Taarten

Soesjestaart

Vandaag is het maandag. Ja duh… Dat weet jij ook wel. Gekke dag om juist dan een taartrecept te plaatsen. Ja inderdaad. Tot je weet dat het vandaag de dag is waarop mijn man jarig is. Dan is taart ineens veel meer op zijn plaats, toch? Overigens is deze taart niet gemaakt voor zijn verjaardag. Het is er wel eentje die hij erg lekker vind en die ik vaker zou mogen maken. Wie weet moet ik dat ook nog maar eens doen dan.

Begin met het maken van de banketbakkersroom:

Dit heb je nodig:

6 zakjes vanillesuiker

20 gram kristal suiker

350 gram melk

30 gram custard

3 M eieren

En verder:

Garde

Magnetronbestendige schaal

Zo ga je te werk:

Meng de beide suiker soorten met de de eieren goed door elkaar in de magnetronbestendige kom

Meng 50 gram van de melk met de custard tot er geen klontjes meer in zitten.

Voeg de melk en de custard melk beide toe aan het ei-suiker mengsel.

Roer dit goed door elkaar tot het een homegene massa is gewoden.

Kook de banketbakkersroom in de magntetron tot hij de gewenste dikte heeft.

Roer de banketbakkersroom tijdens het koken en na het koken af en toe even flink door met de garde.

Leg een velletje huishoudfolie op de room en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur.

Bewaar hem daarna tot gebruik in de koelkast.

Ga hierna verder met de soesjes. Dit heb je ervoor nodig:

50 gram melk

50 gram water

50 gram roomboter

50 gram bloem

2 M eieren

50 gram pure chocolade

En verder:

Pan

siliconen spatel

spuitzak met evt. rondspuitmondje

bakplaat bekleed met bakpapier

Zo ga je te werk:

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Doe de roomboter, de melk en het water in de pan en verwarm het tot het kookt.

Haal de pan van de hittebron.

Voeg de bloem toe en roer het met een siliconen spatel goed door.

Zet de pan terug op de hittebron en gaar het bloemmengsel, al roerend minimaal 2 minuten.

Schakel de hittebron uit.

Voeg een voor een de eieren toe. Mix/klop steeds goed tot het ei volledig opgenomen is.

Doe het soesenbeslag in de spuitzak.

Spuit soezen van ongeveer 15 gram beslag op de met bakpapier bekleede bakplaat.

Bak de soezen in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.

Laat de soezen volledig opkoelen. Vul ze daarna met 1/3 deel van de banketbakkersroom.

Smelt de chocolade en drizzle deze over de soesjes.

Bewaar de soesjes tot gebruik in de koelkast

 

Maak de taartbodems. Hiervoor heb je nodig:

8 plakjes bladerdeeg

En verder:

springvormbodem 22 cm

deegroller

vork

baklplaat bekleed met bakpapier

Zo ga te werk:

Laat het bladerdeeg ontdooien.

Leg 4 plakjes bladerdeeg op elkaar.

Rol het bladerdeeg uit tot een plak van ongeveer 22 cm.

Leg de plak op de bakplaat met bakpapier.

Leg de springvorm bodem er op en snij met een mesje het overtollige bladerdeeg weg.

Prik met de vork gaatjes in het bladerdeeg. Doe dat niet hier en daar maar overal.

Herhaal dit bij de andere 4 plakjes bladerdeeg.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bak de bodems in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.

Laat de bodems volledig afkoelen

Tip: Mocht het bladerdeeg tijdens het bakken teveel rijzen haal dan het bakblik uit de oven en druk, met hulp van een 2e bakblik of zware snijplak de lucht er uit.

Wat heb je nog meer nodig:

chocoladebiscuitplak doorsnee 18 cm hoogte ci. 2 cm (helaas nog geen eigen recept van)

500 ml slagroom

125 gram mascarpone

4 zakjes vanillesuiker

2 eetlepels poedersuiker

En verder:

Spuitzak

Springvorm of taartrand 20 cm

Zo maak je de taart:

Klop 250 ml slagroom stijf met 125 gram mascarpone, 2 zakjes vanillesuiker en 1 eetlepel poedersuiker.

Klop de andere 250 ml slagroom stijf met de overige suiker.

Meng 180 gram van de laatste gemaakte slagroom met 2/3 deel van de banketbakkersroom. Doe dit heel voorzichtig door met een siliconen spatel snijbewegingen te maken en af en toe langs de rand van de kom te schrapen.

Bewaar de slagroom en de mascarpone beide in de koelkast tot gebruikt.

Leg een plak bladerdeeg in de taartrand.

Bedek deze met een flinke laag Zwitserse Room.

Leg hierop de chocoladebiscuitplak en druk deze wat in de room.

Verdeel hier de helft van de slagroom over en dek dit af met de tweede laag bladerdeeg.

Verdeel de andere helft van de slagroom over het bladerdeeg.

Verdeel de soesjes over de taart.

Laat de taart ci. 3uur opstijven in de koelkast.

Verwijder de rand van de vorm en strooi er eventueel wat chocoladehagel o.i.d over.

Hey… Psssst….  Ik moet iets bekennen… Mijn kladje waarop dit recept gekliederd stond is verdwenen. Het is de reden waarom het bijna 8 maanden duurde voordat ik besloot hem toch te plaatsen… De bereidingswijze klopt zeker weten maar de vulling heb ik voor de zekerheid ruim genomen. Mocht jij dit recept gemaakt hebben en denken: Dat kan ook met de helft minder laat het me dan gerust even weten 😉

2 gedachten over “Soesjestaart

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.