Met de lente in het land komen er andere smaken om de hoek van mijn keukentje kijken. Ik vind de overgang van het winter naar het lente seizoen altijd een hele fijne in de (bak)keuken. Een echte lente smaak is citroen met eiwitschuim. Deze smaken combineerde ik tot een heerlijke Lemon – Meringue tijgersoes.
Wat is een tijgersoes?
Ik kan me zo voorstellen dat jij je afvraagt wat een tijgersoes precies is en hoe het gemaakt wordt. Tijgersoezen hebben, net als tijgerbrood, een soort vlekkenpatroon. Bij tijgerbrood ontstaat dit door een papje over het brood te strijken. Bij soezen ontstaat dit door een plakje koekdeeg op het beslag te leggen voor ze de oven in gaan. Naast dat het de soezen hun kenmerkende gecraqueleerde uiterlijk geeft, doet het ook iets met de smaak. Als de soezen krakend vers zijn, dan smaken ze zo heerlijk krokant!
Waarom kiezen voor tijgersoezen?
In 2016 heb ik voor het eerst tijgersoezen gemaakt. Ik vond het er destijds vooral mooi uitzien en was heel benieuwd wat zo’n meegebakken koekdeegje voor effect op de soezen zou hebben. Bij de eerste hap was ik enorm verrast, iets wat ik me nog steeds kan herinneren. Die eerste verrassing betrof vooral de smaak, zo knapperig. Later ontdekte ik nog een voordeel van de tijgersoes. Het deeg rijst tijdens het bakken gelijkmatiger waardoor de soezen een mooiere ronde vorm hebben. En ook de binnenkant van de soes wordt luchtiger, minder degerig zeg maar. Sindsdien zijn tijgersoezen eigenlijk mijn favoriete soezen.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest om later nog eens terug te kijken? Met onderstaande afbeelding vind je dit artikel en het bijbehorende recept altijd makkelijk terug.
Soezen traktatie
Deze Lemon – Meringue tijgersoes heeft Jasper aan zijn collega’s getrakteerd. Hij werkt bij een bedrijf dat de laatste jaren enorm gegroeid is. De laatste jaren maak ik rond de 80 traktaties, dit jaar waren dat dus 80 tijgersoezen. Zo is de basis bij alle traktaties hetzelfde maar kan ik met de smaken variëren. Ieder jaar kies ik voor één of twee smaken die bekend zijn, één of twee die wat minder bekend zijn en één of twee combinaties die je (bijna) niet hoort maar waarvan ik zeker weet dat ze wel bij elkaar horen of passen. Lemon-Meringue is een bekende maar ook één die niet bij ieder favoriet is, op Bakkriebels staat er niet veel met deze smaakcombinatie. Ik moest hard zoeken maar vond toch deze heerlijke limoncello cream – Meringue cake, een recept dat ik bijna vergeten was.
Limoncello van Villa Massa
In de Foodybox van afgelopen najaar of kerst zat een fles amaretto en een fles limoncello van Villa Massa. De amaretto heb ik inmiddels bijna opgebruikt in heel veel verschillende baksels. De fles Limoncello stond echter nog onaangeroerd in de kast. Deze lemon-meringue tijgersoes was een mooi moment om de fles aan te spreken. Net als de amaretto is ook dit een pareltje hoor!
Citroenkaviaar
Voor de decoratie van deze soezen heb ik citroenkaviaar gemaakt. Dit is volgens het recept van de sinaasappelkaviaar gemaakt. Daarbij verving ik de sinaasappelsap door citroensap en voegde ik wat limoncello toe. Wil jij ook citroenkaviaar maken? Check dan dit recept.
Koemelkvrij
Wanneer je lemon curd in de winkel koopt, is de kans groot dat het koemelk bevat. Neem je de moeite om zelf lemon curd te maken, dan is het mogelijk om deze tijgersoezen koemelkvrij te maken. Gebruik een goede plantaardige boter, bijvoorbeeld Blue Band Roombeter. Dit is de Blue Band met de gouden wikkel die ik eerder altijd noemde maar hij heeft dus een nieuwe naam gekregen en een iets minder gouden wikkel.
Lemon – Meringue Tijgersoes
Ingrediënten
- voor de soezen
- 150 gram water (of 75 gram melk en 75 gram water)
- 75 gram boter
- 75 gram bloem
- 150 gram ei
- snuf zout
- voor de tijgerlaag
- 50 gram boter
- 60 gram licht bruine basterdsuiker
- 70 gram bloem
- voor de lemon vulling
- 250 gram slagroom of soya whipping
- 2 blaadjes gelatine
- 160 gram lemon curd
- Limoncello naar smaak
- rasp van een halve citroen
- voor de meringue
- 100 gram eiwit
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 25 gram water
- 100 gram poedersuiker
- overige
- een paar eetlepels lemon curd
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Leg de gelatine voor de lemon vulling in ruim koud water.
- Zorg dat de lemon curd op kamertemperatuur is, liever iets warmer dan kouder.
- Maak als eerste het deeg voor de tijgerlaag door alle ingrediënten kort te kneden tot een samenhangend deeg.
- Rol het deeg, tussen twee lagen vershoudfolie, uit tot ongeveer 3mm dikte en leg het in de koelkast.
- Maak nu het soezendeeg. Verwarm hiervoor de melk met het water en de boter tot het kookpunt.
- Haal de pan van de hittebron en voeg de bloem toe aan het het boter/water mengsel.
- Roer het goed door zodat er geen klontjes meer in zitten.
- Zet het terug op de hittebron en verwarm het al roerend nog 2-3 minuten.
- Haal het deeg van de hittebron en doe het in de mixerkom.
- Mix het deeg even flink door elkaar met een mixer zodat de ergste warmte kan ontsnappen.
- Breek de eieren in een kommetje en roer het door elkaar.
- Voeg al mixend 1/3 van het ei toe, zorg dat het volledig opgenomen is.
- Voeg de helft van het overige ei toe en mix opnieuw tot ook dit volledig opgenomen is.
- Voeg nogmaals de helft van het overgebleven ei toe en mix opnieuw.
- Check nu de dikte van het beslag en voeg zo nodig nog het overige ei toe.
- Mix het soezenbeslag nog ongeveer 3 minuten op hoge snelheid door.
- Doe het soezendeeg in een spuitzak met een gladde ronde spuitmond.
- Spuit 12-14 soezen van ca. 35 gram op de met bakpapier bekleedde bakplaat. Zorg voor voldoende tussenruimte tussen het deeg.
- Steek evenveel rondjes uit het koekdeeg, gebruik hiervoor een gladde ronde uitsteker, die ongeveer net zo groot is als het soezendeeg.
- Leg op iedere toef soezendeeg een plakje tijgerdeeg.
- Bak de soezen in ongeveer 30-35 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de soezen volledig afkoelen voor je ze vult.
- Klop de slagroom met de citroenrasp voor de lemon vulling lobbig.
- Knijp de gelatine blaadjes licht uit.
- Smelt de gelatine. Bijvoorbeeld door een metalen kommetje in een bakje heet water te zetten of door het in een hete pan te leggen.
- Voeg een paar eetlepels lemon curd toe en roer het goed door elkaar.
- Voeg de overige lemon curd toe en roer opnieuw goed door elkaar.
- Geleerd de lemon curd te snel, maak het dan voorzichtig wat dunner door het iets te verwarmen.
- Spatel de slagroom voorzichtig door de lemon curd.
- Voeg naar smaak Limoncello toe.
- Laat de vulling zo nodig opstijven in de koelkast. Let op dat hij niet volledig opgestijfd moet zijn.
- Doe de lemon vulling in een spuitzak.
- Doe ook de overige eetlepels lemon curd in een spuitzak.
- Snijd het hoedje van de soezen af, gebruik het hoedje eventueel voor decoratie.
- Vul de soezen met de lemon vulling.
- Spuit in het midden van de lemon vulling wat extra lemon curd.
- Zet de soezen in de koelkast terwijl je de meringue maakt.
- Verwarm het water met de suiker voor de meringue tot 121 graden.
- Maak intussen de mixerkom en de gardes vetvrij met wat citroensap.
- Doe de eiwitten in de schone mixerkom.
- Zodra de suikersiroop 116 graden is, klop je de eiwitten schuimig.
- Zodra de suikersiroop 121 graden is voeg je het in een dunne straal toe aan het eiwit terwijl je blijft kloppen.
- Klop circa 2 minuten door, zet dan de mixer uit.
- Neem een klein beetje meringue tussen duim en wijsvinger en voel of alle suiker opgelost is. Mix nog even door als je nog suiker voelt.
- Voeg de poedersuiker toe.
- Mix door tot de meringue goed stijfgeklopt is. Je kunt de mixerkom dan op zijn kop houden zonder dat er iets gebeurd.
- Doe de meringue in een spuitzak met stervormig spuitmondje.
- Spuit op iedere soes een flinke toef meringue.
- Vul iedere toef in het midden op met nog wat extra lemon curd.
- Decoreer de soezen met bijvoorbeeld wat citroenkaviaar.
Een gedachte over “Lemon – Meringue Tijgersoes”