pannenkoeken

Noorse sveler

Wat is Oostenrijk toch een heerlijk land en die Kaiserschmarnn smaakte jullie ook prima! Daardoor had ik niet zoveel haast om vandaar weer verder te gaan met de pannenkoekenreis en liet het vervolg wat langer op zicht wachten. Maar nu het vakantie is vond ik het hoognodig om verder te reizen. We reizen vandaag vanuit Oostenrijk naar het Noorden naar Noorwegen. Hiervoor rijden we eerst met de auto naar Denemarken en nemen we vandaar uit de boot naar Noorwegen. Genietend van de bootreis, bekijken we de menukaart. Ons oog valt op de Norske Sveler en even laten genieten we heerlijk van deze dikke, zoete Noorse pannenkoek. Met het volgende recept kan je ongeveer 6 van deze pannenkoeken maken.

   

Dit heb je nodig:

2 M eieren

125 gram suiker

65 gram gesmolten margarine of roomboter

500 ml karnemelk

250 gram bloem

4 gram zuiveringszout

citroensap

En verder:

Koekenpan van 18 cm doorsnee

Zo ga je te werk:

Maak de mixerkom en de gardes vetvrij met het citroensap.

Splits de eieren. Doe de eiwitten in de vetvrije kom.

Klop deze stevig op met de helft van de suiker.

Doe de eidooiers met de overige suiker in een kom en roer het met de garde voorzichtig iets door elkaar.

Voeg de gesmolten boter toe en roer het tot één geheel.

Voeg afwisselend 1/3 van de karnemelk en 1/3 van de bloem toe en roer met de garde goed door. Voeg telkens pas het volgende deel toe als het beslag klontvrij is.

Voeg bij het eerst deel bloem ook het zuiveringszout toe.

Spatel als laatste voorzichtig het opklopte eiwit door het beslag.

Verhit een klein klontje boter in de pan. Zet de pan op een matig warme hittebron.

Doe een 1 – 1,5 soeplepel beslag in de koekenpan.

Laat de pannenkoek rustig bakken tot de bovenkant bijna gestold is. (zet zo nodig je hittebron wat lager)

Draai de pannenkoek dan om en bak hem tot de onderkant goudbruin gekleurd is.

Herhaal dit tot al het beslag op is.

Dit pannenkoeken recept is, voor zover ik terug vind op internet op o.a. Wikipedia een gerecht dat vooral op de veerboten geserveerd wordt. Daar lijkt het ook zijn oorsprong te hebben.

Dit recept is een samenvoeging van verschillende Noorse recepten. Hierdoor is een iets ander recept ontstaan. Het recept dat het dichtste bijkomt is terug te vinden op de website Godt.no

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *