kroontjes sprinkel.
- Musketflikken
- Zet een bakplaat neer en leg hier een vel bakpapier op.
- Smelt en tempereer de chocolade.
- Doe de chocolade in een spuitzak en knip er een klein puntje af.
- Spuit doppen chocolade van ongeveer 3-4 cm doorsnee op de bakplaat. Hou er rekening mee dat ze nog iets uitlopen, dus spuit ze iets uit elkaar.
- Bestrooi de chocolade royaal met musketzaad.
- Laat de flikken uitharden.
- Kleur de witte fondant oranje.
- Rol het dun uit, stempel de afbeeldingen in de fondant en steek ze uit met een passende ronde uitsteker. (Mijn uitsteker wat ongeveer 30 mm)
- Doe 1 stukje chocolade in een boterhamzakje en leg het in een glas heet water.
- Knip een klein puntje van het zakje af.
- Plak op iedere flik een kroontje of koningsdagafbeelding.
- Tompoucen
- Doe de amandelen en poedersuiker in een keukenmachine en meng het tot het goed door elkaar zit.
- Voeg wat water toe en meng weer tot het goed door elkaar zit. (Let op dat je het water in kleine beetjes toevoegd. Je voegt snel teveel toe, waardoor het te plakkerig wordt)
- Haal de marsepein uit de keukenmachine en verdeel het in 4 gelijke delen.
- Kleur 3 delen met een klein beetje gele kleurstof tot het een lichtgele kleur heeft.
- Verdeel het laatste deel marsepein nog eens in 3 delen. Kleur 2 delen licht bruin en 1 deel oranje.
- Rol de gele marsepein uit tot een egale rechthoek van ongeveer 12 mm dikte.
- Verdeel de bruine marsepein in twee stukken en rol deze stukken uit tot dezelfde grootte rechthoek als de gele.
- Leg een plak bruine marsepein om de gele marsepein en druk het licht aan. Draai de plak dan op.
- Leg op de andere kant een bruine plak marsepein en druk ook dit licht aan.
- Rol de oranje marsepein uit tot hetzelfde formaat rechthoek en leg dit bovenop de tompoucen in wording.
- Druk het licht aan.
- Snij met een niet gekarteld, vlijmschep mes de rechthoek ik banen van 18 mm.
- Snij de banen daarna in stukken van 32 mm lengte.
- Maak slagroom toeven door telkens een bolletje witte fondant uit te rollen tot een sliert van ongeveer 5 cm lang en 2 mm doorsnee.
- Maak een krul halverwege de sliert.
- Plak de slagroom toef op de oranje marsepein.
- Kleur wat witte fondant rood en blauw met de voedingskleurstoffen.
- Rol witte fondant dun uit.
- Rol een sliert rode en blauwe fondant dun uit. Leg deze op de witte fondant en druk het licht aan.
- Rol de fondant nogmaals dun uit.
- Snij het overtollige fondant aan de boven en onderkant weg. Zorg dat de verhoudingen tussen rood, wit en blauw kloppen.
- Snij het op maat voor vlaggetjes.
- Plak de vlaggetjes met een klein beetje water op de slagroomtoef.
- Pinda *M*&*M* Cookie Dough *Fudge*
- Bekleed de bodem en twee zijkanten van een bakvorm van 25×15 cm met bakpapier.
- Doe de boter met de poedersuiker en basterdsuiker en een snuf zout in een mengkom en mix in ongeveer 3 minuten tot het licht en luchtig is.
- Voeg de pindakaas en het water toe en mix dit er ook goed door.
- Voeg de bloem toe en mix weer.
- Voeg als laatste de chocoladedruppels toe en mix ook deze erdoor.
- Druk de cookie dough uit over de bodem van de bakvorm.
- Zet het in de koelkast.
- Doe de gecondenseerde (kokos)melk en chocolade in een steelpan en verwarm het al roerend tot de chocolade gesmolten is.
- Verdeel de fudge over de cookie dough.
- Strooi direct sprinkels en M&M’s over de fudge.
- Laat de fudge uitharden.
- Maak een vaatdoek heet met heet water en hou deze tegen de twee niet bekleede zijkanten van de vorm aan. Nu verwijder je de cookie dough fudge makkelijk uit de vorm.
- Snij de cookie dough fudge met een scherp mes in gelijke stukken.