Grote koeken·Koningsdag / bevrijdingsdag

Koningsdag Pizzacake

Snel naar recept
Ik heb nog een allerlaatste Koningsdag recept voor jullie. En dat op Koningsdag! Met rood-wit-blauw en oranje is dit een pareltje om vandaag met de kinderen te maken. Of één van de volgende dagen dat ze vakantie hebben. Een pizzacake maken is een leuke bak activiteit om te doen.
Pizzacake?

Adriënne, wat is een pizzacake? Dit heeft echt niets met pizza te maken, behalve de vorm. Het kan net zo goed een taartpunt zijn, of niet? Toch noemen we dit een pizzacake. Ik heb hier een speciale bakvorm voor gebruikt, met deze vorm bak je 8 punten in één keer. Het mooiste resultaat heb je met 12 punten. Heb je geen bakvorm en wil je deze ook niet aanschaffen dan kan je ook een gewone ronde springvorm gebruiken en de cake in punten snijden voor je de crème er op spuit. Het rondje in het midden maak je in een siliconen cupcake vormpje.

Een kwartscake, gelijke delen van de ingrediënten

Deze keer heb ik gekozen voor een kwartscake met citroenrasp en vanille, eigenlijk gewoon het recept dat hier thuis het meest in de smaak valt bij klein en groot. Een kwartscake wil zeggen dat je net zoveel boter als bakmeel, suiker en ei gebruikt. Voor een pizzacake van 12 punten hebt je voldoende aan een beslag op basis van 4 m eieren. Iedere m ei weegt 50 gram. In het geval van een kwartscake is dat bij mij de basis voor de rest van de ingrediënten.

Meringue crème, luchtige botercrème op basis van meringue

De crème waar de cake mee opgespoten is heeft een meringue als basis. Hiervoor heb ik 4 eiwitten van een m ei gebruikt. Net als bij de cake geldt ook bij de crème dat het gewicht van het ei de basis is voor de rest van het recept. In dit geval had ik 100 gram eiwitten. De verhoudingen in het recept zijn 1:2:3. Eén deel eiwit, twee delen suiker en drie delen boter. Met dat laatste speel ik nog weleens, soms gebruik ik een verhouding van 1:2:2,5. De crème is al lekker zonder smaakstof. Bij deze wilde ik een beetje een sinaasappelsmaak geven. En aangezien ik alleen sinaasappel siroop in huis had werd dat de smaakstof voor deze crème. De sinaasappelsmaak is dus subtiel aanwezig. Dit kan je versterken door sinaasappel rasp toe te voegen.

Koemelkvrij

Dit recept is door mij koemelkvrij gemaakt. In plaats van roomboter gebruik ik FloraPlant, mijn favoriete plantaardige boter om me te bakken. Met de decoratie moet je oppassen, sommige sprinkels bevatten melk.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik onderstaande afbeelding zodat je hem makkelijk terug kan vinden.

2 gedachten over “Koningsdag Pizzacake

 1. Echt een leuk idee deze taartjes!!
  En ik ga een keer proberen om de meringue boterceme te maken. Meestal maak ik het met alleen poedersuiker, boter en melk en ben benieuwd wat de eiwitten zullen doen voor de luchtigheid.

  1. Ha Hazel,

   Wat leuk om te horen. Moet je echt doen, joh! Het is een enorm verschil. Die manier die jij omschrijf gebruik ik ook regelmatig. Zeker voor het strak afsmeren van taarten is die heel fijn. Deze vind ik smakelijker als bijvoorbeeld een toef.

   Groetjes,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *