Zin in een simpel en altijd goed recept? Dan moet je echt aan de slag met het recept voor deze strooigoed cupcakes. De basis van deze cupcakes is naturel cakesbeslag met een klein beetje vanille en citroen erdoor. Juist dat eenvoudige maakt deze cakejes zo lekker! Op de cupcakes is een toef vanillecrème gespoten. Ook daarvoor geldt dat juist het eenvoudige het zo lekker maakt. Om er echte strooigoed cupcakes van te maken wordt de toef gedecoreerd met strooigoed. Hoe verrassend? Nou verrassend leuk en lekker!
Naturel is voor iedereen lekker
Je hebt van die kinderen die lusten alles. Wat is dat genieten! Ze eten wat los en vast zit en niets is gek genoeg voor hen. En dan heb je kinderen die daar het tegenovergestelde van zijn. Zij lusten niet zoveel en houden vooral van dingen die ze lusten en vertrouwen. Deze kinderen lusten vaak wel cupcakes. Gewoon een simpel cakeje met niet teveel poespas. Een toefje room erop, wat simpele snoepjes. Dat zijn de perfecte cupcakes voor hen. Hoe leuk is het als ook deze kinderen mee smullen van al het lekkers voor Sinterklaas? En de kinderen die altijd alles lusten dan? Wedden dat je hen ook een groot plezier doet met deze strooigoed cupcakes.
Recepten hergebruiken
Wist je dat de strooigoed cupcakes een samenvatting is van twee recepten die al heel lang op Bakkriebels staan? Voor de cakejes gebruik je namelijk het basisrecept voor cake. En voor de toeven gebruik je het recept voor banketbakkerscrème. Wat mij betreft is banketbakkerscrème de lekkerste crème die er bestaat! En voor de cake geldt precies hetzelfde. Daarbij is het recept ook nog simpel en makkelijk te onthouden. Ik vind het altijd super fijn als je makkelijke en bekende recepten met elkaar kunt combineren of hergebruiken en zo een totaal nieuw recept kunt maken. Daar zijn deze cupcakes een heel mooi voorbeeld.
Mini cupcakes of toch grotere?
Deze keer heb ik gekozen om een mini versie van mijn strooigoed cupcakes te maken. Zo is er ook nog ruimte voor iets anders lekkers. Of om er gewoon twee te nemen. Natuurlijk kan je de cupcakes ook groot maken. Met onderstaand recept maak je 8 grote cupcakes of 24 mini’s. Beide formaten zijn natuurlijk net zo lekker! En je bent er ook net zo snel mee klaar.
Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Dat kan! Gebruik hiervoor onderstaande afbeelding zodat je het recept altijd makkelijk terug kunt vinden.
Strooigoed selectie
In de meeste zakken strooigoed vind je een overdaad aan kruidnoten, daarnaast aangevuld met wat tumtum, schuimpjes en chocoladecenten. Jammer genoeg is de inhoud van deze zakjes vaak keihard. Bij Hema pakken ze het net even anders aan. Zij hebben zakjes strooigoed waar alleen snoepje inzitten. Van tumtum en munten tot leuke snoep letters. Het is vast geen verrassing dat deze mix voor de strooigoed cupcakes gebruikt is. Daarnaast vulde ik het aan met sintschuimpjes, smarties en schuddebuikjes. Vorig jaar koos ik voor rode en geel als kleuren voor alle lekkernijen en daar koos ik ook de snoepjes voor deze cupcakes op uit. Gebruik echter gewoon lekker alles wat in de zak zit voor een bonte verzameling strooigoed cupcakes.
Koemelkvrij
Het is heel goed mogelijk om onderstaand recept koemelkvrij te maken. Gebruik hiervoor een goede plantaardige roomboter vervanger zoals Lekker Romig van Blue Band. Vervang de melk voor bijvoorbeeld havermelk. Zo zijn de cupcakes in de basis al koemelkvrij. Check de ingrediënten van het strooigoed even goed en kies zonodig voor een ander merk.
Strooigoed cupcakes
Ingrediënten
- voor de cupcakes
- 100 gram boter
- 90 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1/2 theelepel citroenrasp
- 2 m eieren
- 100 gram zelfrijzendbakmeel
- snuf zout
- voor de botercrème
- 1 m ei
- 1+1 zakjes vanillesuiker
- 20+35 gram suiker
- 125 ml (haver)melk
- 10 gram custard
- 125 gram boter
- En verder:
- Strooigoed om mee te decoreren
- sprinkels om mee te decoreren
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Zet cupcakevormpjes in een cupcakebakblik. Met dit recept maak je 8 normale cupcakes of 24 mini cupcakes.
- Maak als eerste een banketbakkersroom voor de botercrème. Hiervoor meng je de beide suiker soorten met het ei door elkaar.
- Voeg de custard toe en roer toe er geen klontjes meer inzitten.
- Voeg een beetje melk toe en roer opnieuw.
- Voeg de overige melk toe en roer tot alles goed gemengd is.
- Kook de banketbakkersroom in de magnetron of in een pan tot de gewenste dikte.
- Laat de banketbakkersroom op een bord, bedekt met een velletje vershoudfolie afkoelen tot kamertemperatuur.
- Ga intussen verder met de cupcakes. Mix hiervoor de boter met de suiker, het zout en de citroenrasp in circa 10 minuten tot het licht en luchtig is.
- Voeg één voor één de eieren toe. Mix tot het ei volledig opgenomen is voor je de volgende toevoegt.
- Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en spatel dit erdoor.
- Verdeel het cakebeslag over de cupcakevormpjes.
- Bak grote cupcakes in ongeveer 23 minuten goudbruin en gaar. Bak kleine cupcakes in 14 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de cupcakes volledig afkoelen.
- Maak intussen de botercrème af. Mix nu de boter voor de crème samen met 35 gram suiker en een zakje vanillesuiker tot het licht en luchtig is.
- Voeg eetlepel na eetlepel de banketbakkersroom toe. Mix telkens tussendoor.
- Mix tot de botercrème luchtig is.
- Doe de botercrème in een spuitzak met een stervormig spuitmondje.
- Spuit op iedere afgekoelde cupcake een toef botercrème.
- Decoreer met het strooigoed en de sprinkles.
- De cupcakes hoeven niet in de koelkast bewaard te blijven.