Kleine koekjes·Voor en met kinderen

De week van ‘De herfst’ ~ Meringue paddenstoelen

Herfst! Na een nat begin van de zomer en een heerlijk warm einde, zitten we nu alweer aan het begin van de herfst. Na de zomervakantie krijg ik een beetje last van herfstkriebels. Meestal hebben wij onze zomervakantie nog maar net achter de rug als de herfst aanbreekt. Maar vanaf dit jaar is dat een beetje anders met een schoolgaande kleuter. Kwamen wij terug van vakantie dan verbaasden we ons vaak dat de natuur al zo aan het veranderen was. Nu merken we het aan de overdosis spinnenwebben. De verkleurende blaadjes aan de bomen en niet te vergeten: paddenstoelen. Om veel paddenstoelen te zien moet je naar het bos. Een aantal kun je eten maar lang niet allemaal. Ik weet niet welke wel en welke niet eetbaar zijn. Reden voor mij om ze maar gewoon in het bos te laten staan. En thuis gekomen aan de gang te gaan met paddenstoelen van meringue. Ik vind ze zo leuk geworden dat ik jullie laat zien hoe je ze maakt. Wie weet duik jij zo de keuken in en heb je vanmiddag een lekkere, ongevaarlijke paddenstoel bij de koffie of thee.

IMG_2508 met watermerk

Dit heb je nodig:

3 eiwitten

snufje zout

150 gram fijne kristalsuiker
190 gram poedersuiker
citroensap
cacao
witte fondant
rode voedingskleurstof
50 gram chocolade naar keuze
 
En verder:
Spuitzak met glad spuitmondje
Bakplaten bekleed met bakpapier
theezeefje
 
 

Zo ga je te werk:

Maak je mixerkom vetvrij door hem met citroensap schoon te maken. 
Doe de eiwitten met het zout in de kom en mix ze op de hoogste stand schuimig.
Voeg al kloppend, op een lagere snelheid, de kristalsuiker toe.
Mix op de hoogste snelheid tot je pieken kunt trekken.
Voeg voorzichtig de poedersuiker toe en mix op de hoogste stand tot je stevige pieken heb die niet meer opvallen.
Kleur een kwart van het schuim met rode kleurstof tot de gewenste kleur. Spatel de kleur er voorzichtig doorheen. Van te veel kleurstof wordt de schuim slap.
Verwarm de oven voor op 75 graden.
Doe het schuim in de spuitzak met het gladde spuitmondje.
DSC07153 met bakkriebel watermerk
Voor bovenstaand paddenstoelen: 
Spuit voor de paddenstoelstelen een dop schuim en trek al spuitend de spuitzak recht naar boven.
Voor de paddenstoelhoeden spuit je een dop schuim zonder de spuitzak naar boven te trekken. Hoe langer je knijpt hoe groter de hoed wordt. Stop met spuiten als de hoed groot genoeg is en trek de zak recht naar boven weg.
Maak een vingertop een beetje nat en druk het puntje weg.
Doe wat cacao in een theezeefje en zeef voorzichtig wat cacao boven de stelen en hoeden.
IMG_2492 met bakkriebel watermerkVoor bovenstaande paddenstoelen:
Spuit paddenstoel stelen op dezelfde manier als hier boven beschreven.
Spuit paddenstoel hoeden op dezelfde manier als de paddenstoel stelen maar hou de spuit iets langer laag zodat je een brede hoed krijg.
Na het bakken kun je met de gladde spuitmond rondjes fondant op de hoed plakken. Hiervoor rol je de fondant zo dun mogelijk uit.
Droog de paddenstoelen ongeveer 1,5 uur in de oven.
Als het schuim droog is laat het makkelijk los van het bakpapier.
Smelt 2/3 van de chocolade au-bain-marie. Neem het pannetje van de hittebron. Voeg de overige chocolade toe en roer tot dit ook gesmolten is.
Plak de paddenstoelstelen en -hoeden op elkaar met chocolade. Met een klein beetje druk kun je de stelen in de hoedjes druk. Wees wel voorzichtig anders gaan de hoedjes kapot.
Je kunt ook de hoeden of stelen met de voetjes in de chocolade dompelen.
Laat de chocolade stollen.

  IMG_2497 met bakkriebel watermerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *