Ook vandaag heb ik een recept voor iets dat niet zo groot maar wel heel lekker is. Iets dat makkelijk weg eet en leuk te serveren is: Rode wijn cupcakes. Rode wijn geeft een diepe en rijke smaak aan deze chocoladecupcakes. In elk onderdeel van de cupcakes komt de rode wijn terug en dat is me toch een partijtje lekker!
Onze drankkast
Onze drankkast, die groeit en groeit maar. Regelmatig krijg ik flessen wijn en andere alcoholische dranken toegestuurd. Meer dan wij opdrinken. Jasper is vooral een liefhebber van speciaalbier. Zelf drink ik zelden tot nooit iets met alcohol. Toch blijft niet alles staan hoor, er zijn ook flessen die wel snel leeg gaan want sommige dranken, met name likeurtjes zijn een fijne smaakmaker in taarten en cupcakes. Zo staan er op de blog al verschillende recepten met Amarula en Amaretto. Maar dit recept voor rode wijn cupcakes is het eerste recept met wijn.
Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterest borden?
Met onderstaande afbeelding is dit recept altijd makkelijk terug te vinden.
Rode merlot
Wijn is in het algemeen ook meer bekend als smaakmaker in stoofpotten en andere hartige gerechten dan dat er mee gebakken wordt. En als wijn in taart of cake verwerkt wordt dan is dat meestal een rode merlot, precies de wijn die ik voor dit recept gebruikt heb.
Cupcakes
Zelf heb ik deze cupcakes in formaat mini gebakken. Zo zijn het fijne cakejes om uit te delen of als kleine versnapering tussendoor. Je zou zelfs op een borrelplank kunnen serveren, dat is met grotere cupcakes toch een minder groot succes. Van deze mini cupcakes maak je er met dit recept maar liefst 24. En hoewel dat best veel kan zijn is het niet aan te raden dit recept kleiner te maken. Dan wordt het wel heel erg lastig om de boter nog luchtig te kunnen kloppen. Naast 24 mini cupcakes is het ook mogelijk om er 8 normale cupcakes mee te maken, voor als je toch liever iets groters deel bij de koffie.
Koemelkvrij
Joehoe! Cupcakes zijn zo makkelijk koemelkvrij te maken. Je gebruikt hiervoor een goede roomboter vervanger zoals VioBlock of BlueBand met de gouden wikkel voor. Die laatste heet niet voor niets: 100% plantaardige roomboter. Ik kreeg hier een proefverpakking van opgestuurd en ben sindsdien erg fan van deze boter. Hij smaakt heerlijk op een plak suikerbrood. Ook je biefstukjes smaken heerlijke wanneer je ze in deze boter bakt. En ook het luchtig mixen voor cupcakes en botercrèmes werkt perfect. Hij is goedkoper dan VioBlock en wordt in ieder geval bij AH verkocht. Ook bij onze eigen Boni is hij een tijdje in het assortiment geweest. Op dit moment kan ik hem daar helaas niet krijgen maar ik hoop zo dat hij weer terug komt! Naast boter is ook chocolade een ingrediënt waar regelmatig melk in verwerkt wordt. Let dus goed op welke pure chocolade je gebruikt. En als laaste wordt ook slagroom gemaakt van melk. De slagroom is te vervangen voor Alpro Soya Whipping.
Rode wijn cupcakes
Ingrediënten
- Voor de cupcakes:
- 75 gram boter naar keuze
- 75 gram suiker
- 1 m ei
- 85 gram zelfrijzend bakmeel
- 8 gram cacao
- 50 gram pure chocolade
- 45 gram rode wijn Merlot
- snuf kaneel
- zout.
- Voor het glazuur:
- 3 gram cacao
- 50-60 gram poedersuiker
- 7-10 gram rode wijn Merlot
- Voor de ganache:
- 75 gram slagroom of Soya Whipping
- 80 gram pure chocolade
- 15 gram rode wijn
- 10 gram poedersuiker
- Voor de decoratie
- rode en groen marsepein
- uitstekers hulstblaadjes
- musketzaad in kerstkleurtjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 155 graden.
- Zet 24 cupcakepapiertjes in een mini cupcakebakvorm.
- Zorg dat de boter op kamertemperatuur is.
- Rol de marsepein dun uit en steek hier voldoende hulstblaadjes uit.
- Maak van kleine stukjes rode marsepein heel veel kleine rode besjes.
- Smelt de chocolade en laat het wat afkoelen.
- Mix het zelfrijzendbakmeel met het zout, de kaneel en de cacao.
- Mix de boter met de suiker in ongeveer 10 minuten licht en luchtig.
- Voeg het ei toe en mix ook deze er door.
- Spatel het zelfrijzend bakmeel erdoor.
- Voeg als laatste de afgekoelkde chocolade erdoor en spatel ook dit goed door.
- Verdeel het beslag over de 24 vormpjes.
- Bak de cupcakes in het midden van de oven, in ongeveer 14 minuten gaar.
- Laat de cupcakes volledig afkoelen.
- Maak intussen alvast de ganache. Breek hiervoor de chocolade in stukjes en doe het in een bakje.
- Breng de slagroom met de poedersuiker aan de kook.
- Giet de hete slagroom over de stukjes chocolade.
- Laat het ongeveer 3 minuten staan en roer dan tot er een gladde massa ontstaat.
- Voeg nu de rode wijn toe en spatel dit erdoor.
- Laat de ganache nu afkoelen tot kamertemperatuur. Als het goed is de ganache nu stijf geworden. Zo niet, laat hem dan nog wat langer staan.
- Klop de ganache kort op en doe het in een spuitzak met een stervormig spuitmondje.
- Maak de glazuur door de cacao en 50 gram poedersuiker te mengen.
- Voeg hier voorzichtig de Melot aan toe en roer het door tot een gladde glazuur.
- De glazuur moet dik maar vloeibaar zijn. Voeg eventueel extra wijn of poedersuiker toe om dit goed te krijgen.
- Verdeel over elke cupcake een kleine theelepel glazuur.
- Laat de glazuur opstijven.
- Spuit nu een toef rode wijn ganache op elke cupcake.
- Decoreer met groene marsepein hulstblaadjes en rode marsepein besjes.
- Als laastse verdeel je wat musketzaad over alle cupcakes.