Grote koeken·Sinterklaas

Gevulde speculaasboterkoek

Ik heb me daar een lekker recept voor jullie. Nog net op tijd om te maken voor pakjesavond. Hij is simpel en snel te maken en de meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk wel ik huis. Ik bedacht vanmorgen dat ik helemaal geen trek in speculaas meer had… Echt ik was even in staat het mijn huis uit te bannen. Tegelijkertijd bedacht ik dat ik weleens een boterkoek zou kunnen bakken. Tenslotte heb ik een man die daar erg van houdt. Waarschijnlijk was ik de speculaas toch nog niet helemaal zat want ik bedacht ook dat een speculaasboterkoek misschien wel lekker zou zijn. Maar welk recept ga ik proberen? Want alle recepten die ik tot nu toe probeerden zijn mislukt…

Pak ik dan toch dat pak mix voor boterkoek uit de kast? Nou dat heb ik dus niet gedaan… Ik besloot nog 1 poging te gaan doen. En het resultaat is goed gelukt, al zeg ik het zelf!
DSC00910 met watermerk[1]

Dit heb je nodig om hem zelf te maken:

310 gram bloem
100 gram lichtbruine basterd suiker
100 gram fijne kristalsuiker
250 gram roomboter
snufje zout
2 eieren
15 gram speculaaskruiden
300 gram amandelspijs
1 eetlepel heet water
paar druppels citroensap
1 eetlepel melk
40 garneeramandelen
 
En verder:
Springvorm van 26 cm
Bakpapier
Huishoudfolie
 
Zo ga je te werk:
Mix de boter met de beide suikersoorten goed door elkaar.
Voeg het zout, 1 ei en de speculaaskruiden toe.
Mix tot het goed gemengd is.
Voeg de bloem toe.
Verpak het deeg in folie en laat het 1 uur rusten.
Klop het ei los.
Meng de amandelspijs met de helft van het losgeklopte ei, het hete water en een paar druppels citroensap tot een gladde massa.
Bekleed de springvorm met bakpapier
Deel de deeg bal in 2 gelijke delen.
Gebruik 1 deel om de bodem van de springvorm te bedekken.
Verdeel hier de amandelspijs over.
Gebruik het overige deeg om de amandelspijs mee af te dekken.
Meng het overgebleven ei met de eetlepel melk.
Bestrijk hiermee de bovenkant van de boterkoek.
Maak met de garneeramandelen 8 bloemetjes op de boterkoek.
Laat de koek een half uur rusten en bestrijk het nog een keer met het ei.
Verwarm de oven voor op hetelucht 160 graden.
Bak de koek 10 minuten, zet de oven dan lager naar 140 graden en bak de koek nog ongeveer 15-20 minuten.
Haal de koek uit de oven en verwijder na ong. 15 minuten de rand van de springvorm.
Laat de koek volledig afkoelen op de bodem van de springvorm.

 

DSC00898 met watermerk[1]

Wil je een wat donkere bovenkant aan je koek?

Bak hem dan de laatste 5 minuten op boven en onderwarmte 160 graden
 
Dit recept is gebaseerd op de recepten voor boterkoek van de blog Laura’s Bakery en uit het boek ‘De Banketbakker’ van Cees Holtkamp.
DSC00904 uitsnede met watermerk[1]

6 gedachten over “Gevulde speculaasboterkoek

  1. Ha Willie,

    Helaas zijn niet alle ovens hetzelfde hierdoor kan het zijn dat de boterkoek in jouw oven langer nodig heeft. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals dat de daadwerkelijke temperatuur tussen jouw en mijn oven verschillend is. De aangegeven baktijden in ieder recept zijn altijd gebaseerd op de ervaringen met mijn oven.

    Nu is het wel zo dat dit boterkoek is en daarbij mag het nog ‘degerig’ zijn. Een door gebakken boterkoek is vaak droog.

    Voor de volgende keer kan je proberen de baktijd met bijv. 10 minuten te verlengen.

    Groetjes, Adrienne

    1. Dank voor je reactie, eigenlijk zag ik het wel al maar vind het eng om dan door te bakken dacht dat hij wel harder zou worden met afkoelen! Toch een beetje op je eigen intuïtie afgaan! Moet nog een hoop leren

      1. Ja, dat is inderdaad echt belangrijk. Je zal merken dat het naar mate je meer bakt makkelijker wordt. Zo heb ik ontdekt dat mijn oven 20 graden warmer is dan hij aangeeft en dat de bovenwarmte veel krachtiger is dan de onderwarmte. Dat zijn dan ook weer dingen waar je mee om moet leren gaan. Vooral niet opgeven en blijven proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *