Oh jongens… Ik heb vandaag weer een heel leuk, maar vooral lekker recept voor jullie. We gaan namelijk zelf amarenen kersen maken. Je kent ze vast wel: De kersen op een amandelachtige siroop uit Italië. Menig ijssalon maakt er ijs mee. En wat denk je van een pudding of een cake met amarenen kersen? Vanaf vandaag hoef je deze kersen niet meer te kopen maar kan je ze goedkoper en eenvoudig zelf maken.

Heel veel redenen om de keuken in te duiken
Je bent vast wel bekend met de Italiaanse blauwe potten van het merk Fabbri? Deze potten vind je af en toe in de Nederlandse supermarkt of online. Helaas zijn ze niet zo heel erg makkelijk verkrijgbaar in een reguliere winkel en moet je al snel een speciaalzaak bezoeken en dat is jammer! Want amarenen kersen zijn echt een hele lekkere smaakmaker bij diverse baksels. Ik noemde net al even een cake, maar wat denk je van een heerlijke taart met amarenen kersen? Voor mij was de favoriete ijssmaak van manlief de reden waarom ik zelf met dit recept aan de slag wilde gaan. Goed nieuws! Want het ijs recept volgt komende zomer op de blog.

Welke kersen gebruik je voor amarenen kersen?
Om zelf met dit recept aan de slag te gaan heb je een pot kersen nodig. Bij voorkeur een pot zure kersen, ook wel bekend als morillen. De kersen op siroop van bijvoorbeeld AH kan je ook gebruiken maar traditioneel gezien worden er zure kersen voor amarenen kersen gebruikt. Wanneer ik boodschappen doe in Duitsland (nee, dat doe ik niet alleen omdat het daar zoveel goedkoper is maar vooral om de herinneringen uit mijn jeugd levendig te houden) vul ik steevast mijn voorraad zure kersen aan. Naast amarenen kersen is ook zelfgemaakte kersenvlaaivulling een stuk lekkerder met zure kersen. En -zoals met heel veel bakingrediënten- zijn ook zure kersen heel makkelijk verkrijgbaar in zowat elke Duitse supermarkt.
Vandaag nog geen tijd om aan de slag te gaan? Sla dit recept op je Pinterest account op zodat je het later altijd terug kunt vinden. Gebruik hiervoor één van de onderstaande afbeeldingen


Nog een Duits ingrediënt
Ben je toevallig in Duitsland aan het winkelen? Neem dan ook bitteramandel aroma mee. Dit is namelijk één van de andere smaakmakers die je nodig hebt. Bitteramandel aroma is verkrijgbaar in elke Duitse supermarkt op de bakafdeling. Sla ook hier een voorraadje van in want naast de amarenen kersen krijgen ook je bitterkoekjes en bitterkoekjespudding een nog lekkerdere smaak hiermee. Ik schreef hier ooit een stukje over in het artikel ‘bakartikelen shoppen in Duitsland’. Wil je weten welk product of hoe groot een flesje is klik dan hier. Kom je niet in Duitsland? Vervang het bitteramandel aroma dan voor gewoon amandelextract of aroma, de hoeveelheid hiervan is afhankelijk van de sterkte van het betreffende merk. Amandelaroma of extract is in Nederland makkelijker verkrijgbaar.

Er zijn ook nog Nederlandse ingrediënten nodig
Naast de hierboven genoemde -in Nederland wat lastig verkrijgbare ingrediënten- hebben we ook makkelijk verkrijgbare ingrediënten nodig: Suiker, Vanillearoma of -extract, amaretto en citroensap. Deze cocktail van ingrediënten geeft deze lekkernij zijn karakteristieke smaak. De suiker heb je niet alleen nodig als zoetstof maar is in dit geval ook de basis van je gekookte siroop. Zonder suiker geen siroop. De amaretto, citroen en vanille dragen alle drie bij aan de smaak.

Hoe lang duurt het maken?
Dit recept maken is een leuk en makkelijke keukenactiviteit die je tegelijkertijd met het maken van je warme maaltijd kan doen. Het duurt ongeveer zo lang als aardappelen koken, dus waarom niet tegelijkertijd op het vuur zetten? In iets meer dan een kwartier verdampt het vocht uit de amaretto, -ja dat heb je ook nodig- zodat je een heerlijke siroop overhoudt. Genoeg om de kersen onder te zetten en ze zo nodig wat langer te kunnen bewaren.

Wat doen met de overgebleven siroop?
Wat er straks in jouw pot zelfgemaakte amarenen kersen zit zijn de kersen en de siroop. De kersen zijn waarschijnlijk als eerste op. De siroop gebruik je in veel recepten minder of zelfs helemaal niet. Gooi de siroop echter niet weg maar gebruik het bijvoorbeeld over de yoghurt. Dat is trouwens ook heel erg lekker met de kersen erbij, maar ja… dan moet je die nog wel hebben. De siroop kan ook gebruikt worden als marmering door bijvoorbeeld ijs of bij een kwarktaart.
Zelf amarenen kersen maken
Ingrediënten
- 700 gram kersen op siroop
- 100 gram amaretto
- 350 gram suiker
- 2 dopjes vanille aroma of extract
- 5 gram citroensap
- 1 flesje bitteramandel extract
Instructies
- Zeef de kersen uit de siroop. Laat de siroop goed uit de kersen lekken. De siroop gebruik je niet meer.
- Doe de kersen in een pan.
- Voeg hier de suiker aan toe en roer dit goed door elkaar.
- Voeg de overige ingrediënten toe.
- Breng aan de kook tot de siroop een temperatuur van 116 graden heeft bereikt.
- Roer ondertussen een paar keer door om de hitte in de pan goed te verdelen en het vocht gelijkmatig te laten verdampen.
- Doe de amarenen kersen in een schone pot en bewaar ze koel en donker.