Geboorte·Taarten

Geboorte taart met muisjes

Ruim een maand geleden kregen wij er een nichtje bij. Mijn zwager en schoonzus kregen na drie jongens een meisje. Voor de geboorte van Mariska heb ik de beroemde lange vinger / muisjes taart gemaakt. Nadat ik een foto op Facebook postte werd er gevraagd of ik alsjeblieft het recept wilde delen. Ondanks dat deze versie van de geboorte taart in heel veel verschillende foto’s/uitvoeringen op internet te vinden ga ik mijn recept en tips met jullie delen. Ik was van te voren niet van plan om deze taart op deze manier uit te werken waardoor ik niet alles even nauwkeurig afgewogen heb en nu een schatting maak, bijvoorbeeld bij de fondant en muisjes.

Dit heb je nodig voor een taart van 20 cm doorsnee:

Voor de taart:

6 M eieren

120 gram suiker

100 gram bloem

30 gram custard

1 zakje vanillesuiker

poedersuiker

citroensap

 

Voor de vulling(en):

500 gram slagroom

150 gram mascarpone

2 zakjes vanille suiker

suiker naar smaak

frambozenjam

250 gram verse frambozen

 

Voor de decoratie:

200 gram lange vingers

roze – witte of blauw – witte muisjes

200 gram witte rolfondant

oranje of huidskleurige kleurstof, roze kleurstof

 

En verder:

Bakvorm 20 cm doorsnee

Bakpapier

First Impression baby mold

Uitsteker FMM petal rose 65 en 45 mm

First Impression small flower mold

First Impression smal bow set mold

FMM Letter tappits Art deco Lower en Uppercase

Set van 6 ronde uitsteekvormen

Cocktailprikker

Fondantroller

Transparante bal 8 cm doorsnede

Taartstandaard

2 Spuitzakken

Lint naar keuze

 

Zo ga je te werk:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bekleed de bodem en zijkanten van de bakvorm met bakpapier, vet eventueel de bakvorm licht in met roomboter.

Maak de mixerkom en garde met citroensap goed schoon.

Scheid de eieren.

Doe het eiwit in de mixerkom.

Voeg 60 gram suiker en een snuf zout toe.

Klop het eiwit stijf.

Doe de eigelen in een andere kom.

Voeg daar de overige suiker en de sinaasappelsuiker aan toe.

Klop het eigeel op tot het licht geel is.

Voeg het opgeklopte eigeel toe aan het stijfgeklopte eiwit.

Meng het met de siliconenspatel voorzichtig door elkaar.

Zeef de bloem en custard boven de kom.

Spatel ook dit voorzichtig door het eimengsel heen.

Stort het biscuitbeslag in de bakvorm.

Bak de taart in ongeveer 40 minuten gaar.

De taart is gaar als je de bovenkant voorzichtig in kunt drukken en hij terugveert als je de druk verminder.

Laat de taart ongeveer 10-15 minuten afkoelen in de vorm

 

Verwijder de taart uit de bakvorm en laat hem volledig afkoelen.

Maak intussen de decoratie:

Weeg 75 gram fondant af en kneed hier een inimieni drupje oranje of iets meer huidskleurige kleurstof door. Kneed tot het egaal van kleur is. Voeg zonodig wat meer kleurstof toe.

Doe de fondant in de baby mold, druk het goed aan. Zet de mold minimaal een half uur in de diepvries.

Kleur 75 gram fondant roze.

Rol roze en witte fondant dun uit. Steek met de kleindste Petal Rose een witte bloem uit en met de grootste een roze.

Plak de bloemen met wat water op elkaar. Leg ze, met een stukje vershoudfolie eronder in een van de helften van de plastic bol zodat ze een beetje opdrogen in de juiste vorm.

Verwijder de fondant baby uit de mold.

Leg deze baby in de bloem.

Snij een kleine, uitgerekte driehoek uit de uitgerolde roze fondant.

Vorm deze tot een luier om de het babykontje.

Snij dunne slierten uit de fondant. Rol de fondant met een prikker iets uit. Plak de fondant sliertjes als roesjes op de babyluier.

Maak drie kleine witte strikjes met hulp van de First Impression strik mal en plak er aan beide zijden één op het luiertje.

Snij een dun roze sliertje fondant uit de uitgerolde fondant en plak deze als een haarbandje om het hoofdje.

Plak het derde strikje op het haarbandje.

Rol witte en roze fondant wat dikker uit.

Steek uit de witte fondant een grote circel met de gekartelde kant van de ronde uitstekers

Steek uit de roze fondant een kleinere circel. Gebruik ook bij deze de gekartelde rand.

Haal de bloem met de  baby voorzichtig uit de halve plastic bal.

Hou de plastic bal zo dat het ‘ophanglipje’ (geen idee hoe je dat nu weer noem 😀 , ik hoop dat jullie het zo snappen… Heb je een beter idee laat hem mij vooral weten! :D) recht omhoog steekt.

Leg de bloem met de baby onder in de bal, zorg dat de helft uitsteekt. Druk voorzichtig de tweede halve bal er op en druk de bal goed dicht.

Plak de witte en roze fondant rondjes op elkaar met een beetje water.

Druk de bal voorzichtig in het roze rondje.

Rol roze fondant heel dun uit, laat het ongeveer 5 minuten drogen.

Steek met de letter tappits de naam uit de fondant, laat de fondant 5 minuten in de tappits drogen.

Haal de letters voorzichtig uit de tappits met hulp van een speld of door op de tafel te slaan.

Laat de letters nog verder drogen zodat ze mooi in vorm blijven als je ze op de taart legt.

Ga verder met het maken van de vullingen:

Klop 250 gram slagroom met 100 gram mascarpone, de vanille suiker en suiker naar smaak stijf.

Doe het in een spuitzak. Bewaar het in de koelkast tot gebruik.

Klop de overige slagroom met de overige mascarpone dik lobbig. Voeg naar smaak frambozenjam toe en mix de slagroom verder stijf.

Doe ook deze vulling in een spuitzak en bewaar de vulling tot gebruik in de koelkast.

Vul de taart en werk hem af:

Snij het biscuit in 5 dunne plakken. (Als dit niet lukt is 3 of 4 ook goed.)

Leg de eerste plak biscuit op een taartstandaard.

Spuit een laag slagroom op de biscuit.

Druk voorzichtig verse frambozen in de slagroom.

Leg een tweede plak biscuit op de taart.

Smeer hier een laag frambozenjam op.

Leg een derde plak biscuit op de taart.

Spuit een laag frambozenslagroom op de biscuit.

Druk ook hier verse frambozen in.

Leg de vierde plak biscuit er op.

Smeer hier een laag frambozenjam op.

Leg de vijfde plak biscuit er op.

Smeer de boven- en zijkanten van de taar in met de overgebleven slagroom.

Meet met een lange vinger hoe lang ze moeten zijn. Snij met een scherp mes, zonder kartels de stukjes van de lange vingers.

Druk de lange vingers voorzichtig rechtopstaand in de taart.

Maak het lint vast om de taart met een mooie strik aan de voorkant.

Strooi een royale laag roze-witte muisjes op de taart.

Zet de transparante bal met de baby er in in het midden van de taart.

Leg de letters op de taart.

Maak met hulp van de bloemen mold roze en witte bloemen. Decoreer de taart hiermee naar eigen inzicht.

Bewaar de taart ten alle tijden in de koelkast. Snij en serveer de taart zo kort mogelijk van te voren.

 

Tip:

Maak de taart zo kort mogelijk van te voren. Slagroom is een kwetsbare vulling die binnen 24 uur opgegeten moet zijn.

Strooi de muisjes op de taart pas op het laatste moment op de taart: Door het vocht van de slagroom gaat de kleur van de muisjes af.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *