Inspiratie artikel

10x bakken met amandelspijs

Het eerste berichtje van 2018 beginnen we met: De allerbeste wensen voor jullie allemaal. Er licht weer een heel nieuw jaar voor ons. Dan vraag ik me altijd af wat dit jaar ons zal gaan brengen. Daar ben ik vast de enige niet in, haha. In ieder geval hoop ik op heel veel lekkere recepten hier op de blog. Zo aan het begin van een nieuw jaar heb ik altijd wat moeite met het plaatsen van een (eerste) berichtje. Ga ik voor gezond? Ga ik op de oude voet verder waar ik gebleven was? Op dit moment ben ik zelf vooral bezig om de december restje weg te werken. Jij misschien ook? Ik heb nog wat amandelspijs over van o.a. de sinterklaasdagen. Zoekend naar een idee wat ik daar mee zou maken kwam ik er achter dat er aardig wat recepten op de blog staan met amandelspijs er in. Ondertussen trek ik de conclusie dat ik misschien de enige niet ben met zo’n restje. En daar was het idee voor het delen van een inspiratieartikel. Een artikel waarin ik meerdere recepten van de blog deel. Al deze recepten hebben één ding gemeen: Er zit amandelspijs in.

 

1. Weesper moppen

Deze Weesperkoekjes zijn inmiddels een veel gegeten koekje in Nederland. Of dit koekje echt zijn oorsprong in Weesp heeft is mij, na een zoektocht op google niet echt duidelijk. Het schijnt wel zo te zijn dat dit koekje in Weest het meest verkocht werd. En de inwoners van Weesp worden Weesper moppen genoemd. Hoe het ook is… Je hebt voor deze koekjes alleen amandelspijs, een eidooier en wat suiker nodig. Ze zijn snel klaar en daarmee is het een ideaal koekje om restjes mee te verwerken.

2. Amandelbroodjes

Ook voor dit recept heb je niet veel meer nodig dan amandelspijs. Ik schat in dat een groot deel van de lezers niet eens naar de winkel hoeft. Naast amandelspijs is bladerdeeg het belangrijkste bij deze broodjes. Wie heeft rond oud en nieuw geen bladerdeeg in huis? En wellicht heb je daar dus ook nog een paar plakjes van over. En ze zijn zo lekker als ze nog een beetje warm zijn. Heerlijk dat krakende bladerdeeg! 10x beter dan de taaie amandelbroodjes uit de supermarkt. Ook wel handig zo begin januari: Je kan ze zo groot (of klein) maken als je zelf wilt.

3. Appel-kaneel koeken

Heb je maar een klein beetje amandelspijs over dan is het handig als amandelspijs geen hoofd ingrediënt is. Voor deze heerlijke koeken heb je ongeveer 1/3 van een pakje nodig. Echt ideaal dus voor de restjes. Heb je dan ook nog een goudrenet over van de appelbeignets of oliebollen dan moet je echt niet verder twijfelen. Dit is een van mijn favoriete recepten op de blog. Deze koeken zijn zoooo lekker.

 

4. Abrikozen cookie cups:

We weten allemaal dat we weer een stapje terug moeten doen met de calorieën zo begin januari. Niet echt de meest handige tijd om grote koeken te bakken misschien. Maar goed nieuws: Ook met kleinere koekjes kan je je restjes amandelspijs opmaken. Zo maakte ik ooit deze heerlijke abrikozen cookie cups. Hierbij maak je van de amandelspijs franigpane, een luchtige amandelvulling. Dat smaakt echt zo lekker in combinatie met de abrikozen(jam)

 

5. Amandel-kersenflap:

Iets anders dan een appelflap maar hier thuis net zo gewaardeerd. Nu het geen kersenseizoen is kan je ook een pot kersen vlaaivulling gebruiken om de flappen te vullen. En dat restje bladerdeeg noemde ik al bij de amandelbroodjes 😉

 

6. Gevulde speculaasboterkoek

December is voorbij… Speculaas maken we pas eind van het jaar weer. Maar toch… Deze gevulde speculaasboterkoek kan ik het hele jaar door wel maken. Vooral mijn man is er gek op. Het mooiste compliment dat ik ooit kreeg over deze boterkoek kwam van de vrouw van een bakkerszoon. Haar (door zijn vader) verwende man vond deze boterkoek de lekkerste die hij ooit op had. En wie weet… maak je hier net je potje speculaaskruiden mee leeg.

7. paasstol cupcakes

Dit recept past er qua titel eigenlijk niet echt tussen, haha…! Hebben we het over restjes amandelspijs dan wordt het een ander verhaal. Misschien heb je ook nog krenten/rozijnen en een handje noten over? Dan is het recept dat je zoekt. Er komt geen gist of een ander brooddeeg aan te pas: De basis is een cakebeslag.

 

8: Amandel-kokoskoek

Een heerlijke combinatie als je het mij vraag! Binnenkort moet ik mij maar weer eens aan deze koek wagen. Misschien voeg ik er dan een laagje frambozenjam aan toe, dat lijkt me nog lekkerder.

 

9. Amandel-sinaasappelslof:

Ik vind deze slof nog steeds erg mooi er uit zien. Hou je van een bakuitdaging? Dan is dit zeker een recept voor jou. Ieder laagje vertegenwoordigd een ander recept. Naast dat hij er mooi uit ziet past hij, door de gebruikte smaken, ook nog eens goed bij deze tijd van het jaar.

10. Bramen-meringue vlaaitje:

Wauw! Nog zo’n oud recept waar ik helemaal blij van wordt! Deze vlaaitjes waren zo lekker. Het is eigenlijk meer een zomer recept. Wil je dit recept liever met seizoen fruit maken vervang de bramen dan door sinaasappel of mandarijn.

2 gedachten over “10x bakken met amandelspijs

 1. Hallo,
  Getipt voor deze blog door mijn broer.
  Wij stammen uit een bakkersfamlie.
  Mijn broer bakt voor zn hobby brood en ik bak graag zoet en hartig.
  Daarom hoop ik op Mn gemak te gaan lezen hier bij al de lekkernijen.

  Zo heb ik gister zomaar opeens amandel : zandkoekjes gebakjen en nog heerlijk een rb amandelstaaf, spijs via hem gekocht de lekkerste , alhoewel als ik dat niet heb, dan gebruik ik gewoon een pakje hoor , maar verschil proef je.

  En maar klagen we wirden te zwaar
  Nee hoor , grapje.

  gr Hilda

  1. Hoi Hilde,

   Wat leuk! Welkom hoor 😉 Ik hoop dat je nog vaak terug kom. Inderdaad… Je proeft het kwaliteitsverschil. Alleen gaat hen dan vaak per kilo en zijn de restjes weer groter 😀 En dan die pondjes he… Haha… Inderdaad we klagen maar niet… We doen het zelf 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *