Wat doe je als je op zaterdagochtend ontdekt dat je veel rijpe pruimen heb? En dan zoveel als je er niet in je eentje op eet… Daarbij kwam ook nog eens dat er nog meer fruit lag dat allemaal tegelijk rijp was. Hoogtijd voor een ochtendje in de keuken en die hele berg fruit klein te maken. Met de pruimen maakte ik pruimenjam. Het was lang geleden dat ik jam gekookt had. Zelf eet ik het eigenlijk bijna nooit en de kinderen hier houden eigenlijk allen van aardbeien- en frambozenjam. Gelukkig heb ik een schoonvader die gek is op jam en kwam die ’s middags bij ons eten. Jij snapt vast wel wat er met deze pot pruimenjam is gebeurd, he?! 🙂
Dit heb je nodig:
500 gram pruimen
450 gram geleisuiker
5 gram citroensap
15 gram citroenrasp dr. Oetker
2 kleine kaneelstokjes
En verder:
Schone pot met deksel
Theedoek
Staafmixer
Grote pan
Pannetje
Zo ga je te werk:
Kook de pot en het deksel ongeveer 5 minuten in de grote pan met water. Zorg dat hij helemaal onder staat.
Leg een theedoek op het aanrecht. Haal de pan en het deksel met een tang uit het kokende water en zet ze omgekeerd op de theedoek zodat het water er uit kan lekken.
Als de pot bijna droog is kan je hem omkeren zodat ook de binnenkant kan drogen.
Verwijder de pitten uit de pruimen. Weeg 450 gram af en doe dit in de pan.
Voeg hier de overige ingrediënten aan toe en roer het door met de spatel.
Zet de pan op de warmtebron en zet deze zachtjes aan.
Roer regelmatig door de ingrediënten. Hoe warmer het wordt hoe vaker je roert.
Als het bijna kookt blijf je roeren.
Kook de jam 4 minuten. De kooktijd gaat pas in als alles pruttelt. Zet dan de warmtebron uit.
Verwijder, met hulp van de spatel, de kaneelstokjes uit de jam.
Pureer de jam met de staafmixer.
Giet de jam in de schone pot. Draai het deksel er stijf op.
Zet de pot met het deksel naar beneden op de theedoek. Laat hem zo een half uur staan.
Na een half uur is de pot vacuüm getrokken en kan hij omgedraaid worden.
Laat de jam nog 48 uur opstijven voor je de pot openmaakt.