Er was een tijd dat ik wel blogde maar de naam Bakkriebels nog niet bedacht had. In die tijd vond ik ergens op internet, volgens mij was het in een kookschrift maar zeker weten doe ik het niet meer, een recept voor de aller- aller- allerlekkerste gevulde koeken. Dat moesten we natuurlijk proberen! En sindsdien is dat recept hier in huis favoriet. Dit zijn met recht de allerlekkerste zelfgemaakte gevulde koeken.
Wat kies jij?
Hoe heb jij je gevulde koek het allerliefst? Zo’n pakje uit de supermarkt dat weken geleden al gebakken en verpakt is? Een tikkeltje taai en zacht geworden met een ingrediëntenlijst van heb ik jouw daar? Natuurlijk is er niets mis mee als dit je keuze is. Maar misschien kies je liever een vers gebakken exemplaar van de plaatselijke bakker? Eén die per stuk verpakt is en zo groot dat het een complete maaltijd is? Nou als ik het voor het kiezen heb zou ik het wel weten! Jij kiest toch zeker ook voor die van de bakker? Goed nieuws voor je, joh! Ik heb niet het recept van de bakker gekregen maar ik heb wel een recept dat net zo lekker is. En gelijk de beste tip die ik je geven kan: Een tikkeltje warm het allerlekkerst!
Zelf amandelspijs maken
Bij het originele recept voor deze écht te lekkere gevulde koeken wordt er gebruik gemaakt van amandelspijs uit de winkel. En dat volstaat prima wanneer je ineens zin hebt om de keuken in te duiken en gevulde koeken te maken. Ben je meer iemand die iets verder vooruit kijkt? Dan kan je er ook voor kiezen om zelf de amandelspijs te maken. Amandelspijs maken is helemaal niet moeilijk maar het wordt een stuk smaakvoller als het de tijd krijgt om te rijpen, minimaal een nacht maar langer zou nog beter zijn. Dankzij het schrijven van dit artikel kom ik erachter dat ik nog nooit een recept voor amandelspijs met jullie gedeeld heb. Werk aan de winkel dus! En tot die tijd mag jij het doen met de volgende simpele beschrijving: Meng 125 gram amandelmeel met 125 gram kristalsuiker. Voeg hier wat amandelextract aan toe. Voeg nu ook een klein beetje water toe en kneed tot een hele stevige klomp amandelspijs. Leg het zo in de koelkast om te rijpen. Voor het gebruik kneed je er een half ei door en voeg je er zo nodig wat extra water aan toe.
Is het deeg koelen echt nodig?
Wil je even vlug gevulde koeken maken, staat er dat het deeg 2u moet koelen. Zou dat wel echt nodig zijn? En waarom dan? Wanneer deeg gekoeld wordt zeggen we altijd: dan heeft het deeg tijd om smaak te ontwikkelen. Maar wist je dat er nog een belangrijke reden is? Tijdens het koelen van het deeg neemt de bloem vocht op. Hierdoor blijven de koeken beter in vorm tijdens het bakken. Een ander bijkomend voordeel is dat het koude uitgerolde deeg na het uitsteken een stuk beter in vorm blijft omdat het stevig is. Gebruik je een deeg dat op kamertemperatuur is dan zal het veel sneller vervormen en krijg je geen ronde maar ovale gevulde koeken.
Koemelkvrij
Ben jij een enorme liefhebber van gevulde koeken maar heb je de pech dat je een koemelk allergie hebt? Maak je geen zorgen! Dit recept maak je makkelijk en snel zelf koemelkvrij. Je hoeft er zelf maar één ding voor te doen: Geen roomboter maar roombeter van BlueBand gebruiken. Roombeter is een plantaardig alternatief voor roomboter. En wat mij betreft is het de meest perfecte vervanger.
Gevulde koeken
Ingrediënten
- 150 gram koude boter in stukjes
- 2 eieren
- 250 gram bloem + iets extra
- 100 gram basterdsuiker
- flinke snuf zout
- 300 gram amandelspijs
- 3 eetlepels heet water
- 1 theelepel citroensap
- Halve amandelen of amandelschaafsel
Instructies
- Snij de koude boter in kleine stukjes en laat ze iets zachter worden.
- Klop 1 ei los.
- Meng de bloem, de basterdsuiker en een flinke snuf zout door elkaar.
- Kneed de boter en het ei snel in delen door het bloem mengsel heen. Kneed het tot een samenhangend deeg.
- Rol het deeg tussen vershoudfolie uit tot een lap van ong. 1,5 cm dik.
- Leg het voor ongeveer 2 uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 225 graden.
- Breek de amandelspijs in stukjes en doe het in een schone kom.
- Klop het andere ei los en doe de helft hiervan bij de amandelspijs.
- Voeg ook een theelepel citroensap en 3 eetlepels heet water toe.
- Meng dit met elkaar tot een samenhangend mengsel.
- Zet het weg in de koelkast tot je het nodig hebt.
- Rol het deeg verder uit tot 3 mm dikte.
- Steek met hulp van een uitsteek rondje rondjes uit het deeg. Zorg dat al het deeg op is.
- Leg de helft van de deegplakken op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
- Verdeel de amandelspijs over deze deegplakjes.
- Dek het amandelspijs af met een tweede deegrondje.
- Druk dit goed aan.
- Bestrijk de koeken met het overgebleven ei.
- Bestrooi eventueel met amandelschaafsel of halve amandelen.
- Na 10 minuten bestrijk je de koeken nogmaals met ei.
- Bak de koeken in ongeveer 13 minuten goudbruin en gaar.
- Haal ze uit de oven en laat ze even afkoelen op de bakplaat.
- Leg ze daarna op een rooster en laat ze verder afkoelen. Let er wel op dat ze vlak liggen.