Vandaag even een super simpel en veel te lekker receptje voor de kleine trek. Eentje die je in een paar minuten klaar maakt en opeet. Maar die gewoon te lekker is om niet met jullie te delen. Salted Karamel is op dit moment één van de meest trendy smaken. Zelf hou ik er ook wel van. Waarom kwam ik dan niet op het idee om Salted Karamel popcorn te maken, vraag ik me af…? Popcorn is vaak zoet of juist zout. Waarom dan geen popcorn met zoet en zout? Ook leuk en lekker om met kinderen te maken. Welk kind vind het nu niet geweldig om het poppende popcorn te zien. Dat is ook de reden dat ik altijd een pan met een glazen deksel gebruikt. Overigens was popcorn poppen bijna twee jaar geleden ook de reden voor een tripje naar de huisarts. Mijn dochtertje (van toen anderhalf) zat op het aanrecht te kijken. Ik haalde de pan van het vuur om de popcorn in een bakje te doen. Zij verliest haar evenwicht, probeert zich tegen te houden en zet precies haar hand op het hete gasplaatje. Daar de pijn en schrik trekt ze haar hand weg en valt alsnog op, met haar armpje op dezelfde gasplaat. Eerst hebben we thuis goed gekoeld, daarna zijn we bij de huisarts geweest en twee jaar later is het niet meer dan een litteken. Gelukkig maar want het had veel erger kunnen aflopen. Nu mogen ze bij ons nooit op het aanrecht zitten maar voor de popcorn maakte ik een uitzondering. Ik kon me daar heel schuldig over voelen maar besloot dat van me af te zetten. De realiteit is dat in ieder huisje zulke ongelukjes door een onbedacht moment kunnen gebeuren. Maar wel een tip voor jullie: Haal eerst je kind van het aanrecht af en dan pas de pan met popcorn 😉
Dit heb je nodig voor een bakje popcorn:
25 gram popcorn mais
scheutje olie
25 gram roomboter
50 gram karamelstroop
25 gram witte basterd suiker
zout naar smaak
En verder:
Pan met deksel
Steelpan
Zo ga je te werk:
Meng de roomboter met de witte basterd suiker en de stroop in de steelpan.
Verwarm dit op een laag vuur tot de roomboter gesmolten is. Roer constant.
Laat het nog even een minuut of 2 al roerend koken. Doe de karamelsaus in een bakje.
Voeg 2 gram zout toe aan de karamel, roer het nog eens goed door.
Zet de pan op het vuur en maak hem goed heet.
Doe een klein scheutje olie in de pan, laat dat goed heet worden.
Gooi de mais in de pan, deksel er op en wachten tot de popcorn popt. Af en toe moet je even schudden met de pan anders verbranden de maiskorrels.
Zodra alle popcorn gepopt is doe je de popcorn over in een grote bak.
Verdeel de karamelsaus er over en schep het goed door.
Voeg naar smaak nog extra zout toe.
Smullen maar!