brood e.d.

Tompouce brioche

Snel naar recept
Volgende week is het alweer Koningsdag. En dat betekend dat er weer heel veel oranje gekleurde tompouces over de Nederlandse toonbanken vliegen. Bijna iedereen lust ze wel. En dat is niet gek want de combinatie van knapperig bladerdeeg met room en glazuur is gewoon verrukkelijk! Zo lekker dat je hier nog veel meer kanten mee op kan dan alleen tompouces. Daar ga ik jullie deze week van overtuigen met 5 heerlijke variaties op een tompouce. Vandaag is dat een luxere versie van een roombroodje, een tompouce brioche. Een zoet zacht broodje met room en roze glazuur.
Alles lekkerder met room en glazuur?

Weet je nog van de crompouce hype? Nog geen half jaar geleden stond iedereen in de rij voor een croissant die gevuld was met room en bedekt met een laagje roze glazuur. Middenin die hype las ik in een interview dat je alles lekker kunt maken met room en glazuur. Misschien is het een tikkeltje kort door de bocht, maar room en glazuur maken veel lekkere dingen wel echt nog lekkerder. Neem nu een brioche broodje. Hoe lekker is dat al van zichzelf? Maar sinds ik deze tompouce broodjes maakte weet ik één ding zeker: Een tompouce brioche is nog lekkerder!

Nog meer tompouce inspiratie

Kan jij bijna niet wachten tot het vrijdag is en je weet welke recepten er allemaal online gekomen zijn? Geen nood! Ik heb nog een paar hele lekkere tips om je tot die tijd bezig te houden. In huize Bakkriebels zijn we namelijk gek op alles wat op tompouces lijkt en dat is ook op de blog terug te zien. Er staan echt al heel veel lekkere tompouce recepten online. Wat denk je van tompouce gebaksschelpen? Of Wafel tompouces en natuurlijk kan je ook kiezen voor een echte tompouce.

Koemelkvrije brioche

Voor deze heerlijke tompouce brioches gebruikte ik mijn eigen favoriete, koemelkvrije recept voor brioche. Een recept waarbij het koemelkvrije niet afdoet voor een brioche waar wel melk inzit. In de receptomschrijving is voor de brioche broodjes dan ook geen roomboter of melk te vinden. Laat je daardoor echter niet tegenhouden als je geen koemelkallergie hebt. Mijn brioche recept is door heel veel mensen geproefd en ik heb nog nooit van iemand gehoord dat ze de boter en melk misten. Geef het recept dus zeker een kans ook al ben je zelf anders gewend.

Wil je dit recept opslaan op één van je pinterest borden? Wat leuk! Speciaal daarvoor heb ik onderstaande afbeeldingen gemaakt zodat jij deze nog makkelijker terug kunt vinden tussen al je andere gepinde recepten.
Vulling van de tompouce brioche

Voor de vulling van een tompouce kan je een voorkeur hebben. De één heeft liever banketbakkersroom, de ander kiest voor Zwitserse room. Mijn voorkeur ligt er een beetje tussenin, want ik vind het allebei heel erg lekker. Om het verschil tussen een gewoon roombroodje en deze tompouce brioche wat groter te maken, heb ik deze keer voor Zwitserse room gekozen. Heb jij voorkeur voor banketbakkersroom? Dat is natuurlijk geen probleem. Voor het maken van Zwitserse room maak je eerst banketbakkersroom. Dat betekend dat je onderstaand recept gewoon kunt volgen maar de stappen om de banketbakkersroom met de slagroom te mengen over kan slaan. Wel adviseer ik je om de ingrediënten voor de banketbakkersroom in dat geval keer 1,5 te doen. Zo weet je zeker dat je voldoende hebt om evenveel tompouce brioches te maken. De slagroom kan je achterwege laten of maak er een dubbeldekker van en vul het broodje naast banketbakkersroom ook met een laagje slagroom.

Verschillende manieren

Om Zwitserse room te maken, maak je dus eerst een banketbakkersroom en daarna meng je dit met slagroom. De luchtige vulling die daardoor ontstaat heet dan Zwitserse Room. Een aantal jaar geleden experimenteerde ik met een makkelijke manier voor het maken van Zwitserse room. Hiervoor gebruik je niet meer dan banketbakkersroommix van Dr. Oetker en slagroom. Inmiddels is de banketbakkersroommix van Dr. Oetker veranderd van samenstelling. Mijns inziens is het ook ten koste gegaan van de smaak. Voor deze tompouce brioches heb ik wel de banketbakkersroommix gebruikt maar dan heb ik er net als bij de traditionele Zwitserse room voor gekozen om eerst banketbakkersroom te maken en daar slagroom doorheen te spatelen.

Fondantglazuur

Op een tompouce hoort een laagje glazuur. En dus hoort die glazuur ook op een tompouce brioche. Wist jij dat er drie verschillende soorten glazuur zijn? De meest bekende is waterglazuur. Hierbij meng je heel veel poedersuiker met een klein beetje water. Dan heb je ook royal icing. Naast veel poedersuiker en wat water gebruik je ook eiwit. Met dit glazuur worden al die prachtige koekjes gemaakt. En dan heb je als laatste fondantglazuur, ook wel glazeerfondant genoemd. Fondantglazuur is het glazuur dat voor tompouces gebruikt wordt. Het is niet zo makkelijk zelf te maken maar wordt wel verkocht door diverse merken. Zo heeft FunCakes het product Dip ’n Drip en verkoopt ook Baktotaal fondantglazuur. Zelf heb ik een voorkeur voor de witte fondant glazuur van Baktotaal, deze kan je kopen in een handige kilo verpakking.

Koemelkvrij

Het recept voor de brioche broodjes is, zoals hierboven al benoemd, koemelkvrij. Dit komt door het gebruik van water en een goede plantaardige roomboter vervanger. Gebruik nooit een goedkope margarine maar altijd een kwalitatief goede roomboter vervanger. Mijn favorieten zijn BlueBand Roombeter en VioBlock. De eerste is makkelijker verkrijgbaar dan de tweede en daarbij ook regelmatig in de aanbieding. Om Zwitserse room te maken gebruik ik havermelk en alpro soya whipping.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *