Hartig·Sinterklaas

Hartige banketletter

Een veel gegeten lekkernij in deze tijd van het jaar is een banketletter of een banketstaaf. Ik verbaas me altijd hoeveel verschillende namen en uitvoeringen er van één product kunnen zijn. Denk maar aan de stol. Met Kerst is het een kerststol, met Pasen een paasstol en met Pinksteren een pinksterstol. Dat geldt evengoed voor een banketstaaf. Zodra die in een S of een M veranderd is het een banketletter. Tegen de kerst, helemaal rond is het een kerstkrans. De rest van het jaar ligt het als spoorbanket in het koek schap bij de supermarkt. Afijn dat hoef ik jullie eigenlijk allemaal helemaal niet uit te leggen. Van die banketstaaf / letter heb je dan weer verschillende uitvoeringen: amandelspijs met bladerdeeg is de meest traditionele. Inmiddels heeft ook de speculaasstaaf een vast plaatsje in de winkels veroverd. Loop je bij de slager naar binnen dan is de kans steeds groter dat je een hartige banketstaaf tegenkom. En dat is nu net degene waar ik vandaag een recept met jullie voor deel. Zie het als een saucijzenbroodje maar dan XXL.

 

Dit heb je nodig voor een letter:

175 gram bladerdeeg (= 6 plakjes)

250 gram rundergehakt

1/2 zakjes Silvo kruidenmix gehakt tuinkruiden

30 gram fijngehakte ui

0.5 gram knoflookpoeder

0.3 gram Cheyennepeper

2.0 gram zout

0.5 gram peper

1/2 M ei

15 gram yoghurt

1 eidooier

melk

sesamzaad

 

En verder:

Deegroller

Spuitzak

Bakplaat met bakpapier

Zo ga je te werk:

Ontdooi het bladerdeeg.

Meng de eidooier met wat melk, zet het apart.

Meng het gehakt met de kruidenmix, ui, knoflookpoeder, (Cheyenne)peper, zout, ei en de yoghurt goed door elkaar.

Zet het in de koelkast tot gebruik.

Vouw alle plakjes bladerdeeg dubbel en leg ze op een stapel.

Rol het bladerdeeg met de deegroller uit tot een lengte van ongeveer 60-65 cm en een breedte van ongeveer 10 cm. Leg het deeg in de lengte op je werkblad.

Doe het gehakt in een spuitzak en knip er een flink stuk af zodat er een gat van ongeveer 4 cm doorsnee ontstaat.

Spuit het gehakt op het bladerdeeg. Blijf ongeveer 3 cm van de bovenrand vandaan.

Smeer de bovenrand van het bladerdeeg in de eidooier-melk mengsel.

Vouw de onderrand over het gehakt. Vouw nu de bovenrand over de onderrand heen.

Zorg dat het bladerdeeg elkaar iets overlapt. Snij overtollig bladerdeeg weg. Druk de naad goed dicht.

Rol de rol nu in zijn geheel zo dat de vouw aan de onderzijde komt.

Leg de rol over op de met bakpapier bekleedde bakplaat. (Het kan handig zijn dit met 2 personen te doen)

Vorm er een letter van.

Bestrijk de letter met de eidooier. Strooi hier sesamzaad over heen.

Laat de rol ongeveer een kwartier in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bestrijk de rol nogmaals met de eidooier.

Bak de letter in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *