Bakkriebels uit tips

Uit tip: Pateekesweek Antwerpen

Afgelopen zaterdag ging ik samen met mijn zusje een dagje naar Antwerpen. We gingen niet om te winkelen of voor de cultuur van de stad. Nee wij ging af op de Pateekesweek. Pateekesweek? Ja inderdaad. 10 Dagen lang staat de stad Antwerpen in het teken van taartjes, koekjes en heel veel andere zoete lekkere dingen. Bij de plaatselijke vvv (op de grote markt of op het station) en bij verschillende deelnemende bakkerijen kun je een pateekespas kopen. Voor een pas betaal je 10 euro. Hiervoor krijg je een boekje met daarin een kaartje waarop alle 30 deelnemende winkels aangegeven staan. Ook is er een uitgebreide beschrijving van iedere winkel waarin openingstijden en bijv. specialiteiten genoemd worden. Daarnaast, en dat is eigenlijk waar je de 10 euro voor betaal, krijg je een soort strippenkaart met 11 strippen. 1 strip is geldig in de chocolade tentoonstelling, daarover verder op meer. De andere 10 strippen kun je inleveren bij de deelnemende patisserieën, bakkers of een enkele thee/koffie winkel. In ruil voor zo’n strip krijg je een zakje koekjes, een kop koffie of thee of een taartje.

Toen ik dat las dacht ik: Leuk! Daar moet ik heen! Mijn zusje zag het gelukkig gelijk zitten om mee te gaan. En dus vertrokken wij zaterdagochtend om een uur of half 9, door het kleine beetje sneeuw dat gevallen was richting Antwerpen. Gezellig kletsend met elkaar waren we er uiteraard zo. Omdat het tegen 10 uur nog steeds erg grijs was en sneeuwde waagden we gok en besloten we om voor gratis parkeren te gaan op de Scheldekaaien midden in Antwerpen. Een gok omdat daar maar beperkt plaats is en je nooit weet of het er vol staat. Wij gokten goed: Er waren nog lege plaatsen in overvloed. Vandaar liepen we 10 minuutjes terug naar de Grote Markt waar we onze Pateekespassen kochten. En toen was het even kijken… Waar lopen we heen?

Van te voren had ik al gekeken waar ik heel erg graag of juist niet naar toe wilde. Daardoor vielen alle thee en koffie winkels bij ons af. Dat waren er gelukkig maar een stuk 4. Wat ook afviel en dat vond ik stiekem wel erg jammer waren de Joodse bakkerijen. Omdat zaterdag sabbatdag is voor de Joden waren deze bakkerijen allemaal dicht. Dit wisten we natuurlijk van te voren en we hadden hier ook al rekening mee gehouden. Mocht ik (volgend jaar 😉 ) weer gaan dan ga ik op een doordeweekse dag zodat ik ook die bakkerijen mee kan nemen.

Een van de bakkerijen waar ik een groot uitroepteken bij gezet had was het begin van onze wandelroute door de stad. Het sfeertje op de foto die in de brochure stond deed mijn hart een slagje sneller slaan. Gelukkig heeft Philip’s Biscuits 2 winkels op onze wandelroute waardoor ik 2x het sfeertje mocht proeven.  De heldere witte uitstaling van de winkel, in combinatie met het felle rood oogt heerlijk fris. De sfeer en aankleding in de winkeltjes doen je een beetje herinneren aan grootmoederstijd.

Omdat het heel erg rustig was in het kleine winkeltje aan de Koornmarkt maakten we even een praatje met de medewerker in de winkel. Op mijn vraag wat hun specialiteit was kregen we allebei een Antwerps handje aangereikt. Mmmh! Wat was dat een heerlijk, maar veel te klein koekje 😉 Die zouden thuis ook wel gewaardeerd worden en dus nam ik een zakje met 6 koekjes mee.

Daarna liepen we verder naar een cupcakewinkel. Omdat ik zelf ook regelmatig cupcakes bak vond ik het leuk om even bij Amylins cupcakes binnen te kijken. Mijn zusje had inmiddels trek in wat drinken en daarom besloten we bij Amylin allebei een kopje thee en een macaron te nemen. Dit was de eerste macaron ever die ik proefde. Ik koos voor een banaan macaron en vond hem een stuk lekkerder, meer smaak hebben dan de vanille macaron die mijn zusje uitkoos. Ik heb me lang geleden al voorgenomen om ze ooit zelf te maken maar daar is nog nooit van gekomen. Wie weet moet het er binnenkort toch maar eens van komen.

Na ons bezoekje aan Amylin wandelen we verder naar de volgende cupcakewinkel. Eigenlijk vroeg ik me af waar ik het voor deed. Maar toen we bij MoMade cupcakes voor de deur stonden te watertanden konden we niets anders doen dan naar binnen gaan om daar verder te kwijlen. Mijn zusje deed hier inspiratie op voor haar bruiloft in april. Ik mag er uitvoering aan gaan geven en dat hoop ik dan ook met jullie te delen. Deze cupcakes waren stuk voor stuk zulke aantrekkelijke, lekkere dingen waar je het liefst van allemaal een hapje van zou willen nemen. Omdat dat nu eenmaal niet gaat leverde ik het eerste bonnetje/stripje van de 10 in en kreeg daarvoor een cupcake met choco Prince smaak. Zondag at mijn dochtertje die heerlijk op. Mama mocht een klein hapje proeven maar toen die om een tweede hapje vroeg kreeg ze die niet van het kleine ding 😀 Duidelijk in de smaak gevallen dus.

Wij vervolgden onze route naar Nata Lisboa, een winkel (of misschien meer een lunchroom) waarin ze het Portugese gebakje Pastel de Nata verkopen. Ik vind die gebakjes er nooit zo aantrekkelijk uitzien en we waren de winkel ook zo weer uit. Doordat het nog steeds sneeuwde waren we inmiddels behoorlijk aan het verkleumen. We doken even een winkelcentrum in en namen een kijkje op de bakafdeling van de supermarkt. Ik vind het altijd leuk om in het buitenland, in de supermarkt op de bakafdeling te kijken. Deze viel me een beetje tegen. Er waren mixen voor wafels en pannenkoeken. Daar hield het wel een beetje mee op. Weer een beetje opgewarmd besloten we even over te steken naar het Mercado. In dit gebouw vind je zo’n 15 eettentjes. In het midden staan er een flinke hoeveelheid banken zodat je daar met je gekochte lekkernij even uit kan rusten. Wij kozen ervoor om samen een bubblewafel te delen. Helaas, eenmaal weer buiten sneeuwde het nog steeds. Omdat de chocoladestad&fabriek expositie in hetzelfde gebouw zat besloten we daar maar even een kijkje te gaan nemen. Even maar hoor. Echt maar zo even dat de medewerker aan de kassa vroeg of we echt alweer uitgekeken waren. Ik zal het maar eerlijk zeggen: Ik vond er niets, maar dan ook echt niets aan! Het was klein en er hingen alleen plakaten tekst en afbeeldingen aan de muur. Oh nee… Er waren ook nog 2, hoe zal ik het noemen, museumachtige opstellingen met een tafel en een stoel. Daar mistte ik echter een stuk aankleding waardoor het totaal niet lokte om er nog eens goed naar te kijken. Gelukkig konden wij gratis naar binnen met dat 11e bonnentje 😉

Inmiddels was het toen al 2 uur ’s middag’s. We hadden samen nog 19 bonnetjes dus moesten we een klein beetje vort gaan maken van ons zelf. Achteraf was dat niet voor niets: Er waren meer mensen die deze dag uitgekozen hadden voor een rondje met de Pateekespas. We liepen binnen bij Joost Arijs, voor een chocolade- of citroentaartje maar helaas: Alle pateekes waren al uitgedeeld. Het alternatief was een zakje met 3 macarons maar wij vonden dat een beetje zonde van onze bonnetjes 😀 We liepen verder naar de tweede winkel van Philip’s Biscuits. Daar was het een stuk drukker dan in de winkel aan de Koornmarkt waardoor ik iets minder van de inrichting kon zien dan bij de eerste winkel. In ruil voor een bonnetje kregen we hier allebei een zakje met 4 mini abdijspeculaasjes. Tot nu toe zit dat zakje nog dicht dus ik kan je nog niet zeggen hoe die smaken. Een paar meter verder op stond er midden op straat een grote rij mensen. Een blik op de naam van de winkel leerde ons dat we bij onze volgende bakker aangekomen waren: Goossens. (zie foto hieronder) De man voor ons vertelde dat dit heel normaal was omdat het binnen maar heel klein was. Jammer! Want ik had best nog even iets beter hier willen kijken. Nu zag ik alleen maar mensen. Deze winkel gaat ook zeker op de lijst van bakkerijen waar ik tijdens een volgend bezoekje aan Antwerpen nog eens langs ga. We kregen trouwens een heerlijke grote bokkenpoot in deze winkel.

We hielden de pas er stevig in en liepen verder naar Désiré de Lille. Daar liepen we naar binnen en verbaasden ons er over dat het niet echt op een wafelbakkerij leek maar meer op een restaurant. Niet gek als je weet dat we in het pannenkoekenhuis stonden 😀 . De wafelbakkerij zat een paar panden verder op. Omdat we niet zoveel trek hadden deelden we samen een Brusselse wafel. Hierna liepen we een heel eind terug richting onze auto. We hadden het inmiddels behoorlijk koud doordat het nog steeds sneeuwde. We liepen nog langs bakkerij Lints waar ik mijn ogen uitkeek naar de prachtige taarten en taartjes die er lagen! (zie de foto hieronder) Allemaal stuk voor stuk echte kunstwerken die mij vertelde dat ik toch echt maar een hobbybakkertje ben 😉 We kregen allebei een heerlijke grote tijgersoes van deze bakker.

Inmiddels moesten we nog maar 2 adresjes langs voor we bij de auto waren. De ene was Konditori, een klein winkeltje waar we eigenlijk niet zo heel veel aan vonden. Het assortiment bestond voornamelijk uit brood en daar kwamen wij nu net niet voor 😉 Als laatste liepen we langs bakkerij Vervecken waar we heel even binnenstapten maar toch ook weer weg gingen zonder een bonnetje in te leveren.

Eenmaal terug in de auto keken we nog eens goed op onze kaart waar we allemaal geweest waren en waar we nog naar toe wilden. Die adresjes waren allemaal iets verder uit elkaar en dus besloten we om met de auto te gaan. Als eerste gingen we naar Patisserie Schoenears. Hier mochten we, tegen inlevering van 2 stripjes, allebei een taartje uitzoeken uit een speciaal pateekesweek assortiment. Mijn zusje koos voor een St. Honoré, een gebakje dat bestaat uit 4 soesjes. Mijn oog viel op een heerlijk biscuittaartje met bosvruchten. Dat is het taartje dat mijn kleine mannetje zondag uitzocht en heerlijk in zijn eentje opsmulde. Hij was wel iets meer bereid om te delen dan zijn zus maar dat had meer met de grootte van het taartje te maken. Ons volgende adresje was niet in Antwerpen maar in Borgerhout. Wat is het daar druk op zaterdagmiddag! Zelfs zo druk dat mijn zusje alleen naar bakker Verslegers ging en dat ik noodgedwogen 2 rondjes reed. Daarna ging we naar Bakker Xavier. In het boekje had ik gezien dat je bij deze bakker 2 borgerhoutse reuzekes kon krijgen tegen inlevering van 1 couponnetje. Maar helaas… Bakker Xavier had zijn hand bezeert en had daardoor geen reuzekes kunnen maken. Dat vond ik best jammer maar als alternatief mochten we allebei een brood uit zijn assortiment kiezen. Dat was toch wel heel erg leuk!

Daarna gingen we Antwerpen nog even in voor het inleveren van onze laatste 2 bonnetjes. We gingen eerst naar van Opstal en van Boxel voor een heerlijk bosvruchtentaartje. Wat zagen die er heerlijk uit! Onze laatste stop was bij bakker Bastin . Het was bijna sluitingstijd en de bakker had (gelukkig voor hem, jammer voor ons) inmiddels al zijn pateekes uitgedeeld. Daarom kregen we allebei een zakje Antwerpse handjes.

   

    Oh wat heb ik genoten van deze dag! Echt leuk om in zoveel verschillende bakkerijen, patisserieën en andere winkeltjes te kijken. Ik vraag me nu steeds af waarom wij dit niet hebben. In Den Bosch bijvoorbeeld. Dat lijkt mij bij uitstek een plaats om ook zoiets te organiseren. Misschien moet ik ze daar maar eens gaan tippen 😉

Tips:

Verdiep je van te voren in de deelnemers van de week. Streep voor jezelf alvast weg waar je niet in geïnteresseerd ben en kijk ook goed welke bakkerijen er gesloten zijn. Bakkers in Antwerpen zijn op verschillende dagen gesloten. En ze hebben ook allemaal verschillende openingstijden.

Kijk ook goed wat je bij welke bakker / patisserie krijg en wat je favorieten daarvan zijn. Een bakker waar je een zakje koekjes krijgt heeft meer/langer uit te delen dan een bakker waar je een taartje krijg.

Plan van te voren ook een klein beetje een route. Natuurlijk kun je daar ook altijd nog van afwijzen. Op de site van de Pateekesweek vind je een overzicht van alle deelnemers en ook het boekje kun je via deze site inkijken.

Wil jij ook wel een dagje naar Antwerpen? Volgende maand is er een zelfde soort evenement maar dan een chocoladeweek. Het principe is hetzelfde alleen zitten deze chocolaterieën meer in het centrum van de stad. Mocht je daar meer informatie over willen dan vind je dat op deze site.

Wij konden gratis parkeren in de stad Antwerpen. Het is een gokje dat je neemt maar wel de moeite waard. Even zoeken op google en je vind voldoende informatie over het gratis parkeren in Antwerpen.

Mocht je de gok niet willen wagen en liever voor safe gaan parkeer dan buiten de stad bij een P&R. Ook hierover vind je meer dan genoeg informatie op google. Koop in de tram een kaartje voor een uur als je Antwerpen lopend ga verkennen. Kies voor een dagkaartje als je liever de mogelijkheid heb om ook naast het centrum ook Deurne en Borgerhout te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *