Grote koeken

Krokante caramelstroopwafels

In Gouda kocht ik een pakje met stroopwafels die anders waren dan je gewend ben van een stroopwafel. In plaats van een zachtere, beetje taaie wafel waren deze krokant. dat vond ik zo lekker dat ik geïnspireerd raakte en er thuis mee aan de slag ging. Mijn eerste poging resulteerde al in heerlijke krokante stroopwafels. Lijken ze op de wafels die ik in Gouda kocht? Dat kan ik niet echt zeggen. Mijn wafels zijn een stuk dunner dan de wafels die de bakker gebruikt. Ze waren wel heel erg lekker! Reden genoeg om met jullie deze krokante caramelstroopwafel te delen.

Zeg nu zelf: Zien ze er in uit om in te bijten? Oh uh… Ik waarschuw je… Het is een dooreet koekje! Niet 1, geen 2, maar 3 in het minimum 😀

Dit heb je nodig voor de wafels:

200 gram witte basterd suiker

75 gram water

200 gram bloem

1 zakje vanille suiker

2 M eieren

snufje zout

150-200 gram water

30 ml vanille brandewijn of jenever

Dit heb je nodig voor de caramelstroop:

250 gram caramelstroop

125 gram licht bruine basterdsuiker

100 gram roomboter

 

En verder:

Oublieijzer

Pan

Eetlepel

Mes

Ronde uitsteker van ongeveer 8 cm doorsnee

 

 

Zo ga je te werk:

Begin met het maken van de stroop:

Hiervoor doe je alle ingrediënten voor de stroop in een steelpannetje en breng je het op een lage warmtebron aan de kook. Roer het af en toe goed door.

Zodra het kookt blijf je roeren en laat je de stroop ongeveer 3 minuten inkoken.

Doe het in een bakje en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

Maak het beslag voor de stroopwafels:

Doe de suiker met 75 gram water in een pannetje. Zet het op een hittebron en smelt de suiker in het water.

Voeg de bloem en het zout toe aan het suikerwater en roer dit goed door tot de bloem volledig opgenomen is.

Voeg de eieren en de vanillesuiker toe en roer tot het mengsel goed gemengd is.

Voeg de brandewijn en het water in delen toe en roer tot het een egaal beslag is. Stop met het toevoegen van water als het beslag iets dunner is als vanille yoghurt.

Verhit het wafelijzer en vet hem zo nodig in.

Schep met eetlepel wat beslag op het ijzer en bak de wafel tot hij goudbruin is.

Steek met de ronde uitsteker direct een rondje uit de wafel.

Bak net zoveel wafels tot je beslag op is.

Smeer met een mes caramelstroop op een wafel. Plak er een tweede wafel op. Herhaal dit tot alle wafels op zijn.

Oh uh… Deze foto was niet gepland maar bewijst wel iets: Ze vielen in de smaak 😉

Tip:

Breken de wafels terwijl je de stroop er op smeert? Verwarm de stroop dan ongeveer 10 seconden in de magnetron. Hij is iets te koud geworden.

De wafels blijven ongeveer 4 dagen krokant, mits goed afgesloten bewaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *