Taarten

Tiramisutaart

dsc04715-met-watermerk

En dan wordt het hoog tijd om het recept van de tiramisutaart met jullie te delen. Na de hazelnootschuimtaart scoorde deze de hoogste ogen. Niet gek… Hij was heerlijk! Al langer liep ik met het idee om een tiramisutaart te maken. Tijdens onze zomervakantie in Oostenrijk bleef ik met mijn dochtertje bij een tussen station van een kabelbaan. Terwijl de mannen met de stoeltjesliften verder naar boven gingen en wel een paar uur weg zouden blijven beloofde ik mijzelf een stukje taart. Veel keuze hadden ze er niet: Käsekuchen, Tiramisu-kuchen, Milka muffin en Sachertorte. De laatste viel gelijk al af, ik hou er niet van… De eerste vind ik niet zo heel erg aantrekkelijk, waarom weet ik eigenlijk niet. Ik heb het nog nooit op. Bleven de Milka muffin en Tiramisu-kuchen over. De keuze was heel erg snel gemaakt en hij was ZOOOO lekker! Op dat moment wist ik het zeker: Ik maak een tiramisutaart voor mijn verjaardag! Zo gezegd zo gedaan en zie hier… Het resultaa(r)t.

Dit heb je nodig:

Voor het chocoladebiscuit

165 gram chocoladetaartmix (bakzolder)

2 eieren

35 gram water

Voor de lange vingers:

3 eieren

90 gram bloem

10 gram custard

125 gram fijne kristalsuiker

snufje zout

Citroensap

En verder:

500 gram mascarpone

2 eieren

50 gram suiker

500 gram slagroom

250 gram water

40 gram droge, gemalen koffie

Evt. koffielikeur

Cacao

Evt. lange vingers, slagroom o.i.d. voor de garnering.

En verder:

Ronde bakvorm 18 cm

Bakring 20 cm

Bakpapier

2 beslagkommen

Bak

Garde

Spatel

Spuitzak

Taartrooster

Theezeefje

Vork

dsc04710-met-watermerk

Zo ga je te werk:

Maak eerst de chocoladebiscuit:

Verwarm de oven voor op 165 graden.

Mix de ingrediënten voor de chocoladebiscuit volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Doe bakpapier in de 18 cm vorm en doe daarna het gemixte beslag in de vorm. Bak de biscuit gaar in ongeveer 30 minuten. (Let op… Dit is afhankelijk van je oven)

Verwijder het biscuit direct na het bakken uit het bakblik. Verwijder ook het bakpapier en laat het volledig afkoelen op een taartrooster.

Maak dan de lange vingers:

Verwarm de oven voor op 180 graden

Splits de eieren voor de lange vingers. Zorg dat je de kom voor het eiwit eerst schoonmaakt met citroensap.

Klop het eiwit met het zout en 30 gram suiker licht en luchtig.

Maak de 2e beslagkom schoon met het citroensap.

Doe de eiwitten in de beslagkom en klop deze eveneens met 30 gram suiker op. Klop net zolang tot het niet meer terugloopt als je stopt met mixen.

Schep het eiwit voorzichtig op het eigeel. Spatel het voorzichtig door elkaar. Dit lukt het beste door snijbewegingen te maken en af en toe de spatel langs de rand van de kom te halen.

Doe de custard en de bloem in de bak en meng deze met de garde goed door elkaar.

Schep dit ook voorzichtig op het eimengsel.

Spatel dit op dezelfde manier als het eiwit door het eimengsel.

Doe het beslag in de spuitzak en spuit banen van ongeveer 10 cm lang.

Doe wat kristalsuiker in het theezeefje en strooi het rijkelijk over de gespoten banen.

Bak de lange vingers in ongeveer 12 minuten licht bruin en gaar.

Laat de lange vingers goed afkoelen voor je ze gaat gebruiken.

Zet sterke koffie:

Zet een sterke koffie van het water en de koffie.

Laat dit afkoelen.

Maak het eventueel op smaak met de koffielikeur.

Ga verder met de mascarpone crème:

Splits de eieren, zorg dat de kom voor het eiwit goed uitgenomen is met citroensap.

Mix het eigeel met 30 gram suiker tot het licht en luchtig is.

Roer de mascarpone een beetje los met een vork.

Meng het eigeel voorzichtig met de mascarpone met hulp van een spatel door elkaar. (Doe dit op dezelfde manier als bij de lange vingers beschreven is)

Voeg 30 gram koude koffie toe en spatel dit er eveneens voorzichtig door.

Klop de slagroom stijf.

Meng de slagroom voorzichtig door de mascarpone.

Klop het eiwit stijf. (Net zo stijf als bij de lange vingers)

Spatel het eiwit voorzichtig door het mascarpone – slagroom mengsel.

Zet het tot gebruik in de koelkast.

En nu.. de taart opbouwen:

Doe een laagje bakpapier langs de rand van de bakring.

Snij een biscuitplak van ongeveer 1,5 cm hoog van het biscuit af en leg deze in de bakring.

Doe een deel van het mascarponemengsel in een spuitzak en spuit een rand crème naast het biscuit.

Spuit een laagje crème op de bodem.

Doe wat cacao in een theezeefje en verdeel dit over het crème laagje.

Doop een voor een de lange vingers kort in de koude koffie en leg ze daarna op de crème. Zorg dat er zo min mogelijk crème meer te zien is.

Spuit een laag crème op de lange vingers en verdeel ook hier cacao over.

Breng nog een laag lange vingers aan, op dezelfde wijze als hierboven beschreven.

Spuit hier decoratief wat toefjes mascarpone crème op.

Strooi cacao over de crème.

Zet de taart in de diepvries voor ongeveer 3 uur. (Tot hij net bevroren is)

Verwijder de bakring en het bakpapier van de taart.

Bestrooi met hulp van het theezeefje de cacao over de zijkanten van de taart. Het makkelijkst is om de taart iets te kantelen.

Garneer de taart naar keuze.

Zet de taart in de koelkast tot hij aangesneden wordt.

 dsc04714-met-watermerk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *