We kunnen het willen of niet maar het allergrootste deel van de zomer hebben we al weer gehad. Een klein… een heel klein beetje zie je de eerste tekenen van de herfst al komen. Het wordt weer vroeg(er) donker. Vorige week reden we met de auto langs een rij bomen waar duidelijk te zien was dat ze aan het verkleuren waren. Loop je door het bos dan zie je de paddenstoelen weer komen. En in de bloemenwinkels worden de chrysanten alweer volop verkocht. Met die chrysanten in mijn achterhoofd maakte ik deze koekjes. Ik zal er maar eerlijk bij opbiechten dat ik chrysanten bloemen vind voor oude omaatjes. Sorry voor iedereen die mij ooit een bos chrysanten of een bolchrysant gaf :D. Deze koekjes vind ik echter super cute en stiekem lijken ze misschien helemaal niet op chrysanten maar op zonnebloemen of margrieten of madeliefjes of gerbera’s. Ah ja… Wat het zijn maakt niet uit: Ik krijg er een einde zomer gevoel van, helaas… En daarom past het zo goed om ze vandaag met jullie te delen …
Dit heb je nodig voor ongeveer 30-35 dubbele koekjes:
200 gram half koude roomboter
150 gram suiker
2 zakjes vanille suiker
1 L ei
375 gram Zeeuwse bloem of tarwe bloem
100 gram custard
snufje zout
50 gram aardbeienjam
En verder:
Uitrollatjes 3 mm
Huishoudfolie
Bakplaten bekleed met bakpapier
Uitsteekvormpjes naar keuze
Deegroller
PME Sunflower/Daisy/Gerbera uitsteker 55 mm
kleine ronde uitsteker ong. 1 cm groot
Zo ga je te werk:
Mix de roomboter en met de beide suikersoorten ongeveer 2 minuten tot ze lichter kleurt.
Voeg het ei toe en mix tot deze goed door de boter en suiker gemengd is.
Zeef de bloem en het zout en boven de kom en mix tot het goed gemengd is.
Zeef de custard boven de kom en kneed deze met de hand door het deeg.
Leg een laag huishoudfolie op het aanrecht neer.
Leg de deegbal hierop.
Leg een laag huishoudfolie over het deeg.
Plaats de uitrollatjes verticaal langs het deeg.
Rol het deeg gelijkmatig uit.
Leg het deeg ongeveer 1 uur in de koelkast.
Steek de bloemen uit het deeg. Druk het deeg direct uit op de met bakpapier bekleedde bakplaat. Doe voorzichtig de blaadjes zijn gevoelig om af te breken en gebruiken alleen echt koud deeg zodat ze mooi in vorm blijven.
Steek uit de helft van de bloemen een hartje met hulp van het kleine ronde uitstekertje.
Rol de restjes van het deeg uit op dezelfde manier als hierboven beschreven. Koel het deeg zo nodig opnieuw.
Dek het deeg af met huishoudfolie en zet de bakplaat met de uitgestoken deegvormpjes ongeveer 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bak de koekjes in ongeveer 10 minuten lichtbruin.
Verwijder de koekjes direct na het bakken van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster.
Pureer de aardbeienjam zodat er geen stukjes meer in zitten.
Verdeel op de koekjes zonder hartje een theelepel jam. Druk een ander koekje er op.
Et voila! Daar zijn je ‘einde-zomer-bloemen-koekjes’
Mooie koekjes