Liefhebbers van karamel en chocolade opgelet! Ik presenteer u: de Rolo taart. Een combinatie van jawel: Karamel en chocolade. We kennen inmiddels allemaal de Milionairs shortbread of de twix taart. In principe is deze Rolotaart niet veel anders dan de Twix taart. Het enige verschil dat is, is dat deze een chocolade zandtaartdeeg bodem heeft. En natuurlijk de decoratie. Want wat is een Rolo taart zonder Rolo’s? Als je van deze kleine chocoladesnoepjes met karamel houd, dan ga je deze taart ook erg waarderen. Heerlijk! Niet ingewikkeld maar met een grootse resultaat.
Dit heb je nodig voor een taart van 20 cm doorsnee:
60 gram koude roomboter
60 gram witte basterd
5 gram koud water
1,5 gram zout
15 gram ei
115 gram bloem
12 gram cacao
2,5 gram bakpoeder
Voor de karamellaag:
1 blikje gecondenceerde melk
100 gram roomboter
165 gram caramelstroop (van Gilse)
Voor de chocoladelaag:
100 gram slagroom
200 gram chocolade naar keuze (gebruik je witte chocolade gebruik dan 300 gram)
Voor de decoratie:
Rolo’s (ik gebruikte 1 zakje)
karamelblokjes
En verder:
blindbakvulling
deegroller
huishoudfolie
uitrollatjes 3 mm
bakpapier
pan
Begin met het maken van het chocolade zandtaartdeeg.
Meng de boter met de suiker, het ei, het zout en het water tot een samenhangend deeg.
Voeg de bloem, de cacao en het bakpoeder toe en kneed het kort door.
Leg het deeg op huishoudfolie en druk het uit tot een plak van circa 1,5 cm dik.
Verpak het deeg in het folie en laat het minimaal 3 uur rusten in de koelkast.
Beboter en bebloem de vorm goed.
Rol het deeg met hulp van de uitrollatjes uit tot 3 mm dikte. Laat het gewoon in het huishoudfolie zitten. Dat werkt het handigst 😉
Bekleed de vorm met het deeg.
Druk het deeg aan in de opstaande rand.
Prik met een vork gaatjes is de bodem.
Zet de vorm terug in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
Knip bakpapier op hetzelfde formaat als de bakvorm.
Leg het bakpapier in de vorm en vul op met de blindbakvulling.
Bak het deeg 20 minuten. Verwijder de blindbakvulling.
Is het nog niet helemaal gaar? Bak de bodem dan nog ongeveer 5-10 minuten.
Laat de bodem afkoelen.
Maak de karamellaag:
Doe alle ingrediënten voor de karamel in een pannetje en breng het aan de kook.
Laat het zacht doorpruttelen terwijl je roert, voor ongeveer 15 minuten.
Stort de hete karamel in de bodem.
Laat de caramellaag ongeveer 1 uur koelen.
Maak de chocolade laag:
Hak de chocolade fijn.
Breng de slagroom aan de kook.
Voeg de chocolade toe aan de slagroom. Laat het 5 minuten staan.
Roer de chocolade door de slagroom, tot er een homogenesaus ontstaat.
Spreid de chocoladesaus uit over de bodem.
Verspreid de rolo’s en de karamelstukjes er over.
Deze taart hoeft niet in de koelkast bewaard te worden.
Ziet er heerlijk uit, heb je voor de caramelstroop de schenkstroop van van Gilse gebruikt?? Wil deze zeker een keer gaan maken namelijk 🙂
Dankjewel, Ingrid.
Oeps… Normaal zet ik dat erbij maar dat heb ik nu niet gedaan. Het is inderdaad de schenkstroop van van Gilse.
Dank je wel, dan weet ik waar ik het zoeken moet. 🙂 🙂
Kan het ook met gewone schenkstroop? De winkel hier heeft geen caramelstroop.
Ha Ellen,
Je kan de karamelstroop inderdaad vervangen voor een andere stroop. Het enige wat je dan mist is de karamelsmaak.
Groetjes,
Adriënne
In hoeveel punten snijd je deze taart? ziet er heerlijk uit zeg! Ik wil ‘m voor mijn verjaardag gaan maken.
Ha Geertje,
Sorry voor de late reactie! Je kunt de taart in ci. 10-12 punten snijden. Normaal is dit formaat voor 8 personen, maar deze taart is erg machtig.
Groetjes,
Adriënne