Bakkriebels uit tips

Bakkriebels uit tips: Leiden

Ik was eind vorig jaar in Leiden voor een Bakkriebels uit tips artikel. Alleen bleek het niet zo handig om daarvoor op zaterdag op pad te gaan. Het is dan ongelofelijk druk (en gezellig) in Leiden. Dat is leuk en goed als het zo druk is in een stad maar aan het einde van de dag wist ik niet meer wat ik nu eigenlijk moest schrijven. Tel daar thuisgekomen nog een heleboel mislukte foto’s bij op. Daardoor bleef er niets anders over dan nog een keertje gaan. Iets wat mij heel de tijd niet lukte om het in te plannen. Tot de meivakantie en onze Steven uit logeren was. (Die doe ik met zo’n rondje stad echt geen plezier 😀 ) Ik nam het er van en liep met Rosalie Leiden nog een keer op mijn gemakje rond. Het leuke hieraan was dat alle ijssalons nu ook open zijn. In tegenstelling tot van de winter. Wie in het centrum van Leiden loopt hoort overal om zich heen andere talen. Veel Engels maar ook Duits en af en toe wat Frans. Nu is het natuurlijk ook een studentenstad waardoor dit versterkt wordt. Het leuke is dat je dit terug ziet in bijvoorbeeld de bakkerijen. Een Franse, een Griekse, een Amerikaanse… En nog veel meer. Wandel je weer mee?

 

Om te beginnen parkeerde ik deze keer mijn auto in de Morspoortgarage. Je betaald hier €2,00 per uur en het derde uur is gratis. Daarbij zit er een maximum van €10,00 aan het dagtarief. Als je de parkeergarage uitloopt, oversteekt en onder de Morspoort doorloopt ben je al bijna in het centrum. Loop je rechtdoor de straat uit dan vind je op de hoek van de straat Soetenso. Hier kan je terecht voor ijs, gebak en chocolade. Het meeste wordt achter in eigen keuken gemaakt. Je kan de medewerkers daar ook bezig zien door de grote glazen wand. Het gebak ziet er allemaal ongelofelijk lekker en goed verzorgd uit! En wat ook leuk is: Ze verkopen hier al de nieuwe roze chocolade. Ik kocht een paar stukjes voor thuis. Heb jij hem al geproefd? Ik moet eerlijk zeggen dat ik er (nog) niet zo warm voor loop. Hoge verwachtingen had ik er van maar het is mijn smaak niet echt. Misschien moet ik nog maar een paar stukjes eten zodat ik aan de smaak kan wennen.

 

Steek daarna, via de brug 😉 het water over. Je loopt dan gelijk in de grootste winkelstraat van het centrum, de Haarlemmerstraat. Op het hoekje vind je daar gelijk een vestiging van Chocolate Company. Inmiddels zitten de vestigingen in bijna alle grote steden waar ik kom en nog steeds bedwing ik me en stel de High Chocolate nog even uit tot de bezoekjes aan de diëtiste definitief achter de rug zijn…

Een deur verder op nummer 3 vind je Deli Pies. In deze winkel / bakkerij kan je terecht voor Griekse taartjes, koekjes en andere lekkernijen. De eigenaren hebben nog een klein beetje moeite met de Nederlandse taal.  Niet gek als je weet dat de eigenaar nog niet zo lang in Nederland woont en deze winkel een krap jaar open is. Ik vind het super tof dat je dan al zo’n grote stap durft te maken. De inrichting van deze winkel is ook echt heel erg gaaf!

Loop je hierna weer even terug naar het hoekje van de de Haarlemmerstraat, een klein stukje prinsessenkade en dan de hoek om zodat je de straat achter de Haarlemmerstraat inloopt. Dit is de Apothekersdijk. Hier vind je, op nummer 6 Chocolaterie De Bonbonnerie. Overigens verkopen ze niet alleen chocolade en bonbons. Je kan even een terrasje aan de kade pakken terwijl je geniet van een kop koffie en een gebakje. Ze verkopen hier bijvoorbeeld de beroemde Dudok appeltaart. Of je neemt, net als Rosalie een heerlijk (aardbeien)ijsje. En die was echt heel lekker!

 

Nu kan je kiezen om terug naar de Haarlemmerstraat te lopen langs de winkels of om de Apothekersdijk uit te lopen. Aan jou de keuze 😉 Zo lang je maar uitkomt bij de Catharinabrug of de Sint Jansbrug en daar oversteekt. Je loopt daarna op de vismarkt. Op het hoekje met de Maarmansteeg zit pizzeria en ijssalon Maciotto. Hij was helaas nog gesloten toen wij er langs liepen. Loop je de Maarmansteeg verder uit dan vind je daar Mauro Pastry, een Italiaanse bakker. Had ik al gezegd dat ik het leuk vind dat je allemaal bakkerijen met buitenlandse invloeden tegenkom in Leiden? Bij deze nog maar eens dan! We blijven nog even in buitenlandse sferen, loop door tot de hoek van de staat, ga linksaf de Breestraat in tot nummer 106. Het heeft vast geen uitleg nodig Paris Pain een bakker met Franse invloeden is. Je vind hier croissants, stokbroden, eclairs en nog veel meer.

Ga daarna via de Koornbrugstraat weer richting het water. Loop rechtsaf de Botermarkt op en neem even een kijkje bij Dille en Kamille. Ik blijft een bakassortiment waarderen. Ze hebben er echt een goed basis aan bakspullen. Sla je deze liever over?

Loop dan gewoon verder maar ga absoluut even een kijkje nemen bij Banketbakkerij en Lunchroom Sneijers. Ik heb het daar alleen nog maar druk gezien. En dat snap ik wel. Alleen voor het nostalgische sfeertje dat de bakkerij uitstraalt wil je hier al komen.

En een deur verder op vind je KitchenArt, een kleine kookwinkel met eveneens een leuk assortiment aan bakspullen. De tweede keer dat ik hier kwam was de winkel helaas de helft kleiner geworden. Toch lijkt het of ze er nog net zo veel verkopen. Koekjes uitstekers, muffin vormpjes, bakvormen, kleurstoffen, van alles.

Loop je de straat nog verder uit, tot je bij de brug bent dan heb je daar weer een Franse bakker namelijk Mamie Gourmande. Op onderstaande foto zie je hoe mooi de franse producten daar zijn. En dan de macarons die ik voor thuis meenam… Zo lekker heb ik ze nog nooit op. Nog lekker knapperig ook, mmmh! Ik kocht een framboos, chocolade en karamel zeezout en heb er echt zo van genoten!

Als je nu rechtaf het gangetje uitloopt en de straat erachter (de Hoge woerd) inloop vind je daar Thuis bij van Manen. In dit pand vind je o.a. een ruime sortering kook- en bakgerei. Daarnaast ook serviezen en andere hebbedingen. Ook leuk hier is dat er een vestiging van Vlaamsch Broodhuys als shop in shop in gevestigd zit. Rosalie had inmiddels wel trek in een croissant en ik koos een worstenbroodje als lunch, heerlijk!

Loop je nu weer terug naar Mamie Gourmande en daar het water oversteek kan je via de andere kant weer terug lopen. In dit straatje zitten nog een aantal leuke adresjes die je echt niet mag missen. Als eerste is daar Banketbakkerij Jacobs. Een prachtige winkel met een inkijk in de bakkerij. Je weet al dat ik daar blij van wordt, toch? En dan de producten die ze verkopen. Allemaal zo mooi, tot in de puntjes verzorgd. De woudvruchtenslof ziet er uit om van te watertanden! En het was de eerste bakkerij die ik tegenkwam en waar ze een ‘Leidens’ product verkochten. Twee zelfs, als eerste Leidse rotsjes, chocoladerostjes met verschillende soorten noten er in. En dan nog over lekkere Leidense sleutelkoekjes. Ik nam een zakje mee voor Jasper maar kon er zelf ook niet van af blijven. Een heerlijk knapperige roomboterkoekje!

 

Een paar deuren verder op vind je Bakker van Maanen. Een banketbakkerij met restaurant. Het restaurant en banketbakkerij worden gescheiden door een grote wand waar o.a. broodbeleg als pindakaas van de Pindakaaswinkel verkocht wordt. Ook de inrichting van deze bakkerij is super gaaf. Moet je kijken hoe gaaf die draadmanden zijn om de producten hoger te presenteren. Dat in combinatie met de industriele look van de muren, wow! En ook hier weer onwijs lekker uitziende gebakjes, taarten, koeken en nog nog veel meer. Oh die aardbeiengebakjes ook… mmmh!

Na het ijsje in de ochtend lustte Rosalie er aan het begin van de middag nog wel eentje. Gelateria Maxim’s is een goed keuze. Het ijs wordt door Maxim zelf bereid en niets gaat de vitrine in zonder dat hij het zelf geproefd heeft. Op dit moment zat er zo’n 4,5 liter ijs in de ijsbakken, goed voor ongeveer 75 ijsbolletjes. Ieder ijsbak is een plaatje om te zien. Helaas vergat ik hier een foto doordat ik aan de praat raakte met de eigenaar…. Rosalie koos weer voor een bolletje aardbeienijs. Ik deed ook een rondje met haar mee. Als het kan kies ik voor hazelnootijs, en dit was weer een super goed bolletje romig ijs vol van hazelnoten.

Loop je nu nog verder langs het water dan kom je uiteindelijk op het hoekje van de hoogstraat bij IJscafe Danice uit. Je snapt vast wel dat ik mijn kleine ijsmonster dat maar even niet verteld heb 😉 Ik sloeg dit adres dus over.

Loop nu weer terug naar de Haarlemmerstraat en loop deze rechtsaf verder uit. Je vind hier nog Oudshoorn serviezen. Het spreekt vast voorzich dat ze hier o.a. prachtige Wedgwood serviezen verkopen. Maar ook pannen en besteksets.

Nog verder op in de Haarlemmerstraat is Bakker Niezen gevestigd. Toen ik er kwam was de winkel al goed leegverkocht. Dat is altijd een goed teken. En ik moet gewoon leren om niet zo laat te komen als ik wat wil zien en kopen 😀

Helemaal terug de Haarlemmerstraat uitlopen en dan nog even de Lange Mare in voor de laatste twee adresje van het rondje leiden. Je vind op nummer 96 Better Bagels, een bakkerij met voornamelijk Amerikaanse producten. En vooral de Bagel heeft de hoofdrol. Leuk die verschillende invloeden, he?

Het laatste adresje van deze route is Van Lith Chocolatiers.  Hun bonbons met hazelnootvulling zijn zo lekker! Kies dan vooral diegene uit waar ook nog een laagje nougitine op zit. Mmmh! Ze verkopen ook ijs en dat leverde mij voor de vijfde keer op een dag de vraag op of Rosalie alsjeblief nog een aardbeienijsje mocht 😀 Gelukkig verkochten we ook lekkere chocoladelollies en vond madam dat ook wel een goed idee 😉

Je kan er voor kiezen om nu terug te lopen naar de Haarlemmerstraat en daar de winkelstraat verder uit te lopen en dezelfde route te lopen als je op de heenweg nam naar de parkeergarage. Ik koos er zelf voor om langs het water, de Oude Vest uit te lopen en dan via de turfmarktbrug en de beestenmarkt (langs het pannenkoekhuis) terug te lopen naar de parkeergarage.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *