Geen ritje naar Duitsland zonder zo’n heerlijke pretzel. Het liefst een verse van de bakker. Want de echte Duitse (of Oostenrijkse) pretzel is toch echt de allerlekkerste. Helaas zijn de pretzels hier niet zo ingeburgerd. Zou dat te maken hebben met het loogbad? Of zou het een kwestie van Hollandse smaak zijn? Wie een pretzel wil moet zelf aan de slag. Een deeg kneden, laten rijzen, een badje geven en bakken. Alleen zo bak je pretzels. Bak jij mee?
Waarom Bakkriebels?
Heb jij een idee waarom Bakkriebels Bakkriebels heet? Ik zal het uitleggen want het is namelijk de perfecte naam voor mijn blog. En dat omdat het een weerspiegeling is van mijn manier van bakken. Soms word ik wakker met een perfect idee en dan sta ik een paar uur later in de keuken. Of een idee ontstaat later op de dag, toch is de uitwerking dan vaak hetzelfde. En vanuit die wetenschap kwam mijn buurvrouw jaren geleden binnen en zei: Is het weer zover? Heb je weer Bakkriebels. Ik keek haar aan en zei: Dat is een goeie, zeg! Dat is de perfecte naam voor mijn blog! En zo ging het dus ook met de pretzels. Geen idee hoe ik erbij kwam, alleen dat ik er ineens heel veel trek in had.
De basis
Pretzels worden gemaakt van een simpel brooddeeg. Een deeg dat niet zo rijk is omdat er geen ei en geen suiker in zit. Een echt basisdeeg dus. En juist daardoor is deeg zo geschikt, je kan pretzels zoet of zout maken. Net waar jouw voorkeur ligt. Vandaag gaan we voor zoute pretzels. Wil jij dat niet? Kies er dan voor om het pretzel deeg net voor het bakken te bestrooien met parelsuiker P2. Deze grootte is vergelijkbaar met de grootte van grof zeezout. Let er bij het kneden van het deeg wel op dat je lang genoeg kneed en een mooi vliesje kunt trekken.
Staan deze pretzels op jouw baklijst? Sla één van onderstaande afbeeldingen dan zeker op je Pinterest account op. Zo heb je het recept altijd snel bij de hand voor jouw Bakkriebels.
Pretzels vormen
Nadat het deeg gekneed is moet het op kamertemperatuur rijzen tot het in volume verdubbeld is. Dan is het tijd om pretzels te vormen. Het vormen van pretzels is een tikkeltje ingewikkeld wanneer je het voor het eerst doet. Ik heb geprobeerd om een zo duidelijk mogelijke omschrijving te geven. Vind je het alsnog lastig? Check dan YouTube eens. Soms werkt een filmpje heel verduidelijkend. Aan de hand van de beschrijving kom je er dan daarna zeker weten uit.
Gekoelde rijs
Heb je de pretzels gevormd dan is het tijd voor de tweede rijs. Deze tweede rijs kan je het beste in de koelkast doen. Hierdoor wordt het rijsproces vertraagd. Dit heeft ten eerste als voordeel dat de pretzels meer smaak ontwikkelen. Maar makkelijker nog is dat het deeg gekoeld minder vervormt als je het in het hete baking soda badje legt. Ook na het korte ‘koken’, blijft het deeg beter in vorm.
Geen loogbadje maar….
In Nederland mag je geen ‘loog’ gebruiken en dat terwijl juist dit goedje een hele belangrijke rol speelt bij de perfecte pretzel. Toch is het niet voor niets, want deze stof heeft een nogal bijtende werking wanneer het op je huid terecht komt. Daarom gebruiken we in Nederland een oplossing van water en baking soda. Om de perfecte pretzel te maken heb je een oplossing nodig van 25 gram baking soda op een halve liter water. Het ligt aan jouw pan hoeveel water en baking soda je nodig hebt. Zorg ervoor dat de pretzels goed ondergedompeld kunnen worden. Voor mijn 2 liter pan gebruikte ik 1 liter water en 50 gram baking soda.
Koemelkvrij
Het recept voor deze pretzels is makkelijk koemelkvrij te maken door een plantaardige roomboter vervanger te gebruiken. Mijn favoriet is Roombeter van BlueBand. Naast dat deze makkelijk verkrijgbaar en regelmatig in de aanbieding is heeft Roombeter ook een hele goede smaak.
Pretzels
Ingrediënten
- 500 gram eiwitrijke broodbloem
- 8 gram zout
- 7 gram gist
- 20 gram honing
- 30 gram boter
- 300 ml water
- grof zeezout
- Voor het baking soda badje:
- 25 gram baking soda op 1/2 liter water
Instructies
- Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Doe de bloem met het zout en de gist in een kom en roer met een garde door elkaar.
- Voeg de honing, boter en water toe en kneed tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken.
- Vet een kom in met wat olie. Vet ook een stukje vershoudfolie in met olie.
- Bol het deeg op en laat het 1u afgedekt met het ingevette plastic folie rijzen op kamertemperatuur tot het in volume verdubbeld is.
- Stort het deeg op je werkblad en druk het uit zodat grote luchtbellen kunnen ontsnappen.
- Verdeel het deeg in 11 stukken van ca. 87 gram deeg.
- Bol de deegstukken licht op.
- Laat de deegbollen circa 20 minuten rusten.
- Druk de deegbollen op je werkblad licht uit en rol intussen uit tot een korte dikke deegstreng van ongeveer 10 cm lang. Herhaal dit met alle deegbollen voor je verder gaat met de volgende stap.
- Rol nu de deegstrengen één voor één uit tot ongeveer 15 cm lang.
- Leg je handen aan weerszijden op het deeg. Zorg ervoor dat in het midden 5cm van de deegstreng niet aangeraakt word door je handen. Dit wordt de ‘buik’ van de pretzel.
- Rol de deegstrengen zo één voor één uit tot een lengte van ongeveer 30 cm.
- Rol de dunne uiteinden van de deegstrengen nu uit tot een lengte van ongeveer 60 cm.
- Leg de deegstreng met de ‘buik’ naar jouw buik in het midden op je werkblad neer. Pak de dunne uiteinden beet en breng die -plat op je werkbank- naar boven bij elkaar.
- Til de linkerkant op, terwijl je de rechterkant over je werkbank naar links legt. Zorg dat deze in een rechte strakke lijn iets wijder dan de deegbuik ligt. Leg de linker deegkant nu over de rechterkant heen. Zorg dat ook deze in een strakke lijn naar boven ligt. Het deeg kruist elkaar nu op ongeveer 7 cm van de bovenkant.
- Herhaal deze stap nog een keer zodat je de twee kenmerkende draaien in het deeg krijgt.
- Pak de uiteinden van beide deegstrengen vast en leg deze net naast de deegbuik neer.
- Pak de pretzels bovenaan vast en verplaats ze naar een met bakpapier bekleedde bakplaat.
- Herhaal dit met alle deegstrengen.
- Zet de bakplaten in de koelkast zodat het deeg rustig verder kan rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Doe water in een pan en voeg hier de baking soda aan toe.
- Verwarm het water tot het net niet kookt.
- Leg een schone theedoek op je werkbank. En leg een schuimspaan o.i.d. klaar.
- Haal een bakplaat met pretzels uit de koelkast.
- Haal een pretzel van het bakpapier af en leg deze op zijn kop in het hete baking soda water.
- Keer na ongeveer 15 seconden met de schuimspaan om en laat nog eens 15 seconden in het baking soda water liggen.
- Haal de pretzel met hulp van de schuimspaan uit het hete baking soda water en leg op de schone theedoek.
- Herhaal dit met alle pretzels van deze bakplaat.
- Als de tweede pretzel in het hete baking soda water ligt kan je de eerste pretzel terug op de bakplaat leggen.
- Bestrooi deze pretzel ook gelijk met wat grof zeezout en maak met een schaar of heel erg scherp mes in de buik een inkeping.
- Zet de bakplaat met pretzels in het midden van de oven en bak in ongeveer 12 minuten bruin en gaar. Herhaal met de tweede bakplaat.