Soms vind ik een plaatje van iets waarvan ik zeker weet dat het hier thuis in goede aarde valt. Vaak ziet dat er uit als cake met slagroom maar dan anders. Deze keer vond ik op Pinterest een plaatje van Sponge Kisses. Ik had geen idee wat het precies was maar het leken 2 laagjes biscuit met slagroom en jam er tussen. Al snel vond ik een recept en dat leerde mij dat mijn vermoeden goed was. En daarmee wist ik ook dat dit als een traktatie ervaren zou worden. Ik besloot maar gelijk te beginnen, zo gaat dat nu eenmaal met die bakkriebels, van mij. Omdat jam iets minder gewaardeerd word besloot ik naast slagroom, ook banketbakkersroom als vulling te gebruiken. Nog geen 1,5 uur later had ik een bord vol met lucht kusjes. Hmmm… En niet voor niets! Ik hoefde niemand aan te sporen er nog eentje te nemen en er is inmiddels al gevraagd wanneer ik ze nog een keertje maakt. En daarmee is dit voor ons een blijvertje. Ik hoop voor jullie ook.
Dit heb je nodig voor ongeveer 8 sponge kisses:
1 M ei, gescheiden
20 gram zelfrijzend bakmeel
10 gram maïzena
50 gram suiker
Poedersuiker
Dit heb je nodig voor de vulling:
1 M ei
4 zakjes vanille suiker
7 gram suiker
10 gram custard
115 gram melk
250 gram slagroom
1 zakje klopfix
1 eetlepel poedersuiker
En verder:
Bakplaten bekleed met bakpapier
citroensap
magnetron bestendige kom
spuitzak
stervormig spuitmondje bijv. Wilton 1M
Zo ga je te werk:
Begin met het maken van de banketbakkersroom.
Hiervoor klop je een ei met 2 zakjes vanille suiker en 7 gram kristal suiker goed door elkaar.
In een kleine kom meng je 15 gram melk met de 10 gram custard tot alle klontjes opgelost zijn.
Dan roer je het melk-custard mengsel en de overige melk door het ei-suiker mengsel.
Kook de banketbakkersroom in de magnetron tot de gewenste dikte.
Laat de banketbakkersroom, met een velletjes huishoudfolie er op, afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar het daarna tot gebruik in de koelkast.
Maak daarna de biscuits.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Hiervoor klop je het eigeel met 25 gram suiker tot het licht en luchtig is.
In een andere, vetvrije kom klop je eiwit stevig op tot schuim.
Voeg al kloppend / mixend de overige suiker toe.
Mix net zo lang tot het niet meer terugloopt / echt stijf is.
Spatel voorzichtig het opgeklopte eigeel door het eiwit.
Zeef het zelfrijzend bakmeel en de maïzena in een andere kom.
Zeef het nogmaals boven de kom met eiwit.
Spatel ook dit goed maar voorzichtig door het luchtige eimengsel.
Doe het biscuitbeslag in de spuitzak.
Strooi royaal poedersuiker over de met bakpapier bekleedde bakplaten.
Spuit 16 rondjes beslag verdeeld over 2 bakplaten.
Bak de biscuits in ongeveer 5 minuten gaar. Let op! Ze mogen niet bruin worden.
Laat ze afkoelen op de bakplaat.
Ga verder met de slagroom:
Klop de slagroom op met de klopfix, de poedersuiker en de 2 overgebleven zakjes vanille suiker.
Doe deze in een spuitzak met stervormig spuitmondje.
Spuit vanuit het midden, een rozet slagroom om een biscuit plakje.
Herhaal dit met 8 van de 16 biscuitrondjes.
Doe de banketbakkersroom in een spuitzak met stervormig spuitmondje.
Spuit op de slagroom een rozet banketbakkersroom.
Dek het af met een biscuitplakje.
Strooi met hulp van een theezeefje, poedersuiker over alle sponge kisses.
Bewaar de sponge kisses tot serveren in de koelkast.
Tip:
Lukt het, ondanks de poedersuiker, niet om de biscuits los te krijgen: Keer het bakpapier om en maak de achterkant vochtig met bijv. een schone vaatdoek.
Lees het recept voor banketbakkersroom eens door.
Een rozet spuiten van slagroom klinkt ingewikkeld maar is het niet. Begin in het midden en spuit een rondje slagroom en daarom heen nog een rondje. Trek de spuitzak niet terug voor je aan het volgende rondje begin.
Ook lekker:
Vervang de banketbakkersroom door advocaat of jam.
Hoe groot zijn de rondjes zo’n beetje die je uit dit recept haalt? Vind het altijd zo moeilijk in te schatten van een foto. Soms vertekent het zo. Ze zien er heerlijk uit. Ook lekker met aardbei, mijn favoriet 🙂
Ik zie de oventemperatuur niet in je recept, op hoeveel graden bak je deze heerlijk luchtige kusjes?
Hoi Jacqueline,
Schrok ik even een partijtje van jouw vraag. Want dat kon ik me natuurlijk niet meer herinneren. Gelukkig staat het toch in de tekst 😉 Het is 200 graden. Veel plezier met het bakken en laat vooral even weten hoe ze smaakten.
Groetjes,
Adrienne
Hoelang kan je de spong cake jes bewaren aub zonder vulling
Alvast bedankt
Hoi Chris,
Vers zijn ze natuurlijk altijd het allerlekkerst, maar goed luchtdicht verpakt kan je ze wel 2-3 dagen van te voren maken.
Groetjes, Adriënne
Vullen met slagroom en advocaat.lekker voor pasen
Ooh, inderdaad! En wat denk je van monchou en kersen? Lijkt mij ook heerlijk. Je brengt mij op ideeën, haha.
Groetjes,
Adriënne
Ja lijkt mij ook heerlijk