Krentenbollen zijn één van de meest favoriete broodjes van Steven. Wat baalde hij toen we er achter kwamen dat krentenbollen uit de winkel altijd melk bevatten! Krentenbollen stonden dan ook boven aan mijn lijst om zelf te maken, net na de witte bolletjes. Na een aantal pogingen kan ik ben ik nu zo tevreden dat ik het recept voor deze heerlijke krentenbollen met jullie ga delen. Koemelkvrij, zodat iedereen met of zonder een koemelkallergie er van kan genieten. Want koemelkvrij betekend niet (altijd) dat de smaak totaal anders is.
Wat is het verschil tussen krenten en rozijnen?
Wat is het verschil tussen een krent en een rozijn? Terwijl de bolletjes stonden te rijzen, was dat de vraag die mij bezighield. Gelukkig weet Google overal een antwoord op. Krenten en Rozijnen zijn allebei gedroogde druiven. Dat is zo ongeveer de enige overeenkomst die ze hebben. Krenten zijn specifiek de vruchten van een Griekse druivensoort. Deze druif lijkt meer op een bes, las ik op 24Kitchen. Krenten zijn wat zuurder doordat ze minder suiker bevatten. Ook zijn ze kleiner, dat heeft te maken met dat de vruchten meer op bessen lijken. Rozijnen daarentegen zijn groter en zoeter. Ook zijn ze afkomstig van andere druivenrassen. In Nederland hebben we gele en blauwe rozijnen. Wist je dat dit komt door de manier waarop ze verwerkt worden en dat dit niet komt omdat het beide een andere soort druif is?
Krentenbollen of rozijnenbollen?
En dan biecht ik maar gelijk op dat mijn krentenbollen eigenlijk geen krentenbollen zijn maar rozijnenbollen. In veel recepten zie je dat er een deel rozijnen en een deel krenten gebruikt worden. Zelf heb ik er voor gekozen om alleen rozijnen te gebruiken. Doordat rozijnen groter zijn vind ik dit lekkerder in een bolletje. En dan gebruik ik ook het liefst alleen de donkere rozijnen. Nu is dat natuurlijk allemaal gewoon voorkeur die van persoon tot persoon kan verschillen. Wil jij liever toch krenten? Of half krenten en half rozijnen gebruiken? Misschien krenten, gele rozijnen en blauwe rozijnen gebruiken? Als je zelf je krentenbollen bakt kan het dus allemaal.
Koemelkvrije krentenbollen
In dit recept zijn twee dingen anders ten opzichte van veel andere recepten op het web. Als eerste is het zo dat ik geen melk gebruik maar water. Water is gewoon water… Het is nat en verder is het smaak- en geurloos. Melk bevat suikers, vetten en eiwitten. Gebruik je melk? Dan voeg je daarmee meer toe dan alleen vocht. Melk neemt dan ook een aantal bakeigenschappen mee die je ‘mist’ wanneer je water gebruikt. Zo heb je van melk meer nodig dan van water, omdat melk een andere binding geeft. En omdat water geen suikers bevat, worden je broodjes ook minder bruin. Het tweede dat anders is, is de boter. Het liefst gebruik ik FloraPlant, binnenkort wordt dit VioLife. Flora Plant is een plantaardige harde boter waarvan de smaak dicht bij de smaak van roomboter komt. Je kunt het één op één vervangen voor een andere plantaardige boter als je daar de voorkeur aan geef.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Met onderstaande foto kan je het recept altijd terug vinden.
Krentenbollen
Ingrediënten
- 500 gram eiwitrijke bloem
- 10 gram gist
- 10 gram zout
- 30 gram witte basterdsuiker
- 10 gram citroenrasp Dr. Oetker
- 1 ei
- 235 -250 gram water
- 80 gram FloraPlant op kamertemperatuur
- 300 gram krenten en/of rozijnen
Instructies
- Wel de rozijnen ci. 10 minuten in heet water.
- Droog ze daarna voorzichtig af met een theedoek.
- Doe de bloem met het zout, de suiker, de gist en de citroenrasp in een kom.
- Meng het door elkaar.
- Voeg het ei en het water toe.
- Kneed er een mooi glad en soepel deeg van, dit duurt ongeveer 10-20 minuten.
- Controleer af en toe of je een vliesje kunt trekken van het deeg. Zo niet dan moet je nog verder kneden.
- Snij de boter in kleine stukken.
- Voeg de boter toe aan het deeg en kneed er opnieuw een mooi glad en soepel deeg van.
- Door het toevoegen van de boter zal je deeg schrikken en uit elkaar vallen. Hou het met een deegkrabber goed bij elkaar. En… Kneden want uiteindelijk komt het echt goed!
- Je deeg is klaar als je er weer een vliesje van kan trekken.
- Kneed als laatste de rozijnen / krenten door het deeg.
- Laat het deeg ongeveer 30 minuten rusten / rijzen. Het deeg moet net niet verdubbeld zijn in volume.
- Druk voorzichtig de lucht uit het deeg.
- Deel het deeg in 12 gelijke bollen.
- Bol de deegballen gelijkmatig op.
- Verdeel ze over de bakplaat.
- Dek ze af met ingevet verhoudfolie en laat ze rijzen tot ze verdubbeld zijn in volume.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet ook een overbestendig bakje onder in de oven en laat deze mee voorverwarmen.
- Zet de krentenbollen in de oven.
- Giet een klein beetje warm water in het bakje.
- Bak de bollen in ongeveer 18-20 minuten goudbruin en gaar.
- Haal de bollen gelijk na het bakken van de bakplaat af en laat ze afkoelen op een rooster.
2 gedachten over “(Koemelkvrije) Krentenbollen”