Het is zo heerlijk dat het weer zomer is! Lekker de keuken in voor zomerse baksels met frisse smaken. Mijn favoriet voor deze zomer is passievrucht, een lekkere friszure vrucht waar je alle kanten mee op kan. Op een aantal recepten moeten jullie nog even wachten maar het recept voor deze heerlijke passievruchten curd krijgen jullie vandaag alvast.
Binding van de passievruchten curd
Een curd is een soort dikke saus die au-bain-marie gemaakt wordt met eieren. Voor de passievruchten curd gebruik ik hele eieren en dooiers, voor een sterkere binding. Omdat deze curd alsnog de neiging heeft wat dunner te blijven, voegen we ook wat maïzena toe. Hierdoor ontstaat de perfecte consistentie van een curd: zo dik als vla. Door de curd au-bain-marie te verwarmen, wordt het geleidelijk aan warmer en heb je minder kans dat de eieren stollen waardoor je (gebakken ei) klontjes in de curd krijgt.
Verse of diepvries passievruchten?
Om passievruchten curd te maken gebruik je -uiteraard- passievruchten. In Nederland worden zowel verse passievruchten als diepvries passievruchten blokjes verkocht. In de meeste supermarkten zijn verse passievruchten te verkrijgen, deze kan je goed gebruiken in dit recept. Zelf had ik nog heel veel passievruchtenblokjes in de diepvries. Daarom heb ik dit recept met diepvries passievruchten gemaakt. Beide opties zijn dus mogelijk.
Wel trek in passievruchten curd maar vandaag geen tijd om aan de slag te gaan? Sla één van onderstaande afbeeldingen op één van je Pinterest borden op. Zo kan je dit recept altijd makkelijk terug vinden.
Nog meer recepten?
Ik roep dus echt al jarenlang dat ik meer met passievruchten aan de slag wil. Ondanks dat ik het een heerlijke vrucht vind, zeker om mee te bakken, gebruik ik het niet half zo snel als bijvoorbeeld aardbeien. Voor nu heb ik best wat ideeën waar ik nog mee aan de slag wil. Vooral lekkere taartjes met bijvoorbeeld solero of pornstar martini cocktail smaak. Passievruchten combineren heel lekker met andere exotische en zomerse fruitsoorten zoals perzik, ananas, sinaasappel en mango. Ook in combinatie met witte chocolade is passievrucht een goed idee. Op Bakkriebels vind je nog twee recepten met passievrucht, namelijk eentje voor ijsjes en een pavlova met mango en kokosroom. Beide recepten zijn zeker tips voor als je niet kan wachten om met passievruchten aan de slag te gaan.
Koemelkvrij
Eén van de ingrediënten van deze passievruchten curd is boter. Om het recept koemelkvrij te maken, gebruik je geen roomboter maar roombeter van BlueBand. Dit is het beste koemelkvrije alternatief voor roomboter dat op dit moment op de markt is.
Passievruchten curd
Ingrediënten
- Dit heb je nodig:
- 300 gram passievruchten pulp
- 250 gram suiker
- 2 m eieren
- 3 m eigelen
- 250 gram boter
- 1 theelepel citroensap
- 15 gram maïzena
Instructies
- Doe water in een pannetje en breng dit aan de kook. Zodra het kookt zet je de hittebron zo laag mogelijk.
- In een andere pan doe je de passievruchtenpulp, maizena, boter, suiker en citroensap. Zet deze pan op de pan met het kokende water zodat je de passievruchten curd au-bain-marie kan maken.
- Laat dit mengsel rustig opwarmen tot de boter gesmolten is.
- Haal de pan even van de hittebron af en ga er met een staafmixer door zodat het vruchtvlees goed los is van de pitjes.
- Klop de eieren en eigelen los in een bakje en voeg dit, al roerend met een garde, toe aan de pan met het passievruchten mengsel.
- Roer de eieren goed door het mengsel.
- Verwarm de passievruchten curd al roerend. Laat het ongeveer 20 minuten inkoken, blijf al die tijd roeren, tot het ongeveer zo dik is als yoghurt.
- Haal de passievruchten curd nu uit de pan en doe het over in een schone schaal.
- Dek het af met een laagje folie. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
- Bewaar de passievruchten curd na afkoelen in de koelkast.
Er staat 2x maizena en geen boter. Klopt het dat er 15 gram boter bij moet?
Ha Judith,
bedankt voor je oplettendheid. Ik heb het recept inmiddels aangepast met de juiste hoeveelheid boter.
groetjes, Adrienne