Kleine koekjes

Pindakoekjes

Soms… Heel soms heb ik ineens trek in iets wat ik eigenlijk bijna nooit eet. Iets wat ik dan ook niet in huis heb. Een poosje terug waren dat pindakoekjes. Die trek in pindakoekjes kwam doordat ik een pak van die koekjes zag leggen in de winkel. Ik kocht het pak en maakte het snel open. Helaas… ze waren echt niet lekker! Ik nam me voor om ze dan ook zelf te maken thuis. Daarna duurde het even voordat ik daar aan toe kwam. Maar toen ik pas de verkeerde suiker door de boter mixte wist ik wel wat mee dit foute goedje moest doen… Ik bakte eindelijk pindakoekjes. Maar… Het zijn niet de pindakoekjes zoals je ze in de winkel koopt. Ik vind ze veel lekkerder. Ze zijn knapperig en toch ook een beetje chewy, een beetje zoet maar ook een tikkeltje zout.

DSC05511 met watermerk[1]

Met dit recept maak je ongeveer 60 koekjes:

180 gram zachte roomboter
100 gram donkere basterd suiker
100 gram fijne kristal suiker
1 L ei
3 gram amandelextract (1 theelepel)
100 gram tarwebloem
250 gram ongezouten pinda’s
100 gram pindakaas
1,5 gram bakpoeder (1/2 theelepel)
snuf zout
 
En verder:
Bakplaat bekleed met bakpapier
IJsbolletjesschep 30 mm
DSC05470 met watermerk[1]

Zo ga je te werk:

Verwarm de oven voor op 185 graden.
Hak 150 gram pinda’s fijn.
Mix de boter met de beide suiker soorten in 5 minuten licht en luchtig.
Voeg het ei en de amandelextract toe en mix tot dit goed opgenomen is.
Voeg de bloem, de bakpoeder en het zout toe en mix tot het gemengd en opgenomen is.
Voeg de pindakaas toe en mix ook dit door het deeg tot het goed gemengd is.
Voeg als laatste de fijngehakte pinda’s toe en meng ook deze door het deeg.
Maak met hulp van de ijsbolletjes schep even grote  bolletjes deeg en leg deze (op geruime afstand van elkaar) op de bakplaat. Verdeel op de helft van de koekjes de achtergehouden pinda’s.
Bak de koekjes in circa 10 minuten goudbruin.
Laat ze even afkoelen op de bakplaat en verplaats ze daarna naar een taartrooster o.i.d.
DSC05475 met watermerk[1]

Tips:

Wil jij op alle koekjes pinda’s?
gebruik dan 350 gram pinda’s i.p.v. 250 gram.
 
Gebruik eens een keertje gezouten pinda’s in plaats van ongezouten pinda’s.
 
Je kunt ook gezouten roomboter in plaats van ongezouten roomboter gebruiken. Deze koekjes kunnen namelijk best wat meer zout verdragen.
DSC05471 met watermerk[1]
DSC05489 met watermerk[1]
DSC05509 met watermerk[1]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *