brood e.d.

Pretzels

Snel naar recept
Geen ritje naar Duitsland zonder zo’n heerlijke pretzel. Het liefst een verse van de bakker. Want de echte Duitse (of Oostenrijkse) pretzel is toch echt de allerlekkerste. Helaas zijn de pretzels hier niet zo ingeburgerd. Zou dat te maken hebben met het loogbad? Of zou het een kwestie van Hollandse smaak zijn? Wie een pretzel wil moet zelf aan de slag. Een deeg kneden, laten rijzen, een badje geven en bakken. Alleen zo bak je pretzels. Bak jij mee?
Waarom Bakkriebels?

Heb jij een idee waarom Bakkriebels Bakkriebels heet? Ik zal het uitleggen want het is namelijk de perfecte naam voor mijn blog. En dat omdat het een weerspiegeling is van mijn manier van bakken. Soms word ik wakker met een perfect idee en dan sta ik een paar uur later in de keuken. Of een idee ontstaat later op de dag, toch is de uitwerking dan vaak hetzelfde. En vanuit die wetenschap kwam mijn buurvrouw jaren geleden binnen en zei: Is het weer zover? Heb je weer Bakkriebels. Ik keek haar aan en zei: Dat is een goeie, zeg! Dat is de perfecte naam voor mijn blog! En zo ging het dus ook met de pretzels. Geen idee hoe ik erbij kwam, alleen dat ik er ineens heel veel trek in had.

De basis

Pretzels worden gemaakt van een simpel brooddeeg. Een deeg dat niet zo rijk is omdat er geen ei en geen suiker in zit. Een echt basisdeeg dus. En juist daardoor is deeg zo geschikt, je kan pretzels zoet of zout maken. Net waar jouw voorkeur ligt. Vandaag gaan we voor zoute pretzels. Wil jij dat niet? Kies er dan voor om het pretzel deeg net voor het bakken te bestrooien met parelsuiker P2. Deze grootte is vergelijkbaar met de grootte van grof zeezout. Let er bij het kneden van het deeg wel op dat je lang genoeg kneed en een mooi vliesje kunt trekken.

Staan deze pretzels op jouw baklijst? Sla één van onderstaande afbeeldingen dan zeker op je Pinterest account op. Zo heb je het recept altijd snel bij de hand voor jouw Bakkriebels.
Pretzels vormen

Nadat het deeg gekneed is moet het op kamertemperatuur rijzen tot het in volume verdubbeld is. Dan is het tijd om pretzels te vormen. Het vormen van pretzels is een tikkeltje ingewikkeld wanneer je het voor het eerst doet. Ik heb geprobeerd om een zo duidelijk mogelijke omschrijving te geven. Vind je het alsnog lastig? Check dan YouTube eens. Soms werkt een filmpje heel verduidelijkend. Aan de hand van de beschrijving kom je er dan daarna zeker weten uit.

Gekoelde rijs

Heb je de pretzels gevormd dan is het tijd voor de tweede rijs. Deze tweede rijs kan je het beste in de koelkast doen. Hierdoor wordt het rijsproces vertraagd. Dit heeft ten eerste als voordeel dat de pretzels meer smaak ontwikkelen. Maar makkelijker nog is dat het deeg gekoeld minder vervormt als je het in het hete baking soda badje legt. Ook na het korte ‘koken’, blijft het deeg beter in vorm.

Geen loogbadje maar….

In Nederland mag je geen ‘loog’ gebruiken en dat terwijl juist dit goedje een hele belangrijke rol speelt bij de perfecte pretzel. Toch is het niet voor niets, want deze stof heeft een nogal bijtende werking wanneer het op je huid terecht komt. Daarom gebruiken we in Nederland een oplossing van water en baking soda. Om de perfecte pretzel te maken heb je een oplossing nodig van 25 gram baking soda op een halve liter water. Het ligt aan jouw pan hoeveel water en baking soda je nodig hebt. Zorg ervoor dat de pretzels goed ondergedompeld kunnen worden. Voor mijn 2 liter pan gebruikte ik 1 liter water en 50 gram baking soda.

Koemelkvrij

Het recept voor deze pretzels is makkelijk koemelkvrij te maken door een plantaardige roomboter vervanger te gebruiken. Mijn favoriet is Roombeter van BlueBand. Naast dat deze makkelijk verkrijgbaar en regelmatig in de aanbieding is heeft Roombeter ook een hele goede smaak.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *