Grote koeken

Week van ‘De appels en peren’ ~ Dag 5: Lactosevrije cake met peer + review Philips Airfryer XXL

Afgelopen twee weken beleefden wij een groot avontuur. Om precies te zijn een Airfryer avontuur. Een Philips Airfryer XXL uit de Avance Collectie om nog preciezer te zijn. En wil jij het nu heel erg precies weten klik dan even hier op de link naar de Philips website. Ik kreeg de Airfryer als bloginsider van de blog Fransesca kookt thuis gestuurd. Eerst bakten we er frietjes in. Philips garandeert namelijk dat friet 100% krokant uit de Airfryer komen. Dat lukte ons prima! Helemaal overstag voor de frites zijn we (nog) niet en ik ben bang dat we dat ook niet gaan. Dat ligt niet aan Philips maar aan ons. Ik vind vette patat echte patat en deze patat meer een gebakken aardappel. Toch kan ik na twee weken wel de conclusie trekken dat ik niet meer zonder Airfryer zou willen. Zo vind ik bijvoorbeeld de ovenkroketten van Mora lekkerder dan gefrituurde kroketten.

De afgelopen weken heeft de Airfryer dagelijks minimaal één keer maar meestal vaker aangestaan. Hij heeft vooral tijdens het koken een vaste plaats op mijn aanrecht veroverd. Zo blij als ik wordt van (zoet) bakken zo verdrietig wordt ik van koken en alles wat daarbij hoort. Mijn allerzwakste plek op dat gebied is het braden van vlees. En daar is de Airfryer, de afgelopen twee weken mijn grote vriend in geworden. Wat ik niet kan doet hij voor mij. Satéstokjes, hamburgers, pulled pork en gemarineerde spareribs (nooit geweten dat daar zoveel vet in zit 😀 ) zijn hier de nieuwe favorieten. Ik ben nog lang niet klaar met experimenteren. Komende weken komen er in ieder geval sausijsjes en slavinken op het menu te staan. En weet je wat ik ook een echte traktatie vind? Een tosti met kaas en bovenop een eitje meegebakken. Je brood is zo krokant dat het gewoon kraakt zo bros is het. Ook het ei is perfect gegaard. Daar tegenover staat wel dat dit weer een heel duur broodje is want de Airfryer bakt deze tosti in zo’n 8 – 10 minuten voor je. Je oven moet er langer voor aan staan maar deze vriendelijke vriend lust stroom als water, met zijn 2225 Watt.

Over het schoonmaken hoef je je trouwens ook geen zorgen te maken. Philips heeft het prima voor elkaar bij deze beauty! Even een warm sopje en je Airfryer is weer schoon. Ik vind het ideaal dat de bodem uit het mandje kan. En ook de losse bodem van de bak is top! Om schoon te maken til je de complete bak uit de Airfryer. Dan haal je de bodem er uit en bewonder je het vet dat je vandaag niet binnenkreeg voor je het met een keukenpapiertje en een grote zwier in de prullenbak deponeer. En dat warme sopje zorgt dat de laatste restjes vet verdampen zonder dat jij ze verteer. Had je al gemerkt dat ik echt blij ben met deze aanwinst?

Ondertussen maak ik ook langzaam aan kennis met zijn bakkunsten voor mijn zoete baksels. Ik heb  inmiddels een bolusbrood (waarvan het recept nog online komt), de peer-speculaas crumble en (het recept van vandaag) een lactosevrije cake met peer in de Airfryer gebakken. De cake bestaat uit twee Airfryer recepten. Als eerste heb ik Goudrenetten in de Airfryer gestoofd en daar een moes van gemaakt. Door daarna de roomboter in een cake te vervangen voor appelmoes kan je een lactosevrije cake bakken. Dat wist ik al langer maar ik had het nooit uitgeprobeerd. Vorige week deed zich er een goede gelegenheid voor omdat onze oppas (my sister from another mother, zeg maar) een lactose intolerantie heeft.  Door de cake daarna nog in de Airfryer in plaats van in de oven te bakken sloeg ik mooi twee vliegen in één klap. Of eigenlijk 3 want door wat peer plakken mee te bakken op de bovenkant van de cake past hij ook nog een perfect in het thema van deze week. Bak je mee?

Dit heb je nodig:

Voor de appelmoes:

600 gram Goudrenetten

50 gram water

30 gram suiker

Voor de cake:

150 gram ei

150 gram suiker

150 gram appelmoes

175 gram zelfrijzend bakmeel

1 peer (ik gebruikte een Doyenne du Comice)

handje amandelschaafsel

kaneel

handje parelsuiker

En verder:

Cakevorm 20 cm rond (ik gebruikte mijn 10 cm hoge PME bakblik)

Staafmixer met staafmixerbeker

bakpapier

Zo ga je te werk:

Schil de appels voor de appelmoes en verwijder de klokhuizen.

Snij de appel stukken. Doe de stukken in het bakblik. Voeg 30 gram water, de suiker en een snuf kaneel toe.

Verwarm de Airfryer voor op 190 graden. Stoof de appels in ongeveer 10 minuten gaar.

Doe de gestoofde appels in de staafmixerbeker en pureer ze met de rest van het water tot een dikke, gladde moes.

Laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

Maak het bakblik schoon, vet hem in met plantaardige olie.

Bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier.

Klop de eieren met de suiker, op de hoogste stand in ongeveer 10 minuten licht en luchtig.

Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom.

Voeg 150 gram appelmoes toe.

Spatel beide ingrediënten snel door het beslag.

Giet het beslag in de bakvorm.

Schil de peer, snij hem in 4 parten en iedere part ik 4 of 5 plakken.

Leg de plakjes peer met de smalle kant naar het midden op het cakebeslag neer.

Strooi kaneel over de peer heen.

Verdeel het amandelschaafsel en de parelsuiker er over.

Verwarm de Airfryer voor op 150 graden en bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar.

 

Tip:

Vervang de peer voor appel

Deze cake kan je ook in de oven bakken op 165 graden. Hij moet dan ongeveer een uur.

2 gedachten over “Week van ‘De appels en peren’ ~ Dag 5: Lactosevrije cake met peer + review Philips Airfryer XXL

  1. Volgens recept maak je in de airfryer 600 g appelmoes.
    En voor je cake heb je 150 g nodig. Klopt dit?
    Want je houdt er veel appelmoes over

    1. Je houd inderdaad appelmoes over. Dat zet je bij de volgende maaltijd gewoon lekker op tafel erbij 😉 Overigens maak je geen 600 gram appelmoes maar minder, precies afgewogen heb ik dat niet. De schil en het klokhuis wegen zo’n 100 gram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *